Beyond Meat (vegan producten) opent fabriek in Nederland

Beyond Meat staat bekend om zijn hamburgers, die smaken en eruit zien als vlees, maar vrij zijn van dierlijke ingrediënten. De Amerikaanse groep wil vanaf dit jaar beginnen met de productie van veganistische producten in Nederland - en in 2024 hetzelfde prijsniveau bereiken als vlees.

Het Amerikaanse Beyond Meat betreedt met eigen productiefaciliteiten steeds meer de markt voor vleesvervangers in Europa en China. De fabriek in de buurt van Shanghai is in april geopend en een fabriek in Enschede zal in de loop van 2021 in bedrijf worden genomen, vertelde manager Chuck Muth aan het Duitsland Handelsblatt. Bijna overal groeit de honger naar plantaardige vleesvervangers.

"We zullen alleen succesvol zijn als we overtuigen op het gebied van smaak, kwaliteit en uiteindelijk ook prijs", vervolgt Muth. Met toenemende groei en schaalbaarheid van het bedrijf wil Beyond Meat "zo snel mogelijk prijsverlagingen realiseren". Het doel is om in 2024 voor minimaal één product op elke productlijn net zo duur als vlees te zijn. Schaalbaarheid betekent meer verkopen zonder tegelijkertijd grote investeringen te hoeven financieren.

"We denken op de lange termijn en zijn ervan overtuigd dat Beyond Meat zich kan ontwikkelen tot een wereldwijd eiwitbedrijf met een omzet van 40 miljard dollar", aldus Muth. Beyond Meat genereert daar nog maar een honderdste van - en staat in het rood. De omzet groeide jaar op jaar met 37 procent tot $ 406 miljoen in 2020. De nettoverliezen stegen van $ 12 miljoen tot bijna $ 53 miljoen.

Het bedrijf wil in de toekomst meer bieden dan alleen vleesalternatieven. Beyond Meat richtte de joint venture The Planet op met voedingsproducent Pepsico. "Met Pepsico wil Beyond innovatieve snacks en dranken op basis van plantaardig eiwit creëren, produceren en op de markt brengen", aldus Muth.

Beyond Meat-producten zien eruit en smaken naar vlees. De hamburgers bestaan voornamelijk uit erwteneiwitten en belandden in de koeltoonbanken van diverse supermarkten, waar ze goed verkocht worden.