De VAR beschikt komend Eredivisie-seizoen over buitenspeltechnologie

De videoscheidsrechter (VAR) in de Eredivisie beschikt komend seizoen over buitenspeltechnologie zodat nauwkeuriger bepaald kan worden of een voetballer buitenspel staat.

Om de technologie van het bedrijf Hawk-Eye te kunnen gebruiken worden in alle stadions ter hoogte van de zestienmeterlijn camera’s geplaatst. Bij Ajax, Feyenoord en PSV waren deze camera’s afgelopen seizoen al aanwezig. De KNVB streeft er naar om bij de start van de competitie de camera’s ook in alle andere stadions geplaatst te hebben.

“De zestienmetercamera’s voorzien de VAR niet alleen van goede beelden, maar zijn ook noodzakelijk bij het gebruik van de buitenspeltechnologie”, aldus de KNVB. “In het VAR-protocol van de internationale spelregelcommissie IFAB is de belangrijkste kernboodschap dat de VAR uitsluitend ingrijpt wanneer de beslissing van de scheidsrechter duidelijk fout is. Dit basisprincipe geldt ook wanneer dankzij de buitenspellijnen duidelijk wordt dat er een fout is gemaakt. Wanneer er ondanks de buitenspellijnen twijfel bestaat over een genomen beslissing, zal de VAR niet ingrijpen.”