'Angstig thuisblijven verhoogt vatbaarheid COVID-19'

Terwijl veel mensen kritiek hebben op de mensen die tijdens deze warme dagen lekker het strand opzoeken, blijkt dat juist deze 'zorgeloze' mensen minder snel vatbaar zijn voor de gevolgen van infectie met het coronavirus. Angstig thuiszitten maakt je juist vatbaarder, blijkt uit onderzoek.

Professor Sheldon Cohen, al 35 jaar expert op het gebied van sociale en psychische stressfactoren en hun effect op de ontwikkeling van luchtweginfecties, meldt dat in zijn laatste artikel. "We ontdekten dat het voor mensen die te maken hadden met interpersoonlijke en economische stressoren zeker twee keer waarschijnlijker was dat zij een infectie van de bovenste luchtwegen ontwikkelden na blootstelling aan een verkoudheids- of griepvirus", aldus Sheldon.

Alhoewel Cohen het coronavirus nooit specifiek bestudeerde is hij ervan overtuigd dat stress de gevoeligheid voor SARS-CoV-2 vergroot, net zoals dat doet voor bijvoorbeeld het griepvirus.

De stress rond de corona-epidemie kan ontstaan doordat je bijvoorbeeld niet meer met familie kan knuffelen, of een baan die onzeker wordt. Daarnaast is het angstig afzonderen met eenzaamheid tot gevolg en irritatie rond mensen die de coronamaatregelen niet zo nauw nemen ook mogelijke stressfactoren.

In het onderzoek van Cohen wordt voorzichtig beschreven dat psychologische en sociale stressfactoren samenhangen met een overproductie van pro-inflammatoire cytokinen. Pro-inflammatoire cytokinen zijn moleculen die ontstekingen in cellen stimuleren. Dankzij deze ontstekingreactie kunnen lichaamsvreemde indringers zoals virussen worden bestreden.

Als het lichaam echter te veel van deze cytokines moet verwerken, kan er ernstige schade ontstaan. Onderzoek heeft inmiddels al uitgewezen dat een overproductie van deze cytokinen leidt tot ernstigere COVID-19-infecties.

Alhoewel het lastig blijft om een directe associatie aan te tonen zou Cohen toch graag zien dat mensen tijdens deze pandemie meer tijd in sociale contacten zouden steken. "Ik denk dat van het beperken van stress en vergroten van ons ondersteunende sociale netwerk, het beperken van risicogedrag (zoals roken), voldoende slapen en bewegen inmiddels wel is bewezen dat het goed is voor onze algehele gezondheid en welzijn en dat de suggestie dat deze factoren een vergelijkbare rol kunnen spelen in COVID-19 weinig kwaad doet."