Zwemmer Dressel wereldkampioen op koningsnummer

De Amerikaanse zwemmer Caeleb Dressel heeft in Boedapest de wereldtitel gepakt op het koningsnummer, de 100 meter vrije slag. Voor de 20-jarige Dressel is het de eerste individuele titel op mondiaal niveau, bij de senioren althans: in 2013 werd hij wereldkampioen bij de junioren.

In de finale vertrok Dressel wederom als een razende, terwijl de Australische favoriet Cameron McEvoy erop aasde om hem in de tweede baan voorbij te zwemmen. Dat lukte echter niet en McEvoy werd op zijn beurt zelfs voorbij gezwommen door Nathan Adrian en Mehdy Metella. 

Aan Dressel was niks te doen, met 47,17 ging hij met overmacht naar het goud. Zilver was er voor zijn landgenoot Adrian, die aantikte na 47,87 seconden. Metella pakte 0,02 tellen daarachter het brons, McEvoy kwam 0,03 seconden tekort voor de medailles.

Op de 200 meter wisselslag bij de mannen ging het goud naar Chase Kalisz, de eerste gouden mondiale medaille voor de Amerikaan. Op het onderdeel dat jaren gedomineerd werd door Michael Phelps - gestopt - en Ryan Lochte - geschorst - tikte Kalisz aan na 1:55,56 minuten. Zilver was voor de Japanner Kosuke Hagino in 1:56,01, met 1:56,28 pakte Wang Shun uit China het brons.