Rusland stopt met Amerikaanse astronauten vervoeren naar ISS

Rusland gaat stoppen met het vervoeren van Amerikaanse astronauten naar het International Space Station (ISS). Dat heeft de Russische vicepremier Yury Borisov vrijdag laten weten. Het contract tussen NASA en de Russen loopt dan af, en verlenging lijkt niet waarschijnlijk.

Borisov is in het Russische kabinet verantwoordelijk voor militaire zaken en ruimtevaart. Die positie nam hij in mei over van Dmitry Rogozin, die werd aangesteld als hoofd van de Russische tegenhanger van NASA, Roscosmos.

Vanaf april volgend jaar zal Rusland geen Amerikanen meer vervoeren, zo zegt Borisov. Dat gebeurt sinds het afscheid van de Space Shuttle in 2011 tegenwoordig met Soyuz-ruimtevoertuigen van de Russen, maar dat houdt volgend jaar dus op, als men voet bij stuk houdt.

Via de bemande SpaceX Dragon-capsule zou de VS als het goed is relatief snel zelf in staat moeten zijn om haar astronauten naar het ISS te sturen. Dat zou flink wat kosten besparen: de Russen kregen dit jaar 81 miljoen dollar betaald per naar het ISS vervoerde Amerikaan.