Hamilton niet boos op Verstappen en Leclerc om niet knielen

Voorafgaand aan de eerste Grand Prix van het seizoen in Oostenrijk gaf de Formule 1 een statement af tegen racisme, daarbij knielden diverse coureurs zoals bijvoorbeeld Lewis Hamilton. Zeven coureurs, waaronder Max Verstappen en Charles Leclerc, knielden niet. Hamilton respecteert die beslissing van zijn collega's.

"Ik weet niet waarom sommigen het niet deden, maar al met al moet niemand geforceerd worden tot een scenario waarbij ze moeten knielen terwijl ze dat niet willen", aldus de Mercedes-coureur, zo lezen we op RacingNews365.

"Ik heb nooit verzocht of geëist van iemand dat ze zouden knielen, ik ben er zelfs nooit over begonnen tegenover de coureurs. F1 en de GDPA, de vereniging van de coureurs, brachten het idee naar boven en vroegen of de coureurs dat wilden doen", zo verduidelijkt Hamilton.

De wereldkampioen gaf aan dat knielen niet het belangrijkste is waar het om gaat. "Sommigen zeiden dat ze het niet zouden doen. Ik heb iedereen hun zegje laten doen en heb tegen de rest gezegd 'kijk jongens, ik ga het doen, maar jullie moeten doen waar jullie je goed bij voelen'. Ik ben erg dankbaar voor diegenen die het samen met mij gedaan hebben, ik denk namelijk dat het een krachtig gebaar is."

"Of je het echter nou wel of niet doet, het gaat de wereld niet veranderen. Het probleem is veel groter dan iets wat met een simpel gebaar opgelost kan worden. Persoonlijk vond ik dat iedereen zijn eigen keuze had om te doen wat ze wilden. Ik wil absoluut niet dat anderen zich gedwongen voelen om het te doen, ik wil juist dat ze enthousiast worden om deel uit te maken van de verandering", aldus Hamilton.

Zondag had Verstappen al in een verklaring uitgelegd waarom hij niet zou gaan knielen. "Ik ben erg toegewijd aan gelijkheid en de strijd tegen racisme. Maar ik geloof dat iedereen het recht heeft om zichzelf te uiten op een moment en op een manier die bij hen past. Ik ga vandaag niet knielen, maar respecteer en ondersteun de persoonlijke keuzes die elke coureur maakt", aldus de Nederlander