Goud Bergsma op 10km, zilver voor Roest

Bij het WK afstanden in Inzell heeft Nederland weer goud gepakt. De wereldtitel op de 10.000 meter ging naar Jorrit Bergsma  in een tijd van 12.52,93. Patrick Roest deed een poging om de tijd van Bergsma te verslaan, maar hij kwam niet verder dan 12.53,24, het zilver. Danila Semerikov pakte het brons.

Jorrit Bergsma, eerder dit WK teleurstellend twaalfde op de 5.000 meter, moest het opnemen tegen de Rus Alexander Rumyantsev. Beiden reden onder de dan snelste tijd van Graeme Fish.(13.05,69 ) Bij de vier kilometer had Rumyantsev een kleine voorsprong op de Nederlander gepakt, maar Bergsma liet hem niet ver komen. Bij 6.400 meter pakte Bergsma, die veel beter oogde dan op de 5.000 meter, een klein gaatje op de Rus, die niet kon antwoorden. Bergsma kwam in 12.52,83 over de meet.

In de rit erop gingen Patrick Beckert en Davide Ghiotto snel van start en ze lagen geruime tijd een seconde onder de tijd van Bergsma. Op de helft van de race was die voorsprong verdampt en het verschil  liep daarna langzaam op in het voordeel van Bergsma. Beckert won de rit wel in 12.57,40.

Patrick Roest, die pas zijn twaalfde 10 kilometer reed, en Danila Semerikov vormden het laatste paar. Ze reden in de beginfase enigzins voorzichtig. Roest pakte wel een klein gaatje maar was bij de 3200 meter wel zes tienden langzamer dan Bergsma. Met nog twaalf ronden te gaan zat Roest voor het eerst onder de tijd van Bergsma. Het verschil van Roest met Semerikov was inmiddels vier seconden. Zeven ronden voor het einde verdampte de voorsprong van Roest opeens helemaal. De wereldkampioen allround leek helemaal kapot en uit balans en moest de tijd van Bergsma laten gaan. Zijn tijd van 12.53,24 was goed voor zilver.

Jorrit Bergsma de beste op de 10k. (PRO SHOTS/Erik Pasman)
Jorrit Bergsma de beste op de 10k. (PRO SHOTS/Erik Pasman)