Palestijnse regering valt uiteen na moord op mensenrechtenactivist

De kritiek op de Palestijnse president Abbas en zijn veiligheidstroepen heeft geleid tot de terugtrekking van de Palestijnse Volkspartij uit de regering. Dagenlang wordt er geprotesteerd na de gewelddadige dood van Nizar Banat, een Palestijnse mensenrechtenactivist. De criticus  van de Palestijnse overheid is doodgeslagen door de Palestijnse veiligheidstroepen. Zijn dood wekt veel woede en verontwaardiging bij de Palestijnse bevolking, er wordt al dagenlang gedemonstreerd door duizenden mensen. 

Minister van Arbeid Nasri Abu Dschaisch heeft in navolging van zijn partij ontslag aangekondigd. De Palestijnse Volkspartij heeft gisteren, zondag, besloten ontslag te nemen uit de door Fatah geleide regering, zo maakte partijvertegenwoordiger Issam Abu Bakr bekend. Daarom zal Dschaish aanstaande maandag zijn ambt neerleggen. Abu Bakr zei dat de Fatah van de Palestijnse president Mahmoud Abbas "respect voor wetten en burgerlijke vrijheden" mist.

In Ramallah en Hebron vonden gisteren, zondag, voor de vierde dag op rij protesten plaats tegen de dood van de Palestijnse mensenrechtenactivist Nizar Banat. Zaterdag leidden de protesten ook tot botsingen met Palestijnse veiligheidstroepen.

Banat stierf donderdag kort na zijn arrestatie in Hebron. De familie van de activist beschuldigde de Palestijnse veiligheidstroepen ervan hem dood te hebben geslagen. De 43-jarige Banat stond bekend om de video's die hij op Facebook plaatste waarin hij de Palestijnse overheid beschuldigde van corruptie. Hij had zich ook ingeschreven als kandidaat voor de parlementsverkiezingen in mei, die later voor onbepaalde tijd werden uitgesteld door de Palestijnse president Abbas.

De Palestijnse overheid is nu een onderzoek gestart naar de dood van Banat, maar dat heeft de protesten niet doen stoppen. Volgens de autopsie wijzen verwondingen aan hoofd, borst, nek, benen en handen erop dat Banat werd geslagen. Tussen zijn arrestatie en zijn dood ging minder dan een uur voorbij. Banat werd vrijdag begraven en zijn begrafenisstoet in Hebron werd door duizenden mensen bijgewoond.