Historische wereldtitel Oostenrijkse biatlete Hauser

In het Sloveense Pokljuka is het wereldkampioenschap biatlon wat de vrouwen betreft afgesloten. De dames kregen zondag nog een massastart voor de kiezen, waarin met name Oostenrijk een stukje geschiedenis bij kon schrijven: nooit eerder pakte een Oostenrijkse vrouw een wereldtitel in het biatlon.

Met Tiril Eckhoff, Hanna Öberg, Dorothea Wierer en nota bene alle Franse dames die missers noteerden begonnen veel favorieten niet best. De Zwitserse Elisa Gasparin kwam wel foutloos door, net als oudere zus Selina en ook nog twee favorieten: de Noorse Marte Olsbu Røiseland en de Oostenrijkse Lisa Theresa Hauser.

Hauser behield de leiding in de tweede schietbeurt, de Letse Baiba Bendika volgde, voor Irina Kazakevich uit Rusland en Eckhoff, die het gat zowaar al gedicht had na haar strafronde. Dit keer ging Røiseland in de fout, Selina Gasparin haakte met twee missers gelijk vrij definitief af en ook de Franse dames kwamen nog bepaald niet naar voren.

Zo kwam een kopgroepje aan bij de eerste keer staand schieten, maar er waren er maar twee die foutloos bleven: Hauser en de verrassende Bendika trokken gezamenlijk de volgende ronde in, pas op twintig seconden gevolgd door Eckhoff - die nog een misser noteerde - en de Italiaanse Lisa Vittozzi, met het Noorse duo Røiseland/Ingrid Landmark Tandrevold en de Italiaanse Wierer daar nog eens tien tellen achter.

Hauser en de ogenschijnlijk al moegestreden Bendika arriveerden bij het schieten, waar de Letse er dan toch doorheen zakte: twee missers. Hauser bleef foutloos en kon op weg naar het goud de slotronde in, Vittozzi schoot ook goed en volgde op achttien seconden. Røiseland en Tandrevold zaten haar op tien seconden achterna, Eckhoff moest één strafronde draaien en moest haar landgenotes verschalken om nog voor brons te kunnen gaan.