Duitse biatletes zegevieren in thuisestafette

De Duitse biatletes hebben in eigen huis een eerste estafettezege in bijna twee jaar kunnen vieren in de World Cup. In Oberhof waren Vanessa Hinz, Janina Hettich, Denise Herrmann en Franziska Preuß te sterk voor de rest.

Lisa Vittozzi begon namens Italië uitstekend en hielp haar land aan de leiding, een goede tien seconden voor Anaïs Bescond (Frankrijk), Mona Brorsson (Zweden), Dunja Zdouc (Oostenrijk) en Hinz. Al snel viel Italië echter helemaal weg, want Irene Lardschneider ging in haar liggende schietbeurt hevig de mist in en moest twee keer de strafronde in.

Anaïs Chevalier-Bouchet nam voor Frankrijk de leiding over en had de Zwedse Linn Persson en de Wit-Russische Dzinara Alimbekava achter zich aan, die het stokje over had genomen van Irina Kryuko. Hettich had bij het staand schieten wat problemen en volgde op een dikke halve minuut, samen met het Russische team.

Voor Frankrijk nam Justine Braisaz het over, maar bij haar staande schietbeurt ging ze volledig de fout in: ze moest twee strafrondes draaien en Frankrijk was gezien. Hanna Sola hield namens Wit-Rusland wel stand en wisselde op slotloopster Elena Kruchinkina, met een snel langlaufende Herrmann in haar nek hijgend. Elvira Öberg (Zweden), Svetlana Mironova (Rusland) en Marketa Davidova (Tsjechië) zaten er een halve minuut achter.

De Duitse slotloopster Preuß was superieur op de schietbaan en bleek uiteindelijk op de ski's een maat te groot voor Kruchinkina, dus was de Duitse zege een feit. De Wit-Russische had het even lastig, maar kon standhouden en hield de Zweedse Hanna Öberg achter zich, waarmee het podium beslist was. Rusland finishte als vierde, Frankrijk werd op bijna twee minuten vijfde.

De Noorse topfavorieten kwamen er na matig schieten van Ingrid Landmark Tandrevold al nauwelijks meer aan te pas, zeker nadat Ida Lien en kopvrouw Tiril Eckhoff het nog minder goed deden - Marte Olsbu Røiseland kon er slechts nog een zevende plek van maken. Italië eindigde uiteindelijk op een tamelijk dramatische vijftiende plek, bijna zes minuten achter Duitsland.