2 auto's in beslag genomen bij fraudeonderzoek

Woensdag 19 september hielden de politie en het OM een gezamenlijke actie met de gemeente en de Belastingdienst in de wijk Wilhelminadorp in Best. Een woorvoerder van de politie: "We doorzochten een woning en we namen twee personenauto’s in beslag. Het onderzoek richtte zich op witwassen, in dit specifieke geval op zogenoemde ‘windhappers’."

De bewoners leiden een luxe leven, maar ze hebben voor zover bekend geen officieel inkomen dat dit kan verklaren. Het gezamenlijke onderzoek richt zich erop te achterhalen waarmee zij het geld hebben verdiend dat nodig is voor hun levensstijl. Tijdens dit onderzoek bleek al wel dat één van de hoofdbewoners onterecht gebruik maakte van een Persoons Gebonden Budget (PGB). Er kon niet aangetoond worden dat dit geld gebruikt werd waarvoor het was toegekend en daarmee werd dus uitkeringsfraude gepleegd. De gemeente heeft de uitkering per direct stop gezet.

Woning en chalet doorzocht
De woordvoerder: "Behalve de woning van het stel in Wilhelminadorp, doorzochten we ook hun vakantiechalet op een recreatiepark in de Brabantse Kempen. Tijdens de doorzoekingen werden behalve de twee auto’s, een Volkswagen Golf en een Nissan Juke, ook dure sieraden en de administratie in beslag genomen. Bij de actie van woensdag werd ook een geldhond, getraind in het zoeken naar contant geld, ingezet. Er is niemand aangehouden bij de actie."

Onverklaarbaar vermogen
Politie, OM, Belastingdienst en gemeenten werken samen in de aanpak van ondermijnende criminaliteit. Hieronder valt ook de aanpak van onverklaarbaar vermogen. Het gaat hierbij om personen met een levensstijl die niet aansluit bij hun officieel geregistreerde inkomen door bijvoorbeeld het bezit of huren van voertuigen of luxe goederen. Doordat de samenwerkende overheidsdiensten informatie samenbrengen kunnen deze adequaat worden aangepakt, zowel via de strafrechtelijke, fiscale en bestuurlijke weg.

2 auto's in beslag genomen bij fraudeonderzoek (Foto: Politie.nl)
2 auto's in beslag genomen bij fraudeonderzoek (Foto: Politie.nl)