Politiemol Mehmet A. bijna vier jaar achter tralies

De rechtbank veroordeelt de 22-jarige Mehmet A. uit Tiel voor het schenden van het ambtsgeheim, computervredebreuk en corruptie. Hij krijgt een gevangenisstraf van 45 maanden opgelegd. Daarnaast mag de man 8 jaar lang geen functie bij een overheidsinstantie vervullen. Deze straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie.

Hij begon in januari 2017 bij de politie. Hij werkte als aspirant-agent bij het arrestantencomplex in Amsterdam-Zuidoost en op straat. Binnen een jaar na zijn indiensttreding begon hij met het opzoeken van informatie in de politiesystemen over specifieke personen uit het criminele milieu. Deze geheime informatie speelde de man tegen betaling door aan die personen. Hierdoor liep zelfs een lopend politieonderzoek stuk.

Spreekuur
De man deed dit heel vaak en over een periode van bijna een jaar. Hij hield zelfs een soort ‘spreekuur’ waarbij hij met meerdere mensen in zijn auto zat en op afroep informatie opzocht en deelde met die mensen. De man verklaarde dat hij werd bedreigd en dat hij daarom de informatie doorspeelde. Deze verklaring vindt de rechtbank niet aannemelijk.

Vertrouwen geschaad
De rechtbank neemt het de man zeer kwalijk dat hij ernstig misbruik heeft gemaakt van zijn bijzondere positie als politieagent. Van hem wordt absolute integriteit verwacht. In plaats daarvan heeft de man het in hem gestelde vertrouwen zwaar geschaad en de opsporing van strafbare feiten verstoord. Hij heeft dit alleen gedaan met het doel om geld te verdienen. De man ondermijnde hiermee de rechtstaat. Ook bracht hij ernstige schade toe aan het vertrouwen dat in de politie gesteld moet kunnen worden.

Ontnemingsvordering
De man verdiende geld met het doorspelen van de informatie. De officier van justitie heeft een ontnemingsvordering ingediend. Deze vordering wordt op 16 juli behandeld.