Nomadland wint flink bij de Bafta's

Hoewel we voor de 'echte' filmprijzen nog allemaal graag naar een ander continent kijken hebben we in Europa ook gewoon een breed gedragen Engelstalige filmprijzenshow: de BAFTA's. Bij deze awards haalde Chloé Zhao's Nomadland vier prijzen op, waaronder die voor beste film.

Zhao kreeg tijdens de Film Awards van de British Academy for Film and Television Arts ook de prijs voor beste regisseur, terwijl de cinematograaf waarmee ze samenwerkte, Joshua James Richards, de prijs in die categorie kreeg. De hoofdrol in de film werd vertolkt door Frances McDormand, die bekroond werd tot beste actrice.

De awardshow vond, dankzij jeweetwel, deels virtueel plaats en deels op locatie in de Royal Albert Hall in Londen. Edith Bowman en Dermot O'Leary waren op het podium aanwezig terwijl de genomineerden thuis of in hotels voor de laptop zaten.

Andere grote prijzen waren er voor Promising Young Woman (uitstekende Britse film en beste scenario), His House (uitstekend debuut door een Britse schrijver, regisseur of producer voor Remi Weekes), Another Round (Druk) (film niet in de Engelse taal), My Octopus Teacher (documentaire), The Father (beste bewerkte scenario voor Christopher Hampton en Florian Zeller, beste acteur voor Anthony Hopkins), Minari (beste vrouwelijke bijrol voor Yuh-Jung Youn) en Judas and the Black Messiah (beste mannelijke bijrol voor Daniel Kaluuyah).

Het complete overzicht van genomineerden en de winnaars is de vinden op de site van BAFTA.

Nomadland is vanaf 30 april te zien op Disney+. Die andere grote awardshow, de Oscars, is op 25 april.

Frances McDormand in Nomadland
Frances McDormand in Nomadland