Prijs antidepressivum verdrievoudigd: veel gebruikers in de problemen

Het antidepressivum Priadel kost sinds afgelopen maandag €15,78 per 100 pillen. Dat was voorheen €4,76. Mensen die het medicijn gebruiken, moeten daardoor drie keer zoveel betalen. Veel van de gebruikers hebben een laag inkomen en komen dus in de problemen.

Priadel is een medicijn voor mensen die bijvoorbeeld een bipolaire stoornis hebben of depressief zijn. Het middel zorgt ervoor dat gebruikers stabiel blijven en niet vervallen in een manie of een depressie. De prijsstijging kan ervoor zorgen dat patiënten het middel laten staan.

Kans op psychose
Chris Maagd is daar erg boos over. Hij is zelf gebruiker en tevens voorzitter van de cliëntenraad van Arkin, een instelling voor geestelijke gezondheidszorg in Amsterdam. "Het is gewoon heel moeilijk als je zo'n zware stoornis hebt, om een normale baan te hebben. Mensen zitten in de financiële problemen, omdat ze ooit tijdens een manische episode in hun leven vreselijk veel geld zijn gaan uitgeven."

Psychiater Cecile Gijsbers van Wijk is bang voor de gevolgen die de prijsstijging met zich mee brengt. "Als patiënten Priadel niet zouden slikken, dan is de kans heel groot dat ze in een depressie belanden of weer in een manie raken. Ze kunnen ook in een psychose komen, wat kan leiden tot opname in een van onze klinieken."

Alternatief is vies
Een alternatief voor Priadel is er niet. Een vergelijkbaar medicijn is al eerder door fabrikant Essential Pharma opgekocht en verhoogd in prijs. Een derde middel geeft problemen met innemen. "Het is verschrikkelijk vies. Het heeft invloed op de kwaliteit van je leven," aldus Maagd.

Volgens Maagd is het leven met een bipolaire stoornis of een depressie erg lastig. "Het is ongrijpbaar. Voor iedereen. Niet alleen voor vrienden en familie, maar ook voor de straat en de wijk waar je woont. Het gaat de hele samenleving aan."

Brief aan fabrikant
GGZ-instelling Arkin zal voorlichting gaan geven aan de patiënten over de prijsstijging en wat dat voor hen betekent. Daarnaast gaat de beroepsvereniging van psychiaters een brief schrijven aan fabrikant Essential Pharma met het verzoek de prijsstijging terug te draaien. Essential Pharma heeft niet op onze vragen gereageerd.