Zebrastrepen blijven mysterie

Het is nog altijd een mysterie: waarom hebben zebra's strepen? Er gaan vele theorieën rond, maar het lijkt erop dat er mogelijk weer eentje afgeschoten is: de theorie die zegt dat de strepen een ingebouwd koelingsmechanisme zijn.

Die theorie gaat, even kort uitgelegd, als volgt: de zwarte delen worden warmer dan de witte delen, wat voor een soort luchtzakjes boven de huid zorgt. Als de koude en warme versies daarvan met elkaar in contact komen ontstaat een soort wind, dus eigenlijk heeft de zebra een ingebouwde ventilator.

Biologen van de universiteit van het Zweedse Lund hebben dat nu getest, en wat blijkt? Zebrahuid blijkt helemaal niet zo verkoelend te werken. Men vulde een aantal tonnen met water en bedekte die vervolgens met verschillende huiden: van donker en lichte veehuid tot echte en neppe zebrahuid.

Na een ruime tijd in de zon werd de temperatuur van elke ton gemeten...en die waar zebrahuid over was gespannen was helemaal niet koeler. Sterker nog, de huid van wit en vervolgens grijs vee hield het water het koelst, gevolgd door echte zebrahuid, nepzebrahuid, grijze paardenhuid en zwart veehuid.

"De strepen brachten de temperatuur niet omlaag, vergeleken met de rest", aldus biologe Susanne Åkesson. "Het heeft er alle schijn van dat de strepen zebra's geen verkoeling brengen", zegt de Zweedse.

Waar de strepen dan wel voor zijn, Joost mag het weten. Mogelijk werken ze als een afweermiddel tegen paardenvliegen, die zich vooral op bepaalde kleuren richten en in de war zouden kunnen raken door het gestreepte patroon. Maar ook dat is nog allesbehalve zeker, dus is het nog steeds een mysterie.