Henk Grol zegeviert in Japan voor het eerst bij de zwaargewichten

Judoka Henk Grol heeft bij de grandslamwedstrijden in het Japanse Osaka goud behaald in de zwaargewichtklasse (boven 100 kilogram).

De Nederlander legde in de finale met een beenveeg Lukas Krpalek uit Tsjechië op zijn zij en scoorde daarmee een waza-ari. Dit bleek genoeg voor Grol om de olympisch kampioen van 2016 te verslaan. Beide judoka's kwamen toen uit in de klasse onder de honderd kilogram.

Eerder in het toernooi rekende de Veendammer af met de Sloveen Enej Marinic, wereldkampioen en aanvoerder van de wereldranglijst Guram Tushishvili uit Georgië, Tuvshinbayar Naidan uit Mongolië en de Rus Tamerlan Bashaev. Met zijn gouden medaille in Osaka nam Grol revanche voor zijn vroege uitschakeling van vorige week bij de Grand Prix in Den Haag. Toen vloog hij er in de eerste ronde op straffen uit. Voor Grol, die na de Spelen van 2016 de overstap maakte naar de zwaarste gewichtsklasse, is dit een teken dat hij op de goede weg is.

De finale tussen Henk Grol en Lucas Krpalek. (Bron: YouTube)

Noël van 't End haalde op hetzelfde toernooi ook de finale in de klasse tot 90 kilogram. Hij velde de Egyptenaar Hatem Abd El Ahker (ippon), de Turk Mikail Ozerker (waza-ari), de Cubaan Ivan Felipe Silva (ippon) en de Duitser Eduard Trippel (ippon). In de finale was Van 't End echter niet opgewassen tegen de Japanner Shoichiro Mukai. De Nederlander kreeg echter een derde shido aan de broek en verloor daardoor de finale.

In de klasse tot 100 killogram eindigde de Nederlander Michael Korrel op de gedeelde zevende plaats. In de categorie tot 90 kilogram kwam Jesper Smink tot de derde ronde. Jur Spijkers kwam in dezelfde klasse als Grol tot de tweede ronde. In Osaka stond de laatste Grand Slam van het jaar op het programma. Op 15 en 16 december worden in het Chinese Guangzhou nog de Masters afgewerkt met de zestien beste judoka's van de wereld.