GroenLinks wil Defensie onder verscherpt toezicht stellen

De Tweede Kamerfractie van GroenLinks wil dat het ministerie van Defensie onder verscherpt toezicht van de Kamer komt te staan. Volgens Kamerlid Diks is dat noodzakelijk omdat Defensie "na een jaar van veiligheidsincidenten, slechte zorg voor het personeel en geklungel in de bedrijfsvoering niet in staat is om de problemen op te lossen".

Diks zegt dat de maatregel bedoelt is om de staatssecretais te helpen met orde op zaken stellen. "Onder elke tegel die afgelopen jaar bij Defensie is omgekeerd, is een incident of schandaal gevonden. Ratten in de kantines, helmen van karton, gasmaskers met kankerverwekkend chroom-6,onbewoonbaar verklaarde barakken, en zo kan ik nog wel even doorgaan. Het ergste is dat in de bedrijfsvoering van Defensie niets is veranderd waaruit blijkt dat dit geklungel snel tot het verleden zal behoren."

Concreet betekent het voorstel van Diks, als het wordt aangenomen, dat de Kamer meer en vaker informatie krijgt over de maatregelen die staatssecretaris Visser neemt en de bijbehorende financien. Volgens Diks is dat "noodzakelijk is voor het waarborgen van de veiligheid van onze mannen en vrouwen in uniform". 

Jean Debie, voorzitter van militaire vakbond VBM, is het daar niet mee eens: "Wat mij betreft is er genoeg toezicht. Van het ministerie van Financiën, de Algemene Rekenkamer, de Inspectie Militaire Gezondheidszorg en de nieuw opgerichte Inspectie Veiligheid Defensie." Hij zegt dat het probleem vooral zit in een gebrek aan geld en capaciteit.