Zure plaaggeest Trump krijgt lid op neus na verscheuren speech

Amerika zag dinsdagnacht hoe Donald Trump zijn laatste 'troonrede' van zijn eerste ambtstermijn als president van de Verenigde Staten hield. Het succesverhaal had een onverwacht einde nadat Trump zijn laatste woorden had uitgesproken. Terwijl The Donald het luide applaus uit de zaal tot zich nam, scheurde Nancy Pelosi, de vrouw achter de gefaalde impeachmentprocedure, de tekst van zijn 'State of the Union' demonstratief kapot.

Die respectloze actie werd wereldnieuws en Pelosi ging de wereld over als 'een zure vrouw' die blijkbaar niet kan verkroppen dat de economie van de VS als een dolle draait, werkloosheid blijft dalen, het aanzien van de VS wereldwijd toeneemt en vooral: dat Trump na de mislukte afzetprocedure populairder is dan ooit.

De achterban van Pelosi was 'not amused' en via de sociale media-kanalen werd dat duidelijk gemaakt, de hashtag #PelosiTantrum is lange tijd trending geweest. "Democraten laten Trump oorlog voeren, het budget van defensie stijgen en slechte handelsovereenkomsten sluiten. Een toespraak verscheuren is geen verzet", aldus Amerikaans politiek expert Krystal Ball.

De invloedrijke journalist Ali Abudimah liet zich ook niet onbetuigd en gooide er tegelijkertijd nog een mooie Godwin uit. "Waarom doet Pelosi alsof ze Trump haat, terwijl ze het over alles met hem eens is? Ze steunt zijn oorlogsbudget, het budget voor concentratiekampen en zijn inspanningen om regeringen omver te gooien. Als dit 'verzet' is, dan moet ik er niet aan denken wat zijn collaborateurs zullen doen."

Pelosi, zo beweerden haar cheerleaders, heeft categorisch geweigerd om zich tegen de Trump-regering te verzetten, vooral tegen iets substantieels, zoals militaire uitgaven, gezondheidszorg, zelfs tegen de enigszins absurde Space Force. Erger nog, deze beslissingen worden op de één of andere manier niet als samenwerking, maar als overwinningen voor de Democraten gevierd.

En na het debacle van de voorverkiezingen in Iowa, waarbij het tellen van de stemmen totaal de mist in ging door een nietwerkende app, is dit een nieuw gespreksonderwerp voor de Democratische partij in aanloop naar de presidentsverkiezingen in november.