Russische ruimtecapsule in recordtijd naar ISS

Rusland heeft een nieuw ruimterecord gevestigd: vrachtcapsule Progress MS-09 werd maandag gelanceerd vanaf het Kosmodroom in het Kazachse Baikonur en al na 3:40 uur werd de capsule aan het International Space Station gekoppeld.

Het ISS bevond zich op het moment van de lancering boven een punt op 595 kilometer afstand van Baikonur, waardoor een minder grote afstand afgelegd hoefde te worden. De reis duurde uiteindelijk zelfs nog acht minuten minder dan gepland, waarbij twee keer een baan om de aarde is gemaakt.

Na een kleine drie kwartier werden de eigen motoren van de capsule gelanceerd, om zo in het pad van het ISS te komen. Aan boord van de capsule vinden de ISS-astronauten 530kg raketbrandstof, 51kg zuurstof en lucht, 420kg water en 1565kg aan ander spul, zoals voedsel. De sonde wordt in januari weer losgekoppeld en zal dan, samen met ISS-afval, opbranden in de atmosfeer.

De Russische missies deden er tot 2012 twee dagen over om het ISS te bereiken. Vanaf de lancering van de Progress-capsules is dat gereduceerd tot zo'n zes uur, met vier rondjes om de aarde. Ook bemande Soyuz-capsules herhaalden dat traject later. Capsules van onder meer SpaceX, of de Amerikaanse Cygnus-vrachtschepen, doen er doorgaans een paar dagen over.