Hittegolf voorbij, de herfst is begonnen

Ook in Drenthe en Groningen is de hittegolf nu voorbij. Vandaag wordt het hooguit nog 22 graden en daarmee is het geen zomerse dag. De hittegolf heeft op weerstation Eelde en in Nieuw Beerta (Oost-Groningen) met tien dagen het langst geduurd; van 22 tot en met 31 augustus.

Het was zelfs de derde regionale hittegolf van het jaar. Slechts vijf keer eerder was in één jaar sprake van drie hittegolven, de laatste keer was in 2016. Ook in 2006 waren er drie hittegolven, Arcen had er in 1995 vier en in 1994 drie. 1947 is recordhouder met maar liefst vijf hittegolven in Maastricht.

Hittegolf definitie
Voor een hittegolf moet het op minimaal vijf opeenvolgende dagen 25 graden worden en daarbij moet het op drie dagen tropisch warm worden met 30 graden of meer. Wanneer dit in De Bilt gebeurt spreken we van een officiële hittegolf. Op andere stations spreken we van een regionale hittegolf.

Afgelopen week kwam het ook tot een recordlate officiële hittegolf in De Bilt. Alleen in Friesland, het noordwesten van Groningen, op de Waddeneilanden, aan de Hollandse kust en in het midden en noorden van Noord-Holland werd geen hittegolf geregistreerd. Wel werd het ook daar een of meerdere dagen tropisch warm, behalve in Hoek van Holland waar het dinsdag het warmst was met 29,9 graden.

Herfst begonnen
Vandaag is de eerste dag van de meteorologische herfst en tapt het weer direct uit een ander vaatje. De temperatuur stijgt naar 20-21 graden. In het zuiden en zuidoosten kan het lokaal 22 graden worden. In het noordwesten blijft de temperatuur net onder de 20 graden.

Daarmee is het beduidend minder warm dan afgelopen week, maar dit zijn wel normale temperaturen voor begin september. Wolken, zon en enkele buien wisselen elkaar af. Na het weekend blijft het licht wisselvallig en komt de middagtemperatuur de eerste dagen nog uit op 18-22 graden, later in de week gaat de temperatuur enkele graden omlaag.

Hittegolf voorbij, herfst is begonnen (Afbeelding: Pixabay)
Hittegolf voorbij, herfst is begonnen (Afbeelding: Pixabay)