Halfnaakte vrouw en spannende strijd op slalom Schladming

In het Oostenrijkse Schladming was het dinsdagavond tijd voor een van de klassiekers op de slalomkalender in de World Cup: de Night Race op de Planai-piste, waar in 2013 het WK gehouden werd.

De Oostenrijker Marco Schwarz ging als eerste naar beneden en voor eigen publiek bleek hij gelijk de snelste tijd van iedereen neer te zetten. Alexis Pinturault uit Frankrijk kwam op 0,32 seconden, na hem kwam de Noor Henrik Kristoffersen er met 0,14 seconden nog wat dichterbij, maar dat was het wel ongeveer: Daniel Yule uit Zwitserland (+0,75) en de Noor Sebastian Foss-Solevaag (+0,99) bleven nog binnen een seconde. De als vierde gestartte Clement Noël kwam op 2,60 seconden niet verder dan de dertigste stek na een grote fout, maar haalde de tweede run dus nog nét.

In die tweede run liet Noël in elk geval zien dat het echt slechts een foutje was: de één na de ander strandde en nadat ook Ramon Zenhäusern niet aan zijn tijd kwam was de jonge Fransman al zeker van minstens de negende plek. Ook Victor Muffat-Jeandet en Dave Ryding haalde het niet, maar het Italiaanse toptalent Alex Vinatzer - die onderweg flink wat tijd verloor - pakte met een geweldig onderste stuk alsnog met meer dan een halve seconde de snelste tijd over van de breed lachende Noël. Die lach kwam overigens grotendeels wegens de finish: daar liep een halfnaakte vrouw met een bordje voor Kobe Bryant.

Die mafkees gooide behoorlijk roet in het eten en niet in het voordeel van Vinatzer: ze rende over de finish en gooide de tijdswaarneming zo in de war, waardoor Vinatzer niet 0,57 seconden sneller, maar 0,13 seconden langzamer was dan Noël. Zonder halfnaakte hulp kwam Foss-Solevaag ook tekort om Noël te pakken, maar met 1,85 seconden voorsprong begon Yule aan zijn tweede manche en de Zwitser was met 0,16 seconden dan éindelijk de eerste die de jonge Fransman van zijn lekker verwarmde troon onderaan de piste stootte. Echt genieten kon Yule niet, want Pinturault dook gelijk weer een kleine halve seconde onder zijn tijd door.

Kristoffersen ging bovenaan zijn run gelijk al bijna onderuit, maar wist met kunst- en vliegwerk overeind te blijven. Schwarz liet daarna nog even aan Kristoffersen zien hoe je wél je run weggooit: al bij een van de allereerste poortjes ging hij bijna onderuit, maar hij herstelde zich niet op tijd en eindigde als allerlaatste - waarmee het feest in het stadion ook in een oogwenk tot een einde kwam. Kristoffersen boekte zo alweer zijn vierde overwinning in Schladming, iets wat daarvoor alleen Benjamin Raich tussen 1999 en 2007 deed.