7 doden, 48 gewonden bij aanslagen in Londen

In Londen is grote paniek ontstaan bij een terroristische aanslag rond de London Bridge. Een busje is ingereden op voetgangers, waarna drie mannen uit het busje zijn gestapt en met een mes op mensen begonnen in te steken.

Diverse aanwezige journalisten melden dat de omgeving vol staat met politie. Meerdere mensen zouden medische hulp krijgen, waaronder reanimatie. Het metrostation London Bridge is geëvacueerd.

Update 00:14
De aanslag is opgeëist door de Islamitische Staat. Dat wordt zojuist gemeld door de Telegraaf. 

Update 11.10
De dubbele aanslag in Londen heeft een zevende leven geëist. Dat heeft Cressida Dick, het hoofd van de Londense politie, zondagochtend meegedeeld.

Dick bevestigde dat de terroristen na de aanslag met het busje op London Bridge zijn doorgereden naar Borough Market, waar ze met messen instaken op voorbijgangers. Het drietal werd vervolgens door de politie doodgeschoten.

De gebieden van de aanslag zijn voorlopig afgesloten en worden onderzocht. De bewoners daar moeten tot nader order binnenblijven. De commissaris sprak van "een afgrijselijke ervaring voor velen".

Update 08.38
De Londense ambulancedienst heeft zondagochtend het aantal gewonden van de dubbele aanslag in de Britse hoofdstad bijgesteld naar 48. Alle slachtoffers zijn overgebracht naar vijf ziekenhuizen.

Op de twee plekken van de aanslag, London Bridge en Borough Market, is nog eens een onbekend aantal lichtgewonden door verpleegkundigen op straat geholpen, aldus de dienst.

De drie terroristen doodden zes mensen, voor zij zelf door de politie werden doodgeschoten. Over de identiteit van de doden is nog niets bekend gemaakt. Evenmin is al informatie vrijgegeven over de drie daders. Ook over hun doel is nog niets bekend.

Update 07.22
BBC World meldt zojuist dat er 48 gewonden naar ziekenhuizen zijn gebracht. Er zijn zes doden. Daarnaast heeft de politie de drie daders doodgeschoten. Getuigen melden dat de daders riepen dat dit 'voor Allah' was.

Update 05.00 uur
Bij de twee terroristische aanslagen in Londen zijn in totaal zes mensen om het leven gekomen. Daarnaast werd een drietal terroristen door de politie doodgeschoten. Ook vielen er minstens twintig gewonden. De door de terroristen gedragen bomvesten bleken nep te zijn. 

Update 01.55 uur
Het zal helaas geen verrassing zijn, maar inmiddels hebben de autoriteiten ook gemeld dat men het officieel een aanslag noemt. "Op 4 juni 2017, om 00.25 uur (lokale tijd, red.) zijn de incidenten bij London Bridge en Borough Market officieel benoemd tot terroristische incidenten."

De Londense politie heeft ook duidelijkheid gegeven over de situatie in Vauxhall. Dat ging wel degelijk om een steekpartij, maar niet iets wat te maken had met de situatie nabij London Bridge.

Update 01.40 uur
De politie lijkt er vanuit te gaan dat er in totaal drie daders direct bij de aanval betrokken zijn geweest. Er zijn beelden van arrestaties, maar of het om een van de drie verdachten gaat is nog niet bekend.

Over een aantal doden of gewonden hebben autoriteiten ook nog niks bekendgemaakt, behalve dat er op London Bridge meerdere dodelijke slachtoffers zijn. 

Het eerdergenoemde incident bij Vauxhall lijkt uiteindelijk niks te zijn, terwijl de BBC meldt dat de incidenten bij London Bridge en Borough Market weer als één 'incident' gezien worden. 

Een beveiligingsmanager van een lokale pub heeft tegenover de BBC verteld dat hij drie mannen zag die over straat liepen, waarvan zeker één een groot mes bij zich had. De drie vielen mensen aan, waarna omstanders hen probeerden te stoppen door onder meer stoelen te gooien, zonder effect.

De Amerikaanse president Trump heeft de situatie ondertussen gebruikt om nog eens te melden dat de Amerikaanse rechters toch heel snel met hem mee moeten werken omtrent de 'moslimban'.

Update 01.00 uur
De politie in Londen heeft laten weten dat op London Bridge meerdere doden gevallen zijn. Om hoeveel slachtoffers het gaat is niet bekend, behalve dat er 'meer dan één dodelijk slachtoffer' te betreuren valt op de brug.

Update 00.50 uur
Inmiddels heeft de Londense politie wat meer bekendgemaakt. Bij het tweede 'incident', bij Borough Market, zijn door agenten schoten gelost. Die agenten kwamen op Borough Market af nadat daar meldingen van een steekpartij binnen waren gekomen. Ook zijn agenten opgeroepen om naar Vauxhall te komen. 

Update 00.40 uur
Een getuige heeft tegenover een reporter van The Times verteld dat hij agenten de Brindisa Tapas-bar in Borough Market zag beschieten. Volgens de getuige riepen ze iedereen richting grond te gaan, waarna ze drie salvo's naar binnen vuurden. De politie heeft hier overigens nog niks over bevestigd. Dat geldt ook voor wat het doorgaans redelijk betrouwbare Sky News meldt, namelijk dat men, niet geheel verrassend, uitgaat van een terreurdaad. 

Verder is er het ooggetuigeverslag van een 25-jarige man, die met wat vrienden in de pub zat. "Plotseling was er allemaal gedoe buiten op straat en er kwamen een heleboel mensen de pub in rennen. De uitsmijters gooiden de deuren dicht en op slot toen het helemaal vol was, ze reageerden erg snel. Mensen die naar binnen waren gekomen zeiden dat ze buiten op straat mensen neergestoken zagen worden."

Update 00.25 uur
De politie van Londen heeft gemeld dat er ook gewapende agenten richting Borough Market zijn gegaan, ten zuiden van London Bridge. Of het om een ander incident gaat is nog niet duidelijk.

Volgens getuigen, en dus wederom niet officieel, zijn er inderdaad mensen neergestoken. Zo zouden er drie mannen door de straat gelopen hebben terwijl ze willekeurige mensen met messen aanvielen.

Inmiddels is ook een filmpje opgedoken vanuit een restaurant, waar agenten de tent binnen komen en iedereen opdracht geven op de grond te gaan liggen. Of dat gaat om een veiligheidsmaatregel of dat ze iemand aan het zoeken waren is nog niet duidelijk.

Update 00.15 uur
Wederom zijn getuigen te horen op CNN, Sky News en BBC, die het hebben over verschillende schoten. Zo zou er over een periode van tien minuten geschoten zijn, terwijl een ander het heeft over 'ongeveer twaalf schoten'. Gasten van een nabijgelegen restaurant werden de kelder ingestuurd, vermoedelijk door de medewerkers, waarvandaan ze meer schoten op straat gehoord zouden hebben.

Op de BBC meldt men verder dat het witte busje nog altijd gezocht wordt en dus niet, zoals men eerder deed vermoeden, tegen een lantaarnpaal gereden is. De politie van Londen houdt zich vooralsnog stil wat officiële berichtgeving betreft, dus over gewonden of eventuele doden is officieel nog niks te melden.

Update 23.55 uur
"Een wit busje kwam met een behoorlijke vaart de weg af stormen, boog af richting het voetpad en reed meerdere mensen aan, waarna het busje weg is gereden", aldus een getuige op BBC Radio 5 Live. Vermoedelijk is het busje niet veel later tot stilstand gekomen tegen een lantaarnpaal. 

De hele situatie speelt zich af rond Borough Market, direct ten zuiden van London Bridge.