Wereldtijd en Nederlands record Hassan op mijl, Schippers weer matig

Atlete Sifan Hassan heeft tijdens de Diamond League in Londen grote indruk gemaakt. De Nederlandse was op de mijl een klasse apart en won in 4:14,71 minuten, nog geen twee seconden boven het 22 jaar oude wereldrecord. Alleen Svetlana Masterkova en Genzebe Dibaba waren ooit sneller dan Hassan, die haar eigen in 2015 gelopen Nederlands record uiteraard ook verbeterde.

Dafne Schippers viel op de 200 meter weer eens flink tegen. De wereldkampioene begon dit keer juist wel aardig, maar op het voor haar overstap naar trainer Rana Reider sterkste deel - de laatste meters - viel ze ver terug: met 22,42 eindigde ze als zevende. Dat was achter Jamile Samuel, die met 22,37 juist een zeer fraai nieuw persoonlijk record liep. Met 22,16 ging de winst naar de Amerikaanse Jenna Prandini.

Op de 100 meter horden ging de winst naar Kendra Harrison en de Amerikaanse was uitermate snel. Al na 12,36 seconden snelde ze over de streep, goed voor een beste wereldjaarprestatie. Slechts negen vrouwen, inclusief wereldrecordhoudster Harrison zelf, waren ooit sneller. Brianna McNeal was met 12,47 goed voor plek twee.

Ook het hoogspringen bij de vrouwen leverde een fraaie wedstrijd op. De Russische Mariya Lasitskene werd tot het uiterste gedwongen en sprong over een knappe 2,04 meter, maar de aandacht was er vooral voor Elena Vallortigara: de Italiaanse was een goede juniore, maar kende jaar na jaar allerlei blessureleed. Ze weigerde op te geven, kwam dit jaar weer terug en begon in Londen met 1,96 meter als persoonlijk record. Dat ging er op 2,00 meter aan, waarna ze ook nog eens 2,02 meter wist te bedwingen, goed voor plek twee.

De Zuid-Afrikanen domineerden het verspringen bij de mannen, met Luvo Manyonga bovenaan. Hij sprong er keer op keer een paar centimeter bij en eindigde uiteindelijk met 8,58 meter. Met 8,42 meter ging de tweede plek naar Rushwal Samaai, voor de 8,25 meter van de Amerikaan Jarrion Lawson.