Noorse mannen en Zweedse vrouwen beginnen Tour de Ski ijzersterk

In het Italiaanse Toblach is zaterdag de Tour de Ski van start gegaan. In Süd-Tirol stond de eerste etappe op het programma, een sprint in de vrije stijl. Bij de vrouwen sneuvelde titelverdedigster Heidi Weng al in de kwalificaties, waardoor ze gelijk een flinke achterstand heeft opgelopen. Landgenote Ingvild Flugstad Østberg ging er in de kwartfinales uit en verloor zo ook verrassend tijd.

De winst in de sprint ging naar de Zweedse Stina Nilsson, op wie de hele dag - en zeker in de finale - geen enkele maat stond. Haar landgenote Ida Ingemarsdotter eindigde op grote achterstand als tweede door de Amerikaanse Jessica Diggins eruit te sprinten, voor de Russin Yulia Belorukova, de Zweedse Linn Sömskar en de Amerikaanse Sadie Bjornsen.

Bij de mannen vielen er geen al te grote slachtoffers in de kwalificatie en de voornaamste favorieten voor de Tour de Ski-winst schopten het ook tot de finale, alleen de Noor Martin Johnsrud Sundby kwam niet door de kwalificaties.

Johannes Høsflot Klæbo liet zien in topvorm te zijn: de jonge Noor was in de finale duidelijk de beste en klopte het verrassend sterke Franse duo Richard Jouve en Lucas Chanavat. Sindre Bjørnestad Skar uit Noorwegen werd vierde, voor landgenoot en titelkandidaat Emil Iversen en de Rus Alexander Bolshunov, eveneens een grote kandidaat voor de eindwinst.