Kinderen zijn blij om weer naar school te gaan
De basisscholen mogen na het weekend weer open en daar zijn vele mensen blij mee. Meester Thijs Overgoor zal de Teams-bijeenkomsten uit de eerste lock-down niet missen, dus bij de tweede lockdown moest er wat verzonnen worden zodat de school gewoon open kon blijven.
In samenwerking met de GGD en de gemeente werd een plan opgesteld. Alhoewel zij in eerste instantie kritisch waren om de school open te houden, zagen zij in dat met een goed voorbereid plan de school gewoon veilig open kon blijven.
In de ochtend komt de onderbouw, in de middag de bovenbouw en in die tussentijden staat online les gepland. Het lijkt een inventieve oplossing voor een probleem waar vele leraren de komende week mee moeten gaan worstelen.
Overgoor juicht het toe dat de scholen weer opengaan: "Zoals het voor pubers belangrijk is om met leeftijdsgenoten om te gaan, is dat ook zo voor kinderen die jonger zijn."
Dat veel kinderen thuis weinig opvoeding meekrijgen en soms midden in de nacht, terwijl ze in bed horen te liggen, hun huiswerk e-mailen baart hem ook zorgen. "Kijk, er zijn duizend redenen waarom óók onze school dicht zou moeten. Maar ik vind: het belang van onderwijs voor deze kinderen weegt zwaarder dan die paar mogelijke besmettingen op school."
Mini-uitbraak
Juf Jolanda Rietel van basisschool De Vier Windstreken in Amsterdam-Noord is ook blij, vooral dat kinderen weer regelmaat meekrijgen. "We zien veel kinderen die geen rust hebben thuis. Een moeder die opeens luid bellend in beeld komt, een kind waarbij de hele familie over de vloer lijkt te zijn en het één groot kabaal is. Ik heb een meisje in mijn klas dat in het begin continu haar kleine babyzusje op schoot kreeg. Dan denk ik: jeetje kind, hoe kun je zo werken?"
Rietel probeert via de webcam om kinderen naar buiten te laten gaan, vooral gaan spelen en vriendjes ontmoeten, maar loopt soms tegen een muur op. "De kinderen met bange ouders, die komen nergens meer. Die zitten de hele dag maar binnen tussen vier muren. Dat is gewoon zielig."
Ze ziet wel het gevaar van mogelijke besmettingen, nadat rond Kerst een 'mini-uitbraak in haar klas voorkwam: "Ik vind het makkelijk gezegd dat het op scholen wel meevalt met de besmettingen. Ik heb zelf gezien hoe snel het kan gaan. De overheid vraagt nogal wat van je om nu weer voor de klas te gaan staan."
Leraren zijn nu pas aan het overleggen hoe het maandag aan te pakken, maar Rietel heeft nog een goed voorbeeld om toch door te zetten. "Van de week nog kwam een kind dat thuis veel problemen heeft hier verdrietig op school, die vliegt me om de nek. Ja, wat moet ik dan? Zeggen: nee, nee, afstand houden? Dat kan niet."
Lees meer verhalen van leraren in de bron.