Sáblíková rijdt 13 jaar oud WR 3.000m uit de boeken op WK allround

Martina Sáblíková heeft op sensationele wijze de 3.000 meter bij het WK allround gewonnen. Met 3.53,31 verbeterde ze het 13 jaar oude wereldrecord van Cindy Klassen. Antoinette de Jong werd tweede, Isabelle Weidemann derde. Miho Takagi behield de leiding in het algemeen klassement.

Ireen Wüst moest het in de achtste rit opnemen tegen Ida Njåtun. Wüst begon voorzichtig, maar wist  wel gelijk een gaatje te slaan met de Noorse. Ze kwam daarna wel op stoom en kwam uiteindelijk in 3.59,79 over de streep, de snelste tijd tot dan.

Miho Takagi reed in de tiende rit tegen Isabelle Weidemann. Takagi, die ruim zeven seconden mocht verliezen op Wüst, reed langzamere rondes dan de Nederlandse en moest Weidemann voor zich laten: 3.58,52 om 4.00,17.

Antoinette de Jong en Martina Sáblíková vormden het  een-na-laatste paar. Sáblíková nam de regie in de wedstrijd, maar De Jong kon volgen. De Tsjechische ging nog een tandje sneller rijden en nu moest De Jong wel passen. Sáblíková wist het tempo hoog te houden en kwam in 3,53,31 over de meet, een nieuw wereldrecord. De Jong reed uiteindelijk 3.58,25.

Carlijn Achtereekte reed in de laatste rit tegen Natalia Voronina. Achtereekte, de olympisch kampioen op deze afstand, begon prima maar zakte aan het eind van de rit in. Ze kwam in 3.58,71 over de streep.


Sablikova viert haar wereldrecord (Pro Shots / Erik Pasman)