Kankermedicijnen kunnen 50 keer goedkoper
2000 euro per patiënt per jaar, dat zou het kunnen kosten als de grote farmaceuten buitenspel zouden worden gezet. Dat zegt een groep gerenommeerde kankerexperts. 100.000 euro per patiënt per jaar is wat de medicijnen die nu op de markt komen kosten en ”De grote golf van dure medicijnen komt er nog aan” volgens René Bernards, oncologisch onderzoeker van het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis.
Van de geneesmiddelen waar in het van Leeuwenhoek Ziekenhuis onderzoek mee gedaan wordt zijn de patenten verlopen en ze kosten vaak niet meer dan 2000 euro per patiënt per jaar. Voor deze geneesmiddelen wordt onderzoek gedaan naar nieuwe toepassingen omdat deze vervangen zijn door nieuwe duurdere medicijnen. Volgens Bernards kan er winst behaald worden door geneesmiddelen meer in eigen beheer te ontwikkelen en te laten produceren door bedrijven die witmerk- of patentloze medicijnen produceren en het uit handen te houden van de grote farmaceuten.
Zelfs voor een rijk land als Nederland worden de kosten onbetaalbaar, Bernards geeft als voorbeeld de kosten die het van Leeuwenhoek Ziekenhuis heeft gemaakt die in drie jaar tijd zijn verdubbeld naar 55 miljoen euro in 2016. Veel van het initieel onderzoek naar medicijnen wordt gedaan in onderzoekinstituten en universiteitslaboratoria die door liefdadigheidsinstellingen zoals KWF kankerbestrijding of de overheid worden betaald. De farmaceutische industrie gaat er met de successen vandoor om daarna gigantische bedragen voor medicamenten te vragen met als dooddoener dat de onderzoekskosten er uit gehaald moeten worden.
Volgens Bernards willen de farmaceuten het liefst één medicijn dat tegen alles werkt: ”Zo'n middel bestaat natuurlijk niet. Maar dan hopen ze dat er een middel is dat voor bijvoorbeeld alle vormen van longkanker werkt. Dan heb je wat ze noemen een 'blockbuster', waarmee je miljarden kan verdienen." Veel medicijnen worden niet doorontwikkeld omdat ze niet effectief genoeg zijn in hun eentje, "daar kun je combinaties voor bedenken waardoor ze wel effectief zijn."
Een andere manier om het goedkoper te maken is patentloze medicatie verder te ontwikkelen zodat ze voor andere toepassingen inzetbaar zijn zegt Bernards. Kankerexperts moeten meer samenwerken om dat te doen "Wij kunnen het anders en goedkoper doen en daarom moeten we de handen ineenslaan. Dat vraagt de maatschappij van ons. Op kleine schaal hebben we dat al bewezen, maar nu moeten we dat op grotere schaal gaan doen, wereldwijd."
We hebben de farmaceuten nog wel nodig zegt Bernards "Maar ze moeten zich wel realiseren dat ze het te bont hebben gemaakt." Minister Schippers van Volksgezondheid heeft al laten weten dat de plannen van de experts op één lijn liggen met haar plannen en wil snel met hen om de tafel gaan zitten.
Geen waardeoordeel, maar de keiharde waarheid. Marktwerking, hoezee.
* Fundamenteel medisch onderzoek financieren van belastinggeld en laten uitvoeren door universiteiten
* Farmapatenten afschaffen
* Productie aan de markt overlaten
75-90% goedkoper, en je krijgt meer onderzoek, omdat het niet meer loont om doorbraken te blokkeren met patent-getrol terwijl je oudere medicijnen dankzij je patent met 20000% winst kan blijven verkopen.
Er is wat grondig mis als de juridische afdeling, de marketing afdeling en de lobby afdeling bij zo'n beetje alle grote farmabedrijven stuk voor stuk groter zijn dan de research afdeling.
foto
https://piratenpartij.nl/(...)an-de-piratenpartij/
Wilders stemmen zal er niks aan veranderen fokkers. Je wordt voorgelogen.
Lets destroy the world as we know iT, big pharma en multinationals zijn de echt KANKERS van de wereld. Letterlijk !
Als de nederlandse staat nu een fabriek in Oss zou opzetten waar genoeg kunde zit (organon) en een belangrijk aandeel daarin zou houden dan zou het goed zijn om de prijzen binnen de perken te houden en werkgelegenheid veilig te stellen.
SP zou daar met zijn zorgplan en Osse roots zwaar op in moeten spelen.
Geen waardeoordeel, maar de keiharde waarheid. Marktwerking, hoezee.
Bakkers marge 20%
Pharma marge 5000%
Top vergelijking ja echt
Maar als de overheid of een NGO het beter kan, dan kunnen ze die medicijnen toch gewoon produceren en voor minder geld aanbieden? Ik snap niet wat het probleem is met het huidige stelsel, iedereen kan medicijnen op de markt brengen, en ziekenhuizen bepalen zelf van wie ze inkopen. De farmaceutische industrie verbiedt niemand anders zelf alternatieven te ontwikkelen, maar aangezien die er bijna niet zijn, zijn die bedrijven blijkbaar degene die de beste producten aanbieden.
En die extra marge is maar tijdelijk, na een paar jaar verloopt het patent en kun je de medicijnen voor bijna niets kopen, kijk maar naar paracetamol.
Sorry, schaf die patenten af. Het onzin-argument dat er niet meer geinvesteerd wordt als er geen gigantische winst gemaakt kan worden is bij deze de prullenbak in.
Daar hoort dan ook geen financiele boete op, maar gewoon een terrorisme-veroordeling.
..en voordat je erover begint, het is een patroon dat we ook in het buitenland zien, niet alleen in Nederland.
huisvrouwminister dat ze aan de onderhandelingstafel een goede deal heeft als ze 5% korting krijgt.Producent A is de enige die medicijn X op de markt brengt, medicijn X is op dat moment het beste of enige wat verkrijgbaar is en niemand anders heeft het.
Dan wordt je wel gedwongen bij producent A af te nemen, als je tenminste wilt blijven leven.
En zoals in het artikel al staat worden de meeste kosten gemaakt door de overheid en liefdadigheidsinstellingen die de initiële kosten dragen voor onderzoek in laboratoria die niet van de grote farmaceuten zijn.
Doorbraken in bepaalde medicamenten worden opgekocht door Big Pharma door ontwikkeld en voor gigantische prijzen verkocht.
Dat er miljoenen aan onderzoekskosten niet door Big Pharma zijn gemaakt och, daar hebben ze het niet over.
De looptijd van een patent is 20 jaar, niet 'een paar jaar', 20 jaar kunnen farmaceuten flink cashen op hun merk medicijn, en dat is Nederlands octrooi recht, in andere landen kan de looptijd voor een patent oplopen tot 40 jaar.
Nothing travels faster than the speed of light with the possible exception of bad news, which obeys its own special laws.
Laboro te salutante
Het zijn allemaal mooipraters, die vinden dat iemand anders het goedkoper zou moeten doen.
Maar zelf beginnen ze er niet aan, omdat ze weten dat het alleen goedkoop lijkt als je er vanuit gaat dat iemand anders maar belangeloos het onderzoek moet doen en de patenten moet vrijgeven.
Er is best wat mis in patentenland, maar niemand houd ze tegen om zelf onderzoek te doen.
Farmaceuten maken lang niet zoveel ontwikkelingskosten als ze je doen willen geloven.
Nothing travels faster than the speed of light with the possible exception of bad news, which obeys its own special laws.
Laboro te salutante
En hoe zit het met de miljoenen die die bedrijven uitgeven aan de ontwikkeling van medicijnen die nooit op de markt komen, moet de overheid die verliezen ook gaan betalen? Of moet het bedrijf daarvoor opdragen, en zodra ze succes hebben komt de overheid langs en neemt hun product in beslag? Dus zit de fout bij liefdadigheidsinstellingen die voor een te lage prijs onderzoek doen. Ze zouden dus zelf die ontwikkelingen moeten gebruiken om medicijnen te ontwikkelen. Als ze besluiten dit niet te doen en hun onderzoek te verkopen, dan moeten ze niet achteraf zeuren dat bedrijven er winst mee maken.
Dat er miljoenen onderzoekskosten zijn gemaakt die zich nooit terugbetalen hebben we het ook niet over.
Dan moet de overheid die regel aanpassen. Of ze kunnen zelf medicijnen ontwikkelen als ze het goedkoper kunnen.
Ik krijg medicijn Á voorgeschreven kost 2000 euro per maand
Medicijn X kost 100 euro bevat de zelfde werkzame stof in de zelfde hoeveelheid maar is niet getest voor m'n ziekte.
Hartstikke krom allemaal.
Maar wat nou als er geen Brandit broeken zijn en er alleen maar Levi's ?
Dan ben je verplicht Top Dollar te betalen of in je blote kont over straat te gaan.
Nothing travels faster than the speed of light with the possible exception of bad news, which obeys its own special laws.
Laboro te salutante
Zonder hen wordt er niets meer ontwikkeld.
Als ze niet zelf echt gaan ontwikkelen, en dat doen ze niet omdat ze weten dat het niet voor minder kan, gaan ook zij het niet goedkoper maken.
En was je deze gogemerd vergeten?
http://www.trouw.nl/tr/nl(...)r-zo-duur-werd.dhtml
Een 65 jaar oud medicijn opnieuw patenteren en de prijs 750% opschroeven met als excuus dat ze het hoofd boven water moeten houden omdat ze zo arm en klein zijn.... even niet vermelden dat hij datzelfde geintje met meerdere medicijnen heeft geflikt.
Nothing travels faster than the speed of light with the possible exception of bad news, which obeys its own special laws.
Laboro te salutante
De beginfase of de doorontwikkelingsfase?
En je vraagt aan mij of ik het bericht wel gelezen heb
Nothing travels faster than the speed of light with the possible exception of bad news, which obeys its own special laws.
Laboro te salutante
Je wordt wel degelijk gedwongen het te betalen, anders ga je dood.
Een ander mag het immers niet maken.
Er is dus geen ander die het kan aanbieden.
Dat is nu net het hele probleem.
Nothing travels faster than the speed of light with the possible exception of bad news, which obeys its own special laws.
Laboro te salutante
Niets houdt ze tegen, behalve dat hun verhaal niet klopt, en ze het darom niet zelf gaan doen.
Een medicijn dat al veilig is bevonden testen of het ook voor iets anders werkt, is natuurlijk wel iets anders dan de jarenlange lab, dier en mensen proeven.
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken