Opnieuw mislukte poging om raketten vanuit Libanon af te schieten richting IsraŽl

Sirenes klonken maandagavond laat in de Israëlische gemeenschappen in Boven-Galilea nabij de Libanese grens, toen inwoners van de Misgav Am- en Metulla-gebieden meldden dat ze geluiden van een explosie hoorden.

Zes raketten werden gelanceerd vanuit Rashaya Al Foukhar ten noorden van Kfar Choub in Zuid- Libanon , maar deze vielen allemaal op Libanees grondgebied, volgens de IDF. De IDF schoot terug naar de bron van de raketlancering in Libanon.

Een Libanese veiligheidsbron zei dat er onderzoek werd gedaan om de herkomstlocatie van de raketten te achterhalen. De bron voegde eraan toe dat  Israël heeft gereageerd door ongeveer 22 granaten af te vuren naar Libanees grondgebied.

Er zijn geen meldingen van slachtoffers of schade, en de beschietingen leken niet de opening van een nieuw offensief in de strijd van Israël met militanten in de Gazastrook aan te geven.

De United Nations Interim Force in Lebanon (UNIFIL), het VN-orgaan dat belast is met het bemannen van de grens, tweette maandagavond laat dat de regio in een staat van "rust" verkeert na het vuurgevecht, en voegde eraan toe dat het de veiligheidspatrouilles aan de grens heeft aangescherpt.

UNIFIL voegde eraan toe dat onmiddellijk nadat het vuurgevecht plaatsvond, UNIFIL-hoofd Stefano Del Col contact opnam met beide partijen en erop aandrong "maximale terughoudendheid te zijn om een escalatie van de situatie te voorkomen".

Dit was het tweede incident van grensoverschrijdende brand in de afgelopen week. Donderdag werden vanuit Libanon drie raketten gelanceerd richting Noord-Israël, maar die landden in de Middellandse Zee, waarbij geen schade of slachtoffers vielen.

Israël heeft in 2006 een oorlog gevoerd tegen Hezbollah-guerrillastrijders in Libanon, die de macht hebben in Zuid-Libanon, evenals tegen geavanceerde raketten. De grens is sindsdien grotendeels stil geweest.
Kleine Palestijnse facties in Libanon hebben in het verleden sporadisch op Israël geschoten.

Als gevolg van het incident zijn er schuilkelders geopend in noordelijke gemeenschappen binnen 0,4 km van de grens, zei N12, hoewel de gemeenschappen niet werden aangespoord om de schuilplaatsen binnen te gaan of hun dagelijkse routine te onderbreken.