Kankermedicijnen kunnen 50 keer goedkoper

2000 euro per patiënt per jaar, dat zou het kunnen kosten als de grote farmaceuten buitenspel zouden worden gezet. Dat zegt een groep gerenommeerde kankerexperts. 100.000 euro per patiënt per jaar is wat de medicijnen die nu op de markt komen kosten en ”De grote golf van dure medicijnen komt er nog aan” volgens René Bernards, oncologisch onderzoeker van het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis.

Van de geneesmiddelen waar in het van Leeuwenhoek Ziekenhuis onderzoek mee gedaan wordt zijn de patenten verlopen en ze kosten vaak niet meer dan 2000 euro per patiënt per jaar. Voor deze geneesmiddelen wordt onderzoek gedaan naar nieuwe toepassingen omdat deze vervangen zijn door nieuwe duurdere medicijnen. Volgens Bernards kan er winst behaald worden door geneesmiddelen meer in eigen beheer te ontwikkelen en te laten produceren door bedrijven die witmerk- of patentloze medicijnen produceren en het uit handen te houden van de grote farmaceuten.

Zelfs voor een rijk land als Nederland worden de kosten onbetaalbaar, Bernards geeft als voorbeeld de kosten die het van Leeuwenhoek Ziekenhuis heeft gemaakt die in drie jaar tijd zijn verdubbeld naar 55 miljoen euro in 2016. Veel van het initieel onderzoek naar medicijnen wordt gedaan in onderzoekinstituten en universiteitslaboratoria die door liefdadigheidsinstellingen zoals KWF kankerbestrijding of de overheid worden betaald. De farmaceutische industrie gaat er met de successen vandoor om daarna gigantische bedragen voor medicamenten te vragen met als dooddoener dat de onderzoekskosten er uit gehaald moeten worden.

Volgens Bernards willen de farmaceuten het liefst één medicijn dat tegen alles werkt: ”Zo'n middel bestaat natuurlijk niet. Maar dan hopen ze dat er een middel is dat voor bijvoorbeeld alle vormen van longkanker werkt. Dan heb je wat ze noemen een 'blockbuster', waarmee je miljarden kan verdienen." Veel medicijnen worden niet doorontwikkeld omdat ze niet effectief genoeg zijn in hun eentje, "daar kun je combinaties voor bedenken waardoor ze wel effectief zijn."

Een andere manier om het goedkoper te maken is patentloze medicatie verder te ontwikkelen zodat ze voor andere toepassingen inzetbaar zijn zegt Bernards. Kankerexperts moeten meer samenwerken om dat te doen "Wij kunnen het anders en goedkoper doen en daarom moeten we de handen ineenslaan. Dat vraagt de maatschappij van ons. Op kleine schaal hebben we dat al bewezen, maar nu moeten we dat op grotere schaal gaan doen, wereldwijd."

We hebben de farmaceuten nog wel nodig zegt Bernards "Maar ze moeten zich wel realiseren dat ze het te bont hebben gemaakt." Minister Schippers van Volksgezondheid heeft al laten weten dat de plannen van de experts op één lijn liggen met haar plannen en wil snel met hen om de tafel gaan zitten.