Ajax bijna rond met Blind

Daley Blind is hard op weg om een nieuw contract bij Ajax te tekenen. De Telegraaf meldt woensdag dat de dertigjarige Oranje-international met de club in gesprek is over het openbreken, verlengen en opwaarderen van zijn contract.

Bronnen melden aan de krant dat de onderhandelingen 'zeer voorspoedig' verlopen. De huidige verbintenis van Blind loopt door tot medio 2022. Ajax wil ook langer door met Noussair Mazraoui, wiens contract ook in de zomer van volgend jaar afloopt. Met hem moeten de gesprekken nog worden opgestart.

Blind keerde in de zomer van 2018 terug bij Ajax. Hij werd voor minimaal 16 miljoen euro overgenomen van Manchester United, een bedrag dat middels bonussen kon oplopen naar maximaal 20,5 miljoen euro.

Zijn terugkeer bleek een schot in de roos, want mede door zijn inbreng werd Ajax in het seizoen 2018/19 landskampioen, won het de KNVB Beker en bereikte de ploeg van trainer Erik ten Hag de halve finale van de Champions League.

Eind 2019 kreeg Blind te maken met hartproblemen. In de Champions League-wedstrijd tegen Valencia bleek hij achteraf te spelen met een ontstoken hartspier. Blind kan dankzij een icd-kastje gewoon blijven voetballen en verkeert momenteel in een uitstekende vorm.

"Daar had ik ook best mijn gedachten over", zegt Ten Hag in de krant. "Aanvankelijk had Daley het moeilijk, maar we hebben daar doorheen gekeken."

"Nu zie je dat hij terug is op z'n oude niveau. Of misschien zelfs wel op een hoger niveau als je hem in actie zag tegen PSV (TOTO KNVB Beker, red.) en in Lille. Beide wedstrijden speelde hij fantastisch."

Blind kan op meerdere posities uit de voeten. De linkspoot kan behalve als centrumverdediger ook als controlerende middenvelder en linksback ingezet worden. "Wat zijn beste positie is? Ik wil hem niet in een hokje duwen. Wij zijn een dynamisch geheel", aldus Ten Hag.

"Dat past Daley. Een back komt bij Ajax ook op het middenveld terecht of aanvallend aan de buitenkant of op 'tien'. Terwijl een centrale verdediger op de backpositie terecht kan komen of op het middenveld."

Ajax wil hem volgens de krant met een nieuw contract bedanken voor zijn veelzijdigheid. Waar de gesprekken met Mazraoui nog moeten worden opgestart, is het bij Blind volgens de krant een kwestie van afronden.