Etappewinnaar Bardet ontsnapt aan straf, Bennett en Uran wel gepakt

Wielrenners George Bennett (LottoNL-Jumbo) en Rigoberto Uran (Cannondale-Drapac) hebben na afloop van de twaalfde etappe van de Tour de France een tijdstraf van twintig seconden gekregen. Dat gold ook voor Serge Pauwels van Dimension Data, maar de Belg is met het oog op het klassement niet echt van belang.

Bennett en Uran hebben bovenop de Peyresourde, de voorlaatste klim van de dag, bevoorrading aangenomen, of in elk geval iets wat op die manier gebruikt kan worden: flesjes water. In de laatste tien kilometer van een bergetappe mag niks meer aangenomen worden, van wie dat afkomstig is maakt niet uit. Zoals Cannondale-ploegbaas Jonathan Vaughters het met de woorden van juryvoorzitter Philippe Mariën omschreef: "De bevoorrading had van een klein kind kunnen komen, dat maakt niks uit, de straf is twintig seconden."

Bennett gaf achteraf aan water aangenomen te hebben om zich te verkoelen, maar ook daar mag je niks voor aannemen. Het meest opvallende is dat op beelden zeer duidelijk te zien is dat, op het moment dat Bennett een flesje aanpakt, ook Romain Bardet dat doet. De Fransman zou uiteindelijk de etappe winnen, maar hij is nog altijd niet gestraft. De jury schijnt daar nog wel over in overleg te zijn.

De tijdstraf geldt overigens alleen voor de stand in het klassement, waarin Uran vierde staat en Bennett negende. Voor de uitslag van de etappe maakt het geen verschil.