Griepepidemie in Nederland
Er heerste al griep in Nederland, maar nu is er sprake van een epidemie. Afgelopen week bezochten 68 op de 100.000 mensen de huisarts met griepachtige klachten. Dit is voor de tweede week boven de grens voor een griepepidemie. Bij ongeveer 40 procent van de monsters afgenomen bij patiënten met griepachtige klachten werd het influenzavirus gevonden, voornamelijk van het type A.
Er worden op dit moment vooral influenzavirussen van het subtype A(H3N2) gevonden en in mindere mate A(H1N1)pdm09. Dit blijkt uit de gegevens van de Peilstations van Nivel Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg Zorgregistraties Eerste Lijn, het Erasmus MC Erasmus University Medical Center en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu ).
Typisch voor ‘echte’ griep (influenza) is dat je koorts krijgt die zeer plotseling opkomt naar 39 graden of hoger. Behalve het echte griepvirus (influenzavirus) kunnen andere luchtwegvirussen ook voor (vaak iets mildere) griepachtige verschijnselen zorgen. Onder andere rhinovirus, RS respiratoir syncytieel -virus en enterovirus kunnen zorgen voor klachten zoals een loopneus, keelpijn, hoofdpijn, hoesten en soms voor koorts.
Grens
Verspreid door heel Nederland houden 40 huisartsenpraktijken bij hoeveel patiënten zich melden met griepachtige verschijnselen. Deze praktijken nemen ook monsters af van deze patiënten om te kijken of ze besmet zijn met het influenzavirus, rhinovirus, RS-virus of enterovirus. We spreken over een griepepidemie als 2 weken achter elkaar meer dan 58 op 100.000 mensen griepachtige verschijnselen hebben en minstens 10 procent van deze mensen het influenzavirus heeft.
13 weken
Meestal begint de griepepidemie in december of januari. In de afgelopen tien jaar duurde een epidemie gemiddeld 13 weken. Vorig jaar duurde de griepepidemie 1 week langer dan het gemiddelde.
Griep voorkomen
Je kunt bijna niet voorkomen dat je in contact komt met virussen die griepachtige klachten veroorzaken. Om te voorkomen dat anderen ziek worden kun je verschillende dingen doen. Nies in een papieren zakdoek (en gooi die na gebruik weg) of in je elleboogholte en was vaak je handen. Op die manier worden luchtwegvirussen minder snel verspreid. Daarnaast kun je je laten vaccineren tegen de influenza. Mensen met een groter risico op complicaties van griep krijgen elk jaar een oproep om zich te laten vaccineren.
† Ryan Dunn (June 11, 1977 – June 20, 2011)
It's funny. All you have to do is say something nobody understands and they'll do practically anything you want them to.
VIVA LA ASSANGE¡
Poetin, ga weg. Alsjeblieft.
Ik ben er in ieder geval NOOIT voor naar de arts gegaan.Ook toen ik als kind de bof had ben ik gewoon in mijn bed genezen daar van.
Man man,die dokter heeft bijzonder weinig aan mij verdient in mijn lange leven.
Dat is dus doodleuk de Spaanse griep die beslist niet uitgeroeid is ofzo. Uiteraard is het niet meer volledig nieuw voor ons afweersysteem en is het virus ook doorgemuteerd, maar toch. Ik veracht dat het met het sjinahoest net zo zal gaan.
Ik verwacht aardig wat hypochonders bij de huisarts de komende tijd
Hoef je niet stoer voor te zijn, gewoon even logisch nadenken.
Voor het standaard riedeltje "even een paar dagen rust houden en wat kippenbouillon nemen" hoef ik echt niet naar de huisarts hoor.
Heeft niks met "stoer zijn" te maken.
Tenzij je arts bent is het niet altijd verstandig om zelf te gaan diagnisticeren; als de griep langer lijkt aan te houden, of je moeite hebt met ademhalen dan is het verstandig om te gaan. Kan best zijn dat je tegelijkertijd immers een (vrij normale) longontsteking hebt opgelopen, omdat het afweersysteem al druk bezig is.
Immuunsuppresiva ondrdrukken het immuunsysteem ja, maar betekent niet dat je geen weerstand hebt; daarom spreekt men dan ook van "verminderde weerstand". Als je geen weerstand had zou je de rest van je leven in een steriele ruimte moeten doorbrengen.
Je gaat niet "gewoon" voor de griep naar de huisarts; maar als je temperatuur rond de 41,5 ligt en het meer dan vijf dagen al zo is, dan lijkt het me verstandig om er iemand naar te laten kijken die dingen kan METEN.
Je doet hier alsof mensen bij het eerste kuchje daar al op de stoep staan; normale mensen doen dat als de griep-ervaring afwijkt van de vorige, of als er tekenen van escalatie zijn.
Wat jij doet is appels met peren vergelijken.
En dan noem je mij dom?
Ik kan me niet herinneren ooit zo ziek te zijn geweest, misschien als kind maar zeker niet als volwassene.
Best wel een heftige griep dus.
Zo heb ik mijzelf een ongeluk gehoest toen ik vorige week griep had tot soms bijna geen adem krijgen aan toe, en ben nog steeds de hele dag aan het hoesten. Ja dan bel ik ook wel even de dokter om te vragen of dat "normaal" is bij een griep en of het wellicht een beginnende longontsteking kan zijn? Hoef ik niet voor langs te gaan kan gewoon telefonisch, maar ik zie echt het probleem niet om daar een arts voor te raadplegen
Zwakkeren in de samenleving, idem.
Maar toch niet als je gewoon een (voor de rest) een gezonde vent bent van een jaar of 30 die toevallig een griepje heeft.
MCB radio 747KHz Middengolf
Een zware verkoudheid is al vervelend al kun je daar nog redelijk op functioneren. Griep is een ander verhaal, je kan alleen maar in bed liggen en zelfs dat is een uitdaging want je weet niet of je moet liggen, zitten of staan en bewegen wil je al helemaal niet.
De laatste keer trouwens was kut in het bijzonder, als vrijgezel moet je het alleen rooien maar wanneer je na één week nog steeds als een dweil in bed ligt terwijl de wasmand steeds voller wordt en de afwas zich opstapelt op een manier waar de gemiddelde student zich nog voor zou schamen.
Gelukkig werd voor de boodschappen nog gezorgd, een vriendin deed dat.
Buikloop en moeten overgeven en het maar net op tijd redden. Je voelt je ergens toch onoverwinnelijk wanneer je beseft dat het allemaal anders had kunnen lopen.
Zeer aardige en goede collega hoor, niets ten nadele van hem als persoon maar op het vlak van hygiëne valt er nog wat te verbeteren.
Mensen die het dan hebben over een "griepje" hebben volgens mij nog nooit echt griep gehad, hoogstens een zware verkoudheid. Ik vind het helemaal niet zo onschuldig. Jaarlijks sterven wereldwijd tussen 250.000 en 500.000 mensen aan griep. Nee je gaat er niet dood aan als je gezond bent, maar je lichaam is wel weken lang zwaar van slag. Dat zegt toch wel wat hoe zwaar zo'n griep inhakt op je lichaam.
Iedereen die na 3 dagen weer recht staat na een "griepje" heeft geen echte griep gehad (als in een influenza variant)...
MCB radio 747KHz Middengolf
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken