Rallyrijder Rovanperš pakt eerste WK-zege op bloedsnelle wegen Estland

Op de bloedsnelle wegen door de bossen van Estland is de tweede helft van het wereldkampioenschap rally begonnen. Dat leverde een nieuwe winnaar op: het pas 20-jarige toptalent Kalle Rovanperä pakte samen met navigator Jonne Halttunen zijn eerste WRC-zege.

Op dag één ging het al fout voor thuisheld Ott Tänak: de Hyundai-coureur had in de tweede proef een lekke band die aan gort gereden werd, in de vierde proef stuiterde hij op hoge snelheid door een veld. Dat zorgde voor schade, niet veel later parkeerde hij zijn i20 en was zijn dag - en dus de kans op een goed resultaat in eigen land - voorbij.

Elfyn Evans ging met zijn Toyota Yaris in de derde proef bij een lastige kruising de mist in en verloor tijd en ritme, hij kwam uiteindelijk niet verder dan de vijfde plek. Gus Greensmith viel in de derde proef al stil, zijn Ford Fiesta kwam nauwelijks meer op gang en niet veel later zette hij hem aan de kant.

Bij Tänak's teamgenoot Thierry Neuville ging het in de vierde proef ook even fout: de Belg had een lekke band onder zijn Hyundai, maar hield met navigator Martijn Wydaeghe de schade vrij beperkt. Hij duelleerde met WK-leider Sebastien Ogier en diens navigator Julien Ingrassia, die in hun Yaris niet ver achter de Belg zaten.

Takamoto Katsuta maakte onlangs in Kenia grote indruk en deed het nu ook erg goed: hij stond na vier proeven op de derde plek, maar navigator Dan Barritt had bij een stevige sprong een nekblessure opgelopen, moest behandeld worden en kon niet verder - Katsuta's rally was daarmee eveneens voorbij.

Het ging wél goed voor Craig Breen. De Ier, al bezig aan zijn derde jaar als parttimer en invaller bij Hyundai, verving de geblesseerde Dani Sordo met verve. Samen met navigator Paul Nagle verloor hij in proef vier weg tijd, nadat toeschouwers hem - gelukkig - maanden tot vertragen vanwege de gestopte Greensmith, maar verder ging het erg lekker.

Op Rovanperä stond echter geen maat. Met Halttunen snelde de Fin in de Toyota Yaris als een dolle over de razendsnelle wegen en liep hij beetje bij beetje uit. Breen hield het hoofd mooi koel en werd op 59,9 seconden tweede, maar de winst was voor de jonge Fin. Neuville hield Ogier achter zich en werd op 1:12 minuten derde, Evans pakte plek vijf.