Amsterdam ontsnapt aan jeu de boules-drama: 'Er zijn kinderen!'

Amsterdam is maandagochtend ontsnapt aan een bloedbad. De Open Amsterdamse doublettekampioenschappen stonden op het Museumplein op het programma, dan weten we allemaal dat het over jeu de boules gaat. En ja, als je jeu de boules zegt, zeg je gevaar.

Een goede 130 man stonden klaar voor het toernooi, maar dat ging niet door: handhavers maakten er een einde aan. "We zouden hier met elkaar lekker een balletje gaan gooien, maar daar is een stokje voor gestoken: de juiste vergunning was er niet en nu staan er 130 teleurgestelde boulers. Ernstig jammer", aldus een deelnemer.

Een woordvoerder van Stadsdeel Zuid bevestigt het verhaal: "Het ging om meer dan 200 man en meerdere tenten. Ze hadden geen vergunning en bij een evenement met meer dan honderd bezoekers en meerdere 'objecten' is dat wel nodig", zo legt de woordvoerder uit.

Een ander groot probleem was de veiligheid, die kon niet gegarandeerd worden. "Het zijn zware ballen en er zijn kinderen in de buurt, en een basketbalveldje. Zo kon het niet door gaan", aldus de woordvoerder, die verder aangeeft dat een vergunning de volgende keer 'geen enkel probleem' zou zijn, maar 'met 200 man is het echt een evenement'.

Voor zover bekend zijn er geen gewonden gevallen.