FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 10 februari 2017

PvdA wil er 40.000 overheidsbanen bij

Als het aan de PvdA ligt, komen er tot 2021 zo'n 40.000 overheidsbanen bij. De partij denkt daarbij aan toezichthouders in het openbaar vervoer, beheerders van sportclubs en conciërges op scholen. Ook willen de Sociaal-democraten het voor bedrijven aantrekkelijker maken om ouderen in dienst te nemen.

"We moeten het risico voor werkgevers wegnemen", zei vicepremier en PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher vrijdag in het tv-programma Jinek. "Het is in Nederland goedkoper om flexwerkers in een bedrijf te hebben dan mensen in vaste dienst te nemen." Dat moet volgens Asscher veranderen.

De partij wil de komende vier jaar 8 miljard euro uittrekken om de werkgelegenheid te bevorderen. De voorgestelde maatregelen wijken af van het beleid van het huidige kabinet van VVD en PvdA.

PvdA wil er 40.000 overheidsbanen bij
PvdA wil er 40.000 overheidsbanen bij (Foto: ANP)

Trump belooft nieuwe veiligheidsmaatregelen

De Amerikaanse president Trump werkt aan nieuwe veiligheidsmaatregelen. Hij zei dit vrijdag in Washington op een persconferentie, zonder nadere toelichting.

Trump reageerde daarmee op een uitspraak van een federaal hof die donderdagavond oordeelde dat het inreisverbod opgeschort moet blijven. De president verklaarde dat hij er alle vertrouwen in heeft dat hij de rechtszaak over het inreisverbod uiteindelijk wint.

"We gaan er alles aan doen om ons land veilig te houden. We werken nu pijlsnel aan nieuwe veiligheidsmaatregelen. Volgende week worden deze bekend", aldus Trump.

Het Witte Huis liet later weten dat een nieuwe versie van het omstreden decreet niet wordt uitgesloten. Eerder meldde NBC News al dat de regering werkte aan herziene versie van het inreisverbod die wel de rechterlijke toets zou kunnen doorstaan.

Trump belooft nieuwe veiligheidsmaatregelen
Trump belooft nieuwe veiligheidsmaatregelen (Foto: ANP)

Rijkswaterstaat: pas rijstijl aan

Weggebruikers in het hele land moeten hun rijstijl aanpassen aan de sneeuwbuien die vrijdagavond en de komende nacht vallen. Die oproep heeft Rijkswaterstaat gedaan na een reeks ongevallen op snelwegen in met name het westen van het land.

Vrijdagavond gebeurden er door de sneeuwval verscheidene ongevallen. "We krijgen vooral meldingen van ongelukken op de A13, A15 en A16 in de omgeving van Rotterdam", aldus een woordvoerster. "We doen ons uiterste best de gladheid te bestrijden, maar weggebruikers moeten vooral hun rijstijl aanpassen aan de weersomstandigheden."

Rijkswaterstaat raadt automobilisten aan om rustig te rijden, niet onnodig van rijstrook te wisselen en voldoende afstand van voorgangers te houden. De sneeuwbuien drijven vrijdag in de loop van de avond via het westen het land uit, maar naar verwachting komen er in de loop van de nacht en zaterdagochtend vroeg nieuwe sneeuwbuien. Volgens het KNMI kan daarbij lokaal 1 tot 3 centimeter sneeuw vallen.

Rijkswaterstaat: pas rijstijl aan
Rijkswaterstaat: pas rijstijl aan (Foto: ANP)

'IS-kopstuk gedood door Amerikaanse drone'

Een van de meeste gezochte Franse terroristen is in Irak in de buurt van de stad Mosul gedood door een Amerikaanse droneaanval. Dat meldden Franse media vrijdag. Zijn dood is nog niet officieel bevestigd.

Het gaat gaat om IS-kopstuk Rachid Kassim. De Franse jihadist geldt als het brein achter een aantal aanslagen in Frankrijk, waarvoor hij vanuit IS-gebied terroristen ronselde. Zo wordt hij ervan verdacht vorig jaar de moord op een priester in het Franse Saint-Etienne-du-Rouvray te hebben geregisseerd.

De 29-jarige Kassim zou mogelijk ook een rol hebben gespeeld bij de plannen van een jihadistisch 'vrouwencommando' om in september in Parijs een aanslag met gasflessen te plegen.

'IS-kopstuk gedood door Amerikaanse drone'
'IS-kopstuk gedood door Amerikaanse drone' (Foto: ANP)

Dijsselbloem: vooruitgang met Grieken geboekt

Griekenland en zijn geldschieters hebben "aanzienlijke voortgang geboekt" om het land financieel en economisch weer op het spoor te krijgen. Dat verklaarde eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem na afloop van door hem belegd spoedoverleg vrijdag in Brussel met de Griekse minister Euklides Tsakalotos (Financiën).

Volgens bronnen in Brussel hebben de EU en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gezamenlijk een pakket maatregelen voorgesteld dat moet leiden tot een begrotingsoverschot van 3,5 procent (exclusief de terugbetalingen en rente) in 2018 en daarna.

Om dat te bereiken zou Athene nog voor medio 2018, als het huidige steunprogramma van 86 miljard euro afloopt, 1,8 miljard euro extra moeten bezuinigingen. Ook daarna moet er voor 1,8 miljard euro extra in de pensioenen en belastingen worden ingegrepen.

Het voorstel is opmerkelijk omdat de Europese Unie en het IMF al maanden ruziën over de aanpak van de Griekse crisis. Volgens het IMF is de schuldenlast onhoudbaar maar de EU wil niet aan schuldverlichting.

Dijsselbloem duwt Athene richting goede spoor
Dijsselbloem: vooruitgang met Grieken geboekt (Foto: ANP)

Celstraf voor grote digitale bankroof

Een 35-jarige Turkse hacker heeft acht jaar celstraf gekregen in de Verenigde Staten. Ercan Findikoglu, die de schuilnamen Segate, Predator en Oreon gebruikte, was een van de sleutelfiguren achter drie grote cyberaanvallen. Daarmee werd 55 miljoen dollar buitgemaakt, omgerekend meer dan 50 miljoen euro.

Findikoglu en zijn handlangers drongen binnen in de systemen van bedrijven die creditcardtransacties verwerken. Ze haalden prepaidkaarten en verwijderden vervolgens de limiet. Andere handlangers konden daarna onbeperkt pinnen.

Een van de gedupeerde instellingen was BankMuscat, de belangrijkste bank uit Oman. In 2013 pinden de rovers 36.000 keer in 24 landen. De bank verloor 40 miljoen dollar. In 2011 en 2012 werden JPMorgan Chase en de RAKBANK uit de Verenigde Arabische Emiraten beroofd. Daar maakten de hackers in totaal 15 miljoen dollar buit.

Turkije
Findikoglu was in 2012 in Turkije veroordeeld tot 19,5 jaar cel voor zulke vergrijpen. Hij kwam op borgtocht vrij, maar ging door en werd in 2013 opgepakt in Duitsland. Dat land leverde hem uit aan de VS. Als hij zijn straf in Amerika heeft uitgezeten, moet hij naar Turkije om daar zijn straf te ondergaan.

Tijdens het proces toonde hij berouw. "Ik had mijn talenten voor iets kunnen gebruiken. In plaats daarvan heb ik ze verspild", zei hij.

Celstraf voor grote digitale bankroof
Celstraf voor grote digitale bankroof (Foto: BuzzT)

Roemenen weer de straat op

De protesten tegen de regering in Roemenië houden aan. Meer dan 10.000 demonstranten gingen vrijdagavond in heel het land de straat op om het aftreden van de regering te eisen.

Het is de elfde achtereenvolgende dag dat het voormalige Oostblokland het toneel is van demonstraties. De protesten richtten zich aanvankelijk tegen een omstreden maatregel om corruptie minder hard te bestraffen. Die maatregel is inmiddels al ingetrokken, ook is de minister van Justitie, verantwoordelijk voor die wetswijziging, afgetreden. Desalniettemin blijven de demonstraties voortduren.

Roemenen weer de straat op
Roemenen weer de straat op (Foto: ANP)

Botsingen op snelwegen door sneeuw

Op de snelwegen A15 en A13 hebben zich vrijdagavond verscheidene verkeersongevallen voorgedaan door gladheid door sneeuw. Beide wegen zijn deels afgesloten.

Op de A15 van Europoort in de richting Rotterdam zijn volgens de ANWB vijf auto's op elkaar gebotst. De weg is vlak voor Spijkenisse afgesloten. De A13 Rotterdam richting Den Haag is ter hoogte van Delft afgesloten door een ongeval veroorzaakt door gladheid. Er zouden meerdere voertuigen bij het ongeval betrokken zijn. Volgens de ANWB is de brandweer ingezet om een beknelde bestuurder te ontzetten.

Uitslag PEC Zwolle - N.E.C. Nijmegen

PEC Zwolle lijkt in de Eredivisie de weg naar boven te hebben gevonden. In eigen huis won de ploeg van Ron Jans verdiend met 2-0 van N.E.C. Nijmegen en is het team op de ranglijst geklommen naar plek twaalf met 23 punten uit 22 duels. N.E.C. staat met twee puntjes meer tiende.

PEC Zwolle

2 - 0

N.E.C. Nijmegen

57' Brock-Madsen
71' Menig
   
 
Gele kaart: Heinloth (N.E.C. Nijmegen)
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 13.200
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
Van der Hart
Van Polen
Marcellis
Bouy
Warmerdam
Saymak (Israelsson/80)
Thomas (Ongenda/84)
Holla
Ehizibue (Mokhtar/68)
Brock-Madsen
Menig
  Delle
Dyrestam (Heinloth/65)
Dumic
Golla
Fomitschow
Bikel (Kadioglu/72)
Messaoud
Breinburg
Larsson
Grot (Awoniyi/42)
Rayhi

Wachttijd 0900-8844 nog steeds te lang

Wie de politie belt op het telefoonnummer voor niet-spoedeisende zaken moet vaak nog te lang wachten voordat er een medewerker aan de lijn komt. Als iemand iets wil melden of de politie iets wil vragen, zou er binnen twintig seconden verbinding moeten zijn, maar die norm wordt niet gehaald. Dat blijkt uit interne politiestukken die in handen zijn van de NOS.

Het gaat niet om het alarmnummer 1-1-2, maar om 0900-8844, 'geen spoed, wel politie'. De problemen duren al maanden en blijken dus nog steeds niet opgelost. In het najaar van 2016 kwam uit gegevens van de Regionale Service Centra (RSC) naar voren dat bellers soms wel een half uur geduld moeten hebben en dan maar vaak ophangen. Het RSC-personeel bemant de telefooncentrales.

"Belangrijke oorzaak van de lange wachttijden zijn ict-problemen en, vooral in de laatste maanden van vorig jaar, een hoog ziekteverzuim bij de centra", zei een woordvoerder vrijdag. Waardoor dat ziekteverzuim hoog is, kon hij niet zeggen.

Wachttijd politienummer nog steeds te lang
Wachttijd 0900-8844 nog steeds te lang (Foto: ANP)

Erdogan paait kiezers met doodstraf

De Turkse president Erdogan gaat zich hardmaken voor de herinvoering van de doodstraf als de Turken ja stemmen in het referendum over de grondwetswijziging. Dat zei hij vrijdag bij de bekendmaking van de datum van het historische referendum. Op 16 april moeten de Turken naar de stembus. Als de wijziging wordt aangenomen, krijgt Erdogan aanzienlijk meer macht en bevoegdheden.

Een ja-stem betekent volgens Erdogan ook een stem voor de doodstraf. "Hoe kunnen wij het bloed van onze soldaten en politieagenten ongewraakt laten?" Het referendum gaat overigens alleen over de uitbreiding van de macht van de Turkse president.

Het Turkse parlement stemde op 21 januari in met het referendum. In Turkije geldt nog steeds de noodtoestand na de mislukte coup in juli 2016.

Erdogan paait kiezers met doodstraf
Erdogan paait kiezers met doodstraf (Foto: ANP)

Winston neemt met knoop in maag afscheid

De laatste RTL Boulevard van Winston Gerschtanowitz zit erop. De presentator nam vrijdag na ruim tien jaar afscheid van het showbusinessprogramma, hij stapt over naar SBS6. "Aan alle mooie dingen komt een einde, ook als je zelf kiest voor een nieuwe uitdaging", sprak Winston de kijkers toe.

De presentator begon zijn laatste uitzending met tranen in zijn ogen. Daarvoor zorgden zijn zoontjes Julian en Benjamin, die hun vader middels een videoboodschap succes wensten. "Dat je kinderen zeggen dat ze blij zijn dat je weer op tijd thuis bent, is wel een dingetje", zei Winston.

Als verrassing kwam ook Albert Verlinde in de studio afscheid nemen van Winston. Hij besloot vorig jaar na vijftien jaar te vertrekken bij het programma en verhuisde niet mee naar de nieuwe studio in Amsterdam. "Ik heb al die jaren in een zooitje moeten werken, maar wat een luxe", zei Albert, die voor het eerst in de nieuwe studio stond. "Ik ben de hele dag al van m'n à propos, ik ben de hele dag al bezig met wat ik tegen je moet gaan zeggen."

Warm gevoel
Verlinde prees Gerschtanowitz als presentator, maar ook als vriend. "Je bent echt een maatje, echt een vriend, onze levens deelden we. Dat is de basis van vriendschap en van samen collega's zijn en daarom sta ik nu meer te trillen dan bij m'n eigen afscheid." De overstap van Winston naar SBS6 noemde Albert 'een goede keuze'. "Je wil grote studioprogramma's doen en die ruimte is er niet bij RTL."

Winston zelf zei 'met een knoop in zijn maag' afscheid te nemen. Hij was negen jaar presentator van Boulevard, maar viel voordien al geregeld in. "Het is heel warm jongens, het zegt veel over dit programma", reageerde Winston op de vele gelukswensen van collega's. "Dit is waarom het niet makkelijk is om van Boulevard afscheid te nemen, omdat dit er elke dag is. Dit gevoel is er oprecht, dat voel je elke dag dat je er bent."

De kijkers liet hij weten dat hij genoten had 'om er meer dan tien jaar voor u te zijn op doordeweekse avonden'. "Met een warm gevoel in m'n hart zeg ik vanavond: tot ziens."

Winston neemt met knoop in maag afscheid
Winston neemt met knoop in maag afscheid (Foto: BuzzE)

Bewaren

Bewaren

Neuville aan de leiding in WK rally van Zweden

Thierry Neuville staat na de eerste volledige dag aan de leiding van de WK rally van Zweden. Na acht proeven heeft de Belg bijna een halve minuut voorsprong op Jari-Matti Latvala.

Neuville was vandaag dominant en wist vijf van de zeven proeven te winnen. Na de winst gisteren in de openingsproef wist Latvala vandaag ook een proef te winnen. De Fin staat met zijn Toyota op de tweede plaats in het klassement. Op de derde plaats staat Ott Tanak. In de ochtend had de Est problemen met de versnellingsbak van zijn Ford Fiesta. Na het vervangen van de versnellingsbak wist Tanak de snelste tijd te noteren in de laatst proef van de dag.

Klassement na eerste dag
1. Thierry Neuville (BEL) Hyundai 1h16m24.7s
2. Jari-Matti Latvala (FIN) Toyota +28.1s
3. Ott Tanak (EST) Ford +49.7s
4. Kris Meeke (GBR) Citroen +51.8s
5. Sebastien Ogier (FRA) Ford +55.7s
6. Hayden Paddon (NZE) Hyundai +1m17.8s
7. Dani Sordo (ESP) Hyundai +1m40.3s
8. Craig Breen (IRL) Citroen +1m54.3s
9. Elfyn Evans (GBR) Ford +3m01.5s
10. Stephane Lefebvre (FRA) Citroen +3m23.6s

Tieners gepakt voor overval met vuurwapen

De politie heeft vrijdag een vijftienjarige jongen uit Leerdam opgepakt die vorige maand met een vuurwapen een supermarkt in zijn woonplaats zou hebben overvallen. Hij zou dat samen hebben gedaan met een leeftijdsgenoot, eveneens uit Leerdam.

De overval werd gepleegd op 24 januari. De caissière van de supermarkt aan de Markt in Leerdam werd met het vuurwapen bedreigd. Er werd een onbekend geldbedrag buitgemaakt. Na de arrestatie van de eerste tiener, eerder deze week, zette de politie het onderzoek voort omdat het vermoeden bestond dat hij niet alleen had gehandeld.

Tieners gepakt voor overval met vuurwapen
Tieners gepakt voor overval met vuurwapen (Foto: ANP)

WK afstanden: Krijgen we een wereldrecord?

Dag twee van het WK afstanden in Gangneun zit erop en 'we' liggen uitstekend op schema. Zes afstanden verreden, vijf keer goud voor Nederland, vooralsnog dreigt het weer één grote oranje show te worden. Er wordt ook loeihard gereden op de olympische baan - wel of niet geholpen door windmachines, daar zijn de meningen over verdeeld - en dat deed Erben Wennemars al verleiden tot een mooie uitspraak: we zouden op de tien kilometer zaterdagochtend wel eens een wereldrecord kunnen krijgen!

Zaterdag 11 februari, 09.30 uur - 5000 meter vrouwen
Over een dominante schaatster gesproken...Martina Sablikova heeft de vijf kilometer al jaren in een ijzeren greep. De laatste acht wereldtitels gingen allemaal mee naar Tsjechië, net zoals de laatste twee olympische titels. Dit seizoen is ze weer de snelste op de langste afstand en dus is de vraag van de dag vrij simpel: wie wordt er tweede?

De Duitse veterane Claudia Pechstein staat voor ongeveer de 268e keer aan de start van het bijna jaarlijkse WK afstanden. Verrassend genoeg werd de stayer slechts twee keer wereldkampioene, maar wel was er zes keer zilver en zes keer brons. De 44-jarige was in Heerenveen dit seizoen al snel en lijkt prima papieren te hebben om zich 'gewoon' weer naar het podium te rijden. Twee Nederlandse dames kunnen dat verhinderen: Carien Kleibeuker en Antoinette de Jong reden dit seizoen al onder de zeven minuten, sneller dan Pechstein in Heerenveen. De rest zou eigenlijk gewoon een grote verrassing zijn op het podium. 

Regerend kampioene
Martina Sablikova (Tsjechië)

Snelste tijd 2016/17
Martina Sablikova (Tsjechië) - 6:57,47, 7 januari 2017, Heerenveen

World Cup-leidster
Martina Sablikova (Tsjechië)

Loting 

Rit Naam Land Persoonlijk record
1 Jelena Peeters BEL 7:03.69
1 Marina Zueva BLR 7:09.99
2 Isabelle Weidemann CAN 7:03.08
2 Carien Kleibeuker NED 6:45.04
3 Natalia Voronina RUS 6:53.16
3 Mia Manganello USA 7:09.36
4 Anna Yurakova RUS 7:01.91
4 Antoinette de Jong NED 6:56.45
5 Ivanie Blondin CAN 6:55.88
5 Claudia Pechstein GER 6:46.91
6 Bente Kraus GER 7:04.98
6 Martina Sáblíková CZE 6:42.66

Martina Sablikova kan voor de negende keer op rij de wereldtitel op de vijf kilometer pakken, een bizarre prestatie (Pro Shots/Erik Pasman)
Martina Sablikova kan voor de negende keer op rij de wereldtitel op de vijf kilometer pakken, een bizarre prestatie (Pro Shots/Erik Pasman)

Zaterdag 11 februari, 10.40 uur - 1000 meter mannen
Twee mannen steken er dit seizoen met kop en schouders bovenuit en beiden hebben een Nederlands vlaggetje achter hun naam: Kjeld Nuis en Kai Verbij. Nuis - op WK's al goed voor de nodige ereplaatsen, maar geen goud - was in Heerenveen dit seizoen met 1:08,21 al bloedsnel, maar Verbij zat er eind december op het NK maar 0,01 seconde boven. Niemand anders kwam op laaglandbanen in de buurt van de twee en dus mogen we redelijkerwijs verwachten dat ze voor de medailles strijden, tenzij Nuis het op het moment suprême weer laat liggen.

Achter de twee is het een redelijk open strijd, waar we vooral de Canadees Vincent de Haître en de Noor Håvard Holmefjord Lorentzen mogen verwachten. Nico Ihle uit Duitsland is echter ook in topvorm en veteraan Shani Davis mag je al helemaal nooit afschrijven. Dat geldt overigens ook voor zijn landgenoot Joey Mantia, wisselvallig, maar bij vlagen razendsnel. 

Regerend kampioen
Pavel Kulizhnikov (Rusland)

Snelste tijd 2016/17
Joey Mantia (Verenigde Staten) - 1:07,52, 8 januari 2017, Salt Lake City

World Cup-leider
Kjeld Nuis (Nederland)

Loting 

Rit Naam Land Persoonlijk record
1 Sindre Henriksen NOR 1:09.10
1 Shota Nakamura JPN 1:10.21
2 Denis Kuzin KAZ 1:07.71
2 Ronald Mulder NED 1:07.99
3 Alexey Yesin RUS 1:07.73
3 Laurent Dubreuil CAN 1:08.40
4 Denis Yuskov RUS 1:07.67
4 Joel Dufter GER 1:08.87
5 Shunsuke Nakamura JPN 1:08.56
5 Tae-Yun Kim KOR 1:08.32
6 Sebastian Klosinski POL 1:09.50
6 Ruslan Murashov RUS 1:09.24
7 Jin-Su Kim KOR 1:08.42
7 Joey Mantia USA 1:07.47
8 Mika Poutala FIN 1:07.24
8 Alexandre St-Jean CAN 1:07.89
9 Takuro Oda JPN 1:09.06
9 Jonathan Garcia USA 1:07.95
10 Kai Verbij NED 1:07.45
10 Kjeld Nuis NED 1:07.02
11 Nico Ihle GER 1:07.87
11 Vincent De Haitre CAN 1:07.45
12 Håvard Holmefjord Lorentzen NOR 1:07.95
12 Shani Davis USA 1:06.42

Kan Kjeld Nuis zijn hoofd nu wel eens koel houden? (Pro Shots/Erik Pasman)
Kan Kjeld Nuis zijn hoofd nu wel eens koel houden? (Pro Shots/Erik Pasman)

Zaterdag 11 februari, 11.35 uur - 1000 meter vrouwen
Jorien ter Mors is regerend wereldkampioene op deze afstand, maar het is de Amerikaanse Heather Bergsma die domineert. Ze is in de World Cup nog ongeslagen en heeft vier van de tien snelste tijden dit seizoen op haar naam staan. Het heeft er alle schijn van dat de vrouw van Jorrit Bergsma hier een dikke kans op goud heeft, maar Nederland heeft met Ter Mors en Marrit Leenstra twee goede ijzers in het vuur voor het podium.

Als we verder kijken komen we onder meer bij de Chinese Hong Zhang, de vrouw van de bloedsnelle volle rondes, maar een wat trage opening. Miho Takagi brak dit seizoen definitief door en won zelfs een World Cup op de 1000 meter, maar de Japanse lijkt de echte topvorm een beetje kwijt te zijn. Nao Kodaira heeft die nog zeker wel en hoewel de Japanse meer een specialiste op de 500 meter is, mogen we haar toch zeker niet uitvlakken.

Regerend kampioene
Jorien ter Mors (Nederland)

Snelste tijd 2016/17
Heather Bergsma (Verenigde Staten) - 1:14,13, 8 januari 2017, Salt Lake City

World Cup-leidster
Heather Bergsma (Verenigde Staten)

Loting 

Rit Naam Land Persoonlijk record
1 Sanneke de Neeling NED 1:14.92
1 Kaylin Irvine CAN 1:15.26
2 Yekaterina Aydova KAZ 1:14.48
2 Heather McLean CAN 1:14.99
3 Roxane Dufter GER 1:15.45
3 Kelly Gunther USA 1:16.43
4 Vanessa Herzog AUT 1:13.68
4 Karolina Erbanova CZE 1:13.84
5 Natalia Czerwonka POL 1:16.33
5 Ida Njåtun NOR 1:14.37
6 Sang-Hwa Lee KOR 1:13.66
6 Gabriele Hirschbichler GER 1:14.68
7 Jorien ter Mors NED 1:12.66
7 Yekaterina Lobysheva RUS 1:14.20
8 Jing Yu CHN 1:13.47
8 Yekaterina Shikhova RUS 1:14.71
9 Hege Bøkko NOR 1:15.69
9 Arisa Go JPN 1:15.32
10 Olga Fatkulina RUS 1:13.40
10 Nao Kodaira JPN 1:13.98
11 Miho Takagi JPN 1:14.75
11 Heather Bergsma USA 1:12.51
12 Hong Zhang CHN 1:12.65
12 Marrit Leenstra NED 1:13.88

Heather Bergsma lijkt de grote topfavoriete voor het goud op de kilometer (Pro Shots/Erik Pasman)
Heather Bergsma lijkt de grote topfavoriete voor het goud op de kilometer (Pro Shots/Erik Pasman)

Zaterdag 11 februari, 12.25 uur - 10.000 meter mannen
De meest Nederlandse afstand van alle Nederlandse afstanden is natuurlijk de tien kilometer bij de mannen. Zeventien WK's, zeventien Nederlandse wereldtitels en dertien Nederlandse één-tweetjes. Dit is 'ons' terrein en een ieder die een ander vlaggetje bovenop het podium wil zetten kan het vergeten....tenzij het een Nederlander is die voor een ander land uit is gaan komen natuurlijk. Want inderdaad, Ted-Jan Bloemen reed vorig jaar namens Canada zomaar een dik wereldrecord. Samen met Sven Kramer en Jorrit Bergsma is hij de grote favoriet en het ideale is dat ze alle drie in andere ritten rijden.

Bloemen komt als eerste de baan op en de wereldrecordhouder zal op het snelle ijs dus een dijk van een tien kilometer neer moeten zetten. Kramer is de volgende en de man die zijn wereldrecord kwijt is zal er alles aan doen om een weergaloze tijd neer te zetten. Als hij net zo'n race rijdt als op de vijf kilometer zou dat wel eens historisch hard kunnen gaan. Bergsma mag dan gaan proberen om de tijden aan te vallen, iets wat hij in elk geval zou moeten kunnen. Kortom: dit wordt genieten!

Regerend kampioen 
Sven Kramer (Nederland)

Snelste tijd 2016/17
Bob de Vries (Nederland) - 12:47,53, 11 december 2016, Heerenveen

World Cup-leider
Jorrit Bergsma (Nederland)

Loting 

Rit Naam Land Persoonlijk record
1 Simen Spieler Nilsen NOR 13:27.17
1 Ryosuke Tsuchiya JPN 13:12.82
2 Jordan Belchos CAN 13:06.07
2 Danila Semerikov RUS 13:32.31
3 Michele Malfatti ITA 13:25.74
3 Davide Ghiotto ITA 13:21.30
4 Ted-Jan Bloemen CAN 12:36.30
4 Nils van der Poel SWE 13:04.79
5 Sven Kramer NED 12:41.69
5 Patrick Beckert GER 12:55.01
6 Jorrit Bergsma NED 12:44.45
6 Moritz Geisreiter GER 12:55.47

Ted-Jan Bloemen zou namens Canada wel eens voor de eerste niet-Nederlandse tienkilometertitel ooit kunnen zorgen (Pro Shots/Erik Pasman)
Ted-Jan Bloemen zou namens Canada wel eens voor de eerste niet-Nederlandse tienkilometertitel ooit kunnen zorgen (Pro Shots/Erik Pasman)

Man gepakt met smokkelbroekje vol xtc-pillen

Een Nederlander is op het vliegveld van Frankfurt opgepakt met een speciaal smokkelbroekje. Daarin zaten 7324 xtc-pillen verstopt. De vijftigjarige man liep tegen de lamp toen hij op een vliegtuig van Duitsland naar Argentinië wilde stappen.

De man viel op doordat zijn kleren er onnatuurlijk uitzagen. Bij controle bleek dat hij onder zijn broek een smokkelbroekje droeg. De douane maakte de arrestatie vrijdag bekend.

Man gepakt met smokkelbroekje vol xtc-pillen
Man gepakt met smokkelbroekje vol xtc-pillen (Foto: ANP)

Steam Greenlight is dood, leve Steam Direct!

Valve gaat de stekker trekken uit Steam Greenlight, het programma waarmee aspirant-ontwikkelaars (en een heleboel mensen die gewoon drek willen verkopen) kunnen proberen hun game op Steam te krijgen. Steam Greenlight wordt daarom vervangen door Steam Direct, waarmee een van de belangrijkste barriéres voor ontwikkelaars wordt opgeheven: Valve zelf.

Onder steam Direct is elke ontwikkelaar vrij om elke game die ze maar willen op Steam Direct te gooien. Het enige wat ze hoeven te doen is een aantal formulieren invullen en een som geld betalen (Valve zit te denken aan een bedrag tussen de 200 en 5000 dollar), en daarna is het aan de community om te bepalen wat er in de catalogus van Steam mag verschijnen. Valve doet wat basischecks om te zien of de game inderdaad werkt op het systeem waarvoor het bedoeld is en of de game niet een excuus voor een veredelde techdemo is, maar voor de rest ligt het eindoordeel bij de gebruikers.

Het verschil tussen Greenlight en Direct is dat wanneer er genoeg stemmen waren voor een project in Greenlight, valve persoonlijk ging kijken of ze het waard vonden om de game op Steam te zetten. Echter, door de enorme stortvloed aan games die nu op Steam verschijnen (bijna 40 procent van alle games op Steam verscheen in 2016) is hier geen houden meer aan. Daarnaast komt de filosofie van Steam Direct overeen met Valve's hands-off aanpak waar de ontwikkelaar zo beroemd (en berucht) om is.

Verder is er nog de zorg dat wanneer er zo'n grote influx aan games in de catalogus van Steam terecht komt dat mensen geen games meer kunnen vinden die ze eventueel zouden willen kopen, maar Valve zegt dat het de algoritmes in huis heeft om dit probleem te voorkomen. Ook wijst Valve de kritiek van de hand dat hierdoor heel veel drek zou komen op Steam, met het verweer dat smaak subjectief is.

Het is nog niet bekend wanneer Steam Direct gelanceerd wordt.

Steam Greenlight
Steam Greenlight is dood, leve Steam Direct!

Trump niet achter kolonisatie Palestijns land

De nieuwe Amerikaanse president Donald Trump heeft zich in een Israëlische krant gekeerd tegen de voortdurende Joodse kolonisatie van Palestijns land. "Ik ben niet iemand die gelooft dat het uitbreiden van nederzettingen goed voor de vrede is", zei Trump in een vrijdag verschenen gesprek met de krant Israel Hajom.

"Het is nu eenmaal een beperkt gebied en elke keer als je er nog meer land voor nederzettingen van afpakt, blijft er minder over", aldus Trump. Hij wil graag dat "beide partijen in het conflict zich verstandig gaan gedragen". Trump uitte afgelopen week ook al bedenkingen tegen de kolonisatie van Palestijns land.

De Israëlische regering onder leiding van premier Benjamin Netanyahu leek in de komst van de Republikein Trump als Amerikaanse leider een groen licht te zien voor nog meer kolonisatie. Sinds Trump president werd in januari heeft Netanyahu 6000 nieuwe woningen voor kolonisten in bezet Oost-Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever aangekondigd.

Trump leek ook bereid de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem te verhuizen, maar hij zei tegen Israel Hajom dat hij daar nog over nadenkt.

Trump niet achter kolonisatie Palestijns land
Trump niet achter kolonisatie Palestijns land (Foto: ANP)

Van Gerwen gooit twee negendarters in één wedstrijd

Darter Michael van Gerwen heeft laten zien dat aan hem twijfelen nergens voor nodig is, iets wat een aantal mensen na drie nederlagen vorige week toch een klein beetje deden. Vrijdag stond hij op het vierde kwalificatietoernooi van de UK Open in de derde ronde tegenover Ryan Murray en die kreeg een stevig pak slaag. Van Gerwen gooide niet één, maar twee negendarters, iets wat in de geschiedenis van dartsbond PDC slechts één keer eerder voorgekomen is.

Het gaat overigens om een vloertoernooi en publiek is dus niet aanwezig. De wedstrijden werden op twee borden live gestreamed, waardoor de PDC de beelden beschikbaar heeft kunnen maken:

Van Gerwen gooit twee negendarters (Bron: YouTube)

360 kilo coke aangespoeld in Norfolk

Op twee Engelse stranden in de buurt van Norfolk zijn meerdere rugzakken aangespoeld met daarin cocaïne met een straatwaarde van 56 miljoen euro. Dat meldt de Telegraaf. 

De kleurige rugzakken werden donderdagmiddag en vrijdagochtend aangetroffen op de stranden van Great Yarmouth. Omdat de politie vermoedt dat er nog meer rugzakken zullen aanspoelen, heeft ze de bevolking om hulp gevraagd. De Nationale Crime Agency onderzoekt waar de drugs vandaan komen. 

Prince zondag op Spotify

Vanaf zondag is de muziek van Prince beschikbaar op Spotify. Volgens de streamingdienst kunnen zijn fans alle albums die zijn verschenen tussen 1978 en 1996 beluisteren.

Tot nu toe kon het materiaal van Prince alleen via concurrent Tidal gestreamd worden. In november was er nog een rechtszaak over de rechten van de muziek van de in april overleden popster. Tidal zei de exclusieve rechten in handen te hebben, maar daar dachten de erfgenamen anders over. Die bleken een overeenkomst te hebben getekend met Universal.

Prince was tot 2015 gewoon aanwezig op streamingsdiensten als Spotify en Deezer. Hij besloot zijn muziek daar weg te halen vanwege de magere vergoeding die hij kreeg. Alleen Tidal mocht zijn songs beschikbaar blijven stellen voor gebruikers. Het is overigens niet duidelijk of andere diensten als Apple Music, Deezer en Google Music ook over het werk van Prince kunnen beschikken.

Dat voor zondag als releasedatum is gekozen is niet zo vreemd. Op die dag worden de Grammy's uitgereikt en tijdens het evenement zal er een groot eerbetoon zijn aan Prince.

Prince zondag op Spotify
Prince zondag op Spotify (Foto: BuzzE)

Patricia Paay doet aangifte over seksfilmpje

Patricia Paay heeft vrijdagmiddag aangifte gedaan vanwege het verspreiden van een seksfilmpje waarin zij te zien is. Dat heeft een woordvoerder van de politie Noord-Holland bevestigd. Verdere informatie wilde hij niet geven.

Paay stapte naar de politie nadat er donderdag een video was uitgelekt, waarin te zien is hoe zij met een man plasseks heeft. Volgens haar advocaat Johan Langelaar heeft zij aangifte gedaan van zowel het dreigen met het verspreiden van de video als het daadwerkelijk naar buiten brengen. "Patricia was niet op de hoogte van het feit dat er een filmpje van haar was gemaakt", zei Langelaar.

GeenStijl plaatste de link van het filmpje, maar verwijderde die even later ook weer op aandringen van de advocaat. De video is echter veelvuldig gedeeld op social media.

Vrijdag kwam er ook een verklaring naar buiten van een ex van Paay, die in het filmpje te zien zou zijn. Advocaat Bernard Tomlow laat namens deze ex weten dat hij "gechoqueerd" is en "uitdrukkelijk iedere bemoeienis, direct of indirect, met deze onrechtmatige openbaarmaking en verspreiding" ontkent. Over zijn identiteit doet hij geen mededelingen.

De 'plasser' in het filmpje zegt gechoqueerd te zijn en stelt dat de video zonder zijn toestemming is verspreid. Hij heeft er een melding van gemaakt bij de politie. Mogelijk volgt later nog aangifte. Paays raadsman zei in een reactie er niet vanuit te gaan dat deze persoon voor verspreiding heeft gezorgd.

Patricia is sinds kort getrouwd met Robbert Hinfelaar. Daarvoor had zij korte relaties met onder meer Nicky van Dam en Maurice Dix. Tussen 1988 en 2009 was Patricia getrouwd met Adam Curry.

Patricia Paay doet aangifte over seksfilmpje
Patricia Paay doet aangifte over seksfilmpje (Foto: BuzzE)

Grote Moskee Brussel onder loep aanslagencommissie

De parlementaire onderzoekscommissie in België naar de aanslagen op 22 maart 2016 heeft de bestuurders van de Grote Moskee in Brussel opgeroepen voor een hoorzitting maandag. Aanleiding is een uitgelekt rapport van de Veiligheidsdienst over totaal 1,8 miljoen euro die de moskee zou hebben uitgegeven aan het propageren van het salafisme.

De moskee aan het Jubelpark, waarin het Islamitisch Cultureel Centrum (ICC) is gevestigd, heeft volgens de topman van de Veiligheidsdienst Jaak Raes tussen 2012 en 2014 1,2 miljoen euro gestoken in 'het uitdragen van zijn ideologie'. Daarnaast schonk het ICC 600.000 euro aan personen en associaties die 'een islamistische visie' propageren.

Het ICC is eerder bestempeld als verspreider van het wahabisme, een fundamentalistische stroming binnen de islam. Het centrum wordt grotendeels gefinancierd door Saoedi-Arabië.

Moskee Brussel onder loep aanslagencommissie
Grote Moskee Brussel onder loep aanslagencommissie (Foto: ANP)

Koenders niet onder indruk van uithaal Kremlin

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) is "niet erg onder de indruk"' van de Russische uithaal dat Nederland hysterisch doet over Russische cyberaanvallen. Hij zei dat vrijdag in een reactie op de woorden van Kremlin-woordvoerster Maria Zacharova.

"Wij moeten gewoon alert zijn. Daar is alle reden toe en daar gaan we ook mee door", aldus Koenders. "Het is een tijd van alternatieve feiten, zal ik maar zeggen", aldus Koenders.

Volgens het Kremlin zijn beweringen dat Rusland met cyberaanvallen bijvoorbeeld de uitslag van de Nederlandse parlementsverkiezingen zou willen beïnvloeden, bizarre uitingen van hysterie waar geen bewijs voor wordt geleverd.

Hoofd van de inlichtingendienst AIVD Rob Bertholee zei vorige week in een interview dat Rusland via hackaanvallen probeert door te dringen tot geheime regeringsdocumenten.

Koenders niet onder indruk van uithaal Kremlin
Koenders niet onder indruk van uithaal Kremlin (Foto: ANP)

Dijsselbloem: Griekse hervorming zet geven

Het is de bedoeling om bij een overleg over Griekenland later vrijdag in Brussel de hervormingen weer een zet te geven. Althans, dat hoopt minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën), die ook voorzitter is van de groep van eurolanden.

"De hervormingen in Griekenland gaan langzaam, maar het gaat wel de goede kant op. Zo nu en dan moet het een duw krijgen. Als ik het vandaag een zet kan geven, dan is dat welkom", zei Dijsselbloem.

Volgens de minister is er geen grote haast. Zolang het de goede kant op gaat, zegt hij gerust te zijn: "De verhalen over crises zijn schromelijk overdreven." Hij wijst erop dat Griekenland "pas in de zomer" de volgende grote betaling en aflossingen op leningen moet doen.

Die leningen hangen als een molensteen om de nek van de Grieken.

Dijsselbloem: Griekse hervorming zet geven
Dijsselbloem: Griekse hervorming zet geven (Foto: ANP)

Trump toch achter één-Chinabeleid

De Amerikaanse president Donald Trump heeft vrijdag in een telefoongesprek met de Chinese president Xi Jinping bevestigd dat de Verenigde Staten het één-Chinabeleid zal blijven respecteren. Dat heeft het Witte Huis vrijdag bekendgemaakt. Met het telefoontje wil de president de banden met China aanhalen.

Trump plaatste nog voor zijn officiële aantreden in december vraagtekens bij het traditionele uitgangspunt van Amerikaanse regeringen dat Taiwan onderdeel is van de Volksrepubliek China. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde daar destijds bezorgd op.

Volgens de woordvoerder van Peking is het één-Chinabeleid de basis voor de relatie tussen Washington en Peking. De Verenigde Staten verbraken in 1979 de diplomatieke betrekkingen met Taiwan en knoopten ze aan met de Volksrepubliek China.

Positief
Het telefoongesprek was het eerste rechtstreekse contact tussen de regeringsleiders sinds de inauguratie van Trump op 20 januari. "Ze hebben uitnodigingen uitgewisseld om elkaar in beide landen te ontmoeten. President Trump en president Xi kijken uit naar verdere gesprekken met succesvolle resultaten", maakte het Witte Huis bekend over het "zeer amicale gesprek".

Ook de Chinese president sprak op de staats-tv positief over het gesprek. "Ik geloof dat de Verenigde Staten en China samenwerkende partners zijn en dat we door gezamenlijke inspanning onze bilaterale verhoudingen naar een historisch hoog niveau kunnen opstuwen", verklaarde Xi. "China en de Verenigde Staten kunnen elkaar absoluut versterken en samen vooruitgaan."

Trump stelt Peking gerust over China-beleid
Trump toch achter één-Chinabeleid (Foto: ANP)

Rookverbod in horeca beter nageleefd

De horeca houdt zich steeds beter aan het rookverbod. Dat blijkt uit een jaarlijkse controle van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA).

Vorig jaar werden ruim 1150 boetes uitgedeeld tegen ruim 1600 in 2015, terwijl er vorig jaar meer controles waren (25.666) dan in 2015 (22.510). De boetes variëren van 400 euro tot maximaal 4500 euro bij herhaaldelijke overtreding. Voor grote bedrijven met meer dan vijftig medewerkers is dat 1200 tot maximaal 9000 euro.

Verder blijkt uit de controle dat verkopers van tabak hun waar minder vaak verkopen aan jongeren onder de achttien jaar; gemiddeld houdt 43 procent zich aan de regel tegen 27 procent het jaar ervoor. De supermarkten scoren met ruim 70 procent het hoogst, cafés en andere uitgaansplekken met respectievelijk 33 en 30 procent het laagst.

Rookverbod in horeca beter nageleefd
Rookverbod in horeca beter nageleefd (Foto: ANP)

Atlete Hak wordt na zeven jaar Europees kampioene 2010

Atlete Yvonne Hak mag zich binnenkort naar alle waarschijnlijkheid Europees kampioene op de 800 meter noemen. Het gaat dan overigens niet om 'regerend Europees kampioene', maar om de kampioene van 2010. De winnares van destijds, de Russische Mariya Savinova, is voor vier jaar geschorst en moet de nodige grote prijzen inleveren.

Volgens sporttribunaal CAS is bewezen dat Savinova van juli 2010 tot en met augustus 2013 doping gebruikte. Met terugwerkende kracht is ze vanaf 24 augustus 2015 voor vier jaar geschorst, maar de grootste impact is er op de tijd waarin dopinggebruik bewezen wordt geacht: al haar resultaten uit die periode worden namelijk geschrapt.

We beginnen dan met het EK van 2010, waar Savinova de finale won voor de Nederlandse Hak en de Britse Jenny Meadows. Dat goud raakt de Russische nu dus kwijt en in principe zal dat naar Hak gaan. In 2011 werd Savinova in Daegu wereldkampioene, maar ook dat wordt geschrapt en vermoedelijk overgeheveld naar de Zuid-Afrikaanse Caster Semenya. 

Dezelfde Semenya mag nog een grote prijs aan haar palmares toevoegen: Savinova's olympisch goud van 2012 wordt ook doorgestreept en ook daar eindigde Semenya als tweede. Ze lijkt zo de eerste atlete ooit te zijn die een olympische titel prolongeert voor ze de te prolongeren titel daadwerkelijk in handen heeft: vorige zomer pakte Semenya namelijk olympisch goud in Rio op de 800 meter. Tot slot is Savinova ook het WK-zilver van 2013 kwijt. 

7 jaar geëist voor voorbereiden aanslag

Tegen een 41-jarige man is vrijdag in de rechtbank in Arnhem zeven jaar gevangenisstraf geëist omdat hij begin vorig jaar van plan zou zijn geweest een aanslag in Nederland te plegen. Volgens het OM heeft de man contact met een Franse extremist in Syrië en met een Belgische extremist. Tegen hen zou de man zonder vaste woonplaats gezegd hebben dat hij een aanslag in Nederland wilde plegen en daarna naar Syrië zou vertrekken.

Uit onder meer gesprekken die de man voerde via WhatsApp en met mensen uit zijn omgeving, blijkt volgens het OM dan hij van plan was een aanslag te plegen. Ook deelde de verdachte via sociale media filmpjes en foto's van IS.

Daarnaast zou hij ook betrokken zijn bij een overval op een winkel in Arnhem en op een supermarkt in Doornenburg.

Zijn raadsman vroeg vrijspraak voor alle feiten. Behalve de verklaringen van de familie is er volgens hem geen bewijs.  De uitspraak is op vrijdag 24 februari. 

7 jaar geëist voor voorbereiden aanslag
7 jaar geëist voor voorbereiden aanslag (Foto: ANP)

Biatlete Koukalova troeft favoriete Dahlmeier af op WK

Biatlete Gabriela Koukalova heeft op het wereldkampioenschap in het Oostenrijkse Hochfilzen de wereldtitel op de sprint veroverd. De Tsjechische bleek na één keer liggend en één keer staand schieten nipt beter dan de Duitse favoriete Laura Dahlmeier.

De favorieten waren goed verdeeld over de startlijst en dat zorgde voor een wedstrijd waarin het tot het laatste moment spannend bleef. De Française Anaïs Chevalier was de eerste die prima op snelheid was en foutloos schoot en dus een gooi deed naar het podium. Federica Sanfilippo bleef op zes seconden steken en landgenote en medefavoriete Marie Dorin Habert kwam - met één misser - vijftien seconden tekort. 

De eerste die Chevalier's tijd daadwerkelijk kon verbeteren was Dahlmeier. De Duitse schoot twee keer foutloos en was zoals gebruikelijk rap onderweg. Op de finish dook ze maar liefst twintig seconden onder de tijd van Chevalier, die haar plek tegenover Lisa Vittozzi wél nipt wist te behouden: de Italiaanse kwam 0,2 seconden tekort.

Met startnummer 96 in het veld van 101 dames ging Koukalova onderweg en ook zij was erg snel op de ski's. Twee keer foutloos schieten bracht haar ruim onder de tijd van Dahlmeier en hoewel de Duitse een dijk van een slotronde kende was het toch Koukalova die het goud veroverde, vier seconden voor Dahlmeier. Chevalier hield het brons nog vast, uittredend wereldkampioene Tiril Eckhoff werd met twee missers elfde. 

Politie verijdelt zelfmoordaanslag in Parijs

De Franse politie heeft vrijdag in en bij Montpellier drie mannen in de leeftijd van 21 tot 34 jaar en een jonge vrouw opgepakt die worden verdacht van het beramen van een terroristische aanslag in Parijs. Ze zouden met een bomgordel een zelfmoordaanslag op een toeristische plek in de hoofdstad willen plegen, meldden Franse media.

Bij een 22-jarige verdachte thuis is de krachtige maar instabiele springstof TATP (triacetontriperoxide) gevonden. Hij is bekend bij de politie vanwege zijn radicalisering. Zijn zestienjarige geradicaliseerde vriendin is onder de arrestanten. Deze tiener zou zich opblazen volgens nieuwszender LCI. Volgens de politie is weer een aanslag verijdeld. De politie zou de verdachten op het spoor zijn gekomen toen ze aceton kochten.

Politie verijdelt zelfmoordaanslag in Parijs
Politie verijdelt zelfmoordaanslag in Parijs (Foto: ANP)

Drama voor topskiester Gut, einde seizoen en gescheurde kruisband

Het wereldkampioenschap alpineskiën in het Zwitserse St. Moritz heeft vrijdag een harde klap te verwerken gekregen. De superster van de Zwitserse sportwereld, Lara Gut, is vrijdag geblesseerd geraakt bij een slalomtraining. Haar WK is vermoedelijk ten einde.

Gut was vrijdag aan het trainen voor de slalom, het tweede onderdeel van de alpinecombinatie. 's Ochtends werd al een afdaling geskied, waar ze tot de derde tijd kwam en dus leek ze een goede kans te hebben op een medaille. Tijdens het inskiën raakte Gut echter geblesseerd, waarna ze na een behandeling met de helikopter naar het ziekenhuis vervoerd werd. 

Van Gut werd min of meer verwacht dat ze uitgerekend voor eigen publiek eindelijk een mondiale titel zou winnen, na meerdere zilveren en bronzen medailles. Op de super-G was er brons, op de combinatie, afdaling en reuzenslalom behoorde de Zwitserse eveneens tot de topfavorieten. Hoe het precies met Gut gaat is nog niet bekend. 

Update 13.13 uur
Volgens de Zwitserse trainer Hans Flatscher is het WK voor Gut nagenoeg zeker wel voorbij en ook over de rest van het seizoen klinkt het niet bepaald positief. "Het is haar linkerknie en het ziet er heel slecht uit. Het gaat niet goed met Lara", vertelde hij tegenover het Zwitserse SRF.  

Update 16.15 uur
Het nieuws is inderdaad niet best. Volgens Zwitserse media heeft Gut haar voorste kruisband afgescheurd. Uiteraard betekent dat dat niet alleen haar WK, maar ook haar seizoen voorbij is. Hoe lang ze uit de roulatie zal zijn is nog niet bekend.  

Gut blesseert zich tijdens de slalomtraining (Bron: YouTube)

Volkskrant presenteert de coalitiewijzer

De Stemwijzer is sinds deze week online en gaf al meer dan een miljoen stemadviezen af. Morgen wordt ook het Kieskompas actief, dat de adviezen anders samenstelt en ook anders weergeeft. Maar wat je ook stemt, een partij zal altijd deel uit moeten maken van een coalitie. En of dat kan, vertelt de Volkskrant je.

De krant heeft vandaag de Coalitiewijzer gepresenteerd op zijn website. Het werkt bijzonder simpel: klik de partijen aan die jij graag samen in de volgende regering zou zien, en de kleuren van het stoplicht vertellen je of dit een levensvatbare combinatie is. Ook wordt er een korte toelichting op gegeven.

Er wordt niet ingegaan op de numerieke haalbaarheid: het gaat alleen om inhoud, te overbruggen verschillen van inzicht (of juist niet) of gemeenschappelijke plannen. Ook als partijen elkaar bij voorbaat hebben uitgesloten, wordt dat vermeld (zo is de combinatie VVD/PVV rood, omdat Rutte de samenwerking principieel heeft uitgesloten, terwijl het uiteindelijk niet ondenkbaar is dat deze partijen het toch samen moeten rooien). 

Zeker als je van plan bent om strategisch te stemmen, kan dit simpele stukje gereedschap je misschien een handje helpen in het positioneren van jouw eigen favoriete partij.

Je vindt de coalitiewijzer hier.

Volkskrant coalitiewijzer (Foto: Volkskrant)
Volkskrant coalitiewijzer (Afbeelding: Volkskrant.nl)

Rutte vindt oproep Asscher slap aftreksel

Premier Mark Rutte (VVD) noemt een open brief van onder anderen vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) een slap aftreksel van zijn eigen oproep om normaal te doen. Het origineel is beter, aldus Rutte in een commentaar op de advertentie met Asscher vrijdag op de achterpagina van de Volkskrant.

Onder het motto Wij Zijn Nederland doen Asscher en anderen de oproep "aan ons allemaal" niet langer stil te zijn. "Nederland, maak je los uit de traditie van Brexit en Trump. Door niet pas op te staan als het te laat is." De PvdA zit achter de actie.

Asscher zegt in het stuk ook klaar te zijn met alle negativiteit: "Nederland is een fantastisch land. Ik ben klaar met die horrorverhalen dat we hier in een halve burgeroorlog leven. De mensen die dat ook vinden wil ik een stem geven"

"Een sympathiek initiatief met een lieve tekst", aldus Rutte. Maar volgens de VVD-lijsttrekker moeten ook "oncomfortabele waarheden" worden besproken. Hij verwees daarbij naar zijn eigen tekst in een paginagrote advertentie onlangs in landelijke kranten, waarin hij onder meer hufterig gedrag afkeurde.

Rutte: oproep Asscher slap aftreksel
Rutte: oproep Asscher slap aftreksel (Foto: ANP)

Betere privacybescherming voor leerlingen

De privacy van leerlingen in Nederland moet beter worden beschermd. Om dat te bereiken komt de regering met een wetsvoorstel waardoor leerlingen in zogenoemde digitale leeromgevingen voortaan minder persoonsgegevens hoeven af te staan.

Voor veel digitale leermiddelen moeten leerlingen allerlei gegevens invullen, zoals hun voornaam, klas, school en leerniveau. Deze gegevens kunnen na een hack of een lek op straat terechtkomen. Hier wil het kabinet verandering in brengen, door een pseudoniem in de vorm van een code in te voeren. Zo hoeft bijvoorbeeld de geboortenaam en het geslacht van een leerling voortaan niet meer gedeeld te worden, stelt de regering in een verklaring.

Alle leerlingen op basisscholen, middelbare scholen en mbo's krijgen een pseudoniem. Het kabinet hoopt dat de nieuwe regels begin 2018 van kracht worden.

Betere privacybescherming voor leerlingen
Betere privacybescherming voor leerlingen (Foto: BuzzT)

Opnames nieuwe Mary Poppins begonnen

De opnames van de nieuwe film rond de iconische nanny Mary Poppins in de Engelse Shepperton Studios zijn begonnen. Dat heeft Disney vrijdag bekendgemaakt, meldt Variety.

De film vertelt het verhaal van een volwassen Michael en Jane Banks, de kinderen uit de originele film. In het nieuwe deel keert Poppins, nu gespeeld door Emily Blunt, terug in het leven van de familie Banks nadat Michael een persoonlijk verlies te verwerken heeft gekregen. Samen met de optimistische straatlantaarnopsteker Jack, gespeeld door Lin-Manuel Miranda, probeert Poppins met behulp van haar unieke magische vaardigheden de familie te helpen de vreugde en verwondering die mist in hun leven te herontdekken.

Ook Colin Firth, Angela Lansbury en Meryl Streep maken hun opwachting in de film, evenals Dick Van Dyke, die in het origineel uit 1964 schoorsteenveger Bert speelde. De jonge acteurs Pixie Davies, Nathanael Saleh en Joel Dawson spelen de drie nieuwe Banks-kinderen.


Supercalifragilisticexpialidocious 

PLUS schrapt veel banen in distributiecentra

Supermarktketen PLUS sluit vier regionale distributiecentra, in Haaksbergen, Midden-Beemster, Hendrik-Ido-Ambacht en Ittervoort. Daardoor gaan de komende drie jaar bij elkaar 260 arbeidsplaatsen verloren. Dat maakte het bedrijf vrijdag bekend.

Alle 262 PLUS-vestigingen worden vanaf 2020 centraal bevoorraad vanuit een nieuw te bouwen, volledig gemechaniseerd distributiecentrum in Tiel. Dat moet volgens algemeen directeur Jan Brouwer een flinke kostenbesparing opleveren. De distributiecentra voor verse producten in Barendrecht en Utrecht vallen buiten de reorganisatie.

PLUS schrapt veel banen in distributiecentra
PLUS schrapt veel banen in distributiecentra (Foto: ANP)

Man uit Geleen toch neergeschoten

De 29-jarige man uit Geleen die in de nacht van dinsdag op woensdag aan de Beatrixlaan in die plaats overleed, is neergeschoten. Dat is de officiële doodsoorzaak, meldde de politie vrijdag.

Het was de afgelopen dagen onduidelijk hoe de man om het leven was gekomen. In eerste instantie was er sprake van een schietincident, maar die verklaring trok de politie later weer in. Gezien de verwondingen die de man had, kon de politie niet met zekerheid vaststellen dat hij was neergeschoten.

In de nacht van dinsdag op woensdag kreeg de politie een melding van een incident aan de Beatrixlaan in Geleen waar twee mannen aan het vechten waren met de 29-jarige bewoner. Toen agenten arriveerden vonden ze de zwaargewonde bewoner die korte tijd later overleed. De twee verdachten zijn nog steeds voortvluchtig. Het is onduidelijk waarom de man is neergeschoten.

De politie heeft 25 rechercheurs op de zaak gezet.

Man uit Geleen toch neergeschoten
Man uit Geleen toch neergeschoten (Foto: ANP)

Russische topbiatlete uurtje voor start WK geschorst

De Russische biatlete Ekaterina Glazyrina is door de internationale biatlonbond IBU voorlopig geschorst. Voor Glazyrina is de timing zacht gezegd een tikkeltje ongelukkig: rond 13.30 uur maakte de IBU het nieuws bekend, welgeteld één uur en één kwartier voor de start van de sprint op het wereldkampioenschap in Hochfilzen.

Kort daarvoor werd al bekend dat het Russische team Glazyrina teruggetrokken had 'om tactische redenen'. De IBU laat nu weten dat men op basis van het eerder gepubliceerde McLaren-rapport over Russische staatsdoping genoeg reden heeft om Glazyrina te schorsen. Zo zouden meerdere urinestalen van haar zijn gemanipuleerd, terwijl andere stalen verboden middelen bevatten. Met ingang van vrijdag is ze dan ook, weliswaar voorlopig, geschorst. Irina Uslugina vervangt haar.

De sprint begin om 14.45 uur en is live te zien op Eurosport en ZDF. 

Nainggolan: "Juventus altijd al gehaat"

De Belgische international Radja Nainggolan heeft buiten het veld flink van zich laten horen. In een video, geplaatst op de website van sportkrant Corriere dello Sport, verklaart de middenvelder van AS Roma zijn haat jegens Juventus.

In gesprek met enkele AS Roma-fans stelt Nainggolan onder andere dat hij 'sinds zijn geboorte' Juventus al haat, en dat Juventus hem had willen vastleggen, maar dat hij heeft geweigerd. Hij voegt daar nog aan toe dat hij altijd tot het uiterste gaat om Juventus te verslaan, hij zou zelfs 'zijn ballen ervoor willen afdraaien'.

Nainggolan deed de uitspraken na een training van Roma, terwijl hij rustig een sigaret aan het opsteken was. De in Antwerpen geboren middenvelder speelt al zijn hele professionele carrière in Italië. Vooral in Zuid-Italië kan de haat jegens Juventus fel zijn; deze aversie stamt nog uit de negentiende eeuw, toen Piemonte, met hoofdstad Turijn, hardhandig de rest van Italië veroverde en zo de Italiaanse eenwording forceerde.

Nainggolan heeft het niet zo op Juventus, zo zegt hij (Bron: YouTube)

Sensationele WK-dubbel maakt Zwitserse dag 'goed'

Uitgerekend op de dag dat de Zwitserse superster Lara Gut zwaar geblesseerd raakte konden de duizenden thuisfans op het WK in St. Moritz een megasucces vieren. Op de alpinecombinatie bij de vrouwen pakte Zwitserland niet alleen goud, maar ook het zilver, de eerste Zwitserse WK-dubbel in bijna dertig jaar.

Na de afdaling van vrijdagochtend gingen twee snelheidsspecialisten aan de leiding: Sofia Goggia uit Italië en de Sloveense Ilka Stuhec, de grote vrouw op de afdaling dit seizoen. Daarachter volgde het Zwitserse duo Gut - die uiteraard niet van start ging - en slalomspecialiste Michelle Gisin, terwijl namens de VS Lindsey Vonn en Laurenne Ross hoge ogen probeerden te gooien. Ook de Zwitserse Wendy Holdener had nog alle hoop op goud, zij is immers de op één na beste slalomster ter wereld dit seizoen.

Op de slalom maakte Michaela Kirchgasser veel indruk. De ervaren Oostenrijkse stond elfde na de afdaling, maar zag haar positie alsmaar beter worden. Holdener was de eerste van de Zwitserse favorieten die naar beneden ging en ondanks een minder sterk middelste deel zette ze het stadion in St. Moritz in vuur en vlam door de leiding over te nemen.

Afdalingsspecialiste Ross liet zien niet voor een slalom gebouwd te zijn en ook Vonn haalde het niet, waarna Gisin het mocht proberen. Zij deed het bijzonder goed en nadat ze 0,05 seconden van Holdener de tweede plek pakte leek het stadion te ontploffen. Stuhec, als juniore een topslalomster, ging bij welgeteld het tweede poortje onderuit en nadat Goggia ook al vroeg de fout in ging kon het feest losbarsten: Zwitserland pakte goud en zilver, Kirchgasser slalomde zich naar het brons. 

Roemeen binnen vier uur weer in de fout

Een twintigjarige Roemeen die twee weken had vastgezeten wegens winkeldiefstal heeft niet lang van zijn vrijheid kunnen genieten. Binnen vier uur na zijn vrijlating zat hij alweer in de cel, twitterde de Landelijke Eenheid van de politie vrijdag.

"Dit soort draaideurcriminelen kosten de maatschappij veel geld en ook veel ergernis bij de middenstanders." De man had vastgezeten voor het ontvreemden van vier pakken melkpoeder. Hij blijkt hardleers want de tweede keer had hij het voorzien op hetzelfde product. Dit keer probeerde hij ervandoor te gaan met 25 pakken.

Hij krijgt nu vijf weken de tijd om zijn zonden achter de tralies te overdenken. "Hopelijk leert hij hier van...", aldus de politie.

Roemeen binnen vier uur weer in de fout
Roemeen binnen vier uur weer in de fout (Foto: ANP)

Kabinet wil pil niet terug in basispakket

Het kabinet wil de anticonceptiepil niet terug in het basispakket van de zorgverzekering, ondanks een stijging van het aantal abortussen. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) verwees het voorstel vrijdag naar de prullenmand: "Het blijft zoals het is."

Het Nederlands Genootschap van Abortusartsen en Rutgers (voorheen Rutgers Stichting) pleiten in het AD voor een terugkeer van de pil in het basispakket. Zij wijzen erop dat het aantal abortussen voor het eerst in bijna tien jaar is toegenomen.

De meeste abortussen vonden plaats bij 25- tot 30-jarige vrouwen. De reden daarvoor is niet helemaal duidelijk. De pil wordt nu alleen vergoed voor vrouwen onder de 21 jaar.

Schippers spreekt over een heel lichte stijging, waaraan je geen grote conclusies kunt verbinden. Ze benadrukt dat in het verleden anticonceptie twee keer in en uit het pakket is gegaan, "zonder relatie met abortuscijfers".

Kabinet wil pil niet terug in basispakket
Kabinet wil pil niet terug in basispakket (Foto: ANP)

Oversteeklicht voor smartphonestaarders

Smartphonegebruikers kijken doorgaans naar beneden en letten dan niet altijd goed op in het verkeer. Om dat probleem op te lossen krijgt Bodegraven een speciaal verkeerslicht dat in de stoep aangeeft of het rood of groen is. De +Lichtlijn, zoals het ding heet, wordt komende dinsdag in gebruik genomen.

De +Lichtlijn bestaat uit een strip ledlichten die in de stoep zitten. Die zijn aan het verkeerslicht gekoppeld en lichten in groen of rood op. Ook mensen die naar beneden kijken kunnen daardoor zien of ze kunnen oversteken.

Oversteeklicht voor smartphonestaarders
Oversteeklicht voor smartphonestaarders (Foto: BuzzT)

Verwachte goud achtervolgingsmannen komt met moeite

De Nederlandse mannen hebben het goud weten te pakken op de ploegenachtervolging tijdens het WK afstanden voor schaatsers in Zuid-Korea. Gemakkelijk ging het niet voor Jan Blokhuijsen, Douwe de Vries en Jorrit Bergsma - de wissels gingen allesbehalve vlekkeloos en Blokhuijsen had moeite met het tempo.

Toch was het genoeg om de concurrentie af te troeven. De tijd van 3:40.66 was slechts vier tienden sneller dan de tijd van Nieuw-Zeeland, die na hun eerste medaille op een WK gisteren vandaag meteen hun tweede bij kunnen schrijven: met het zilver was het bovendien een verbetering voor Peter Michael en zijn teamgenoten Shane Dobbin en Reyon Kay. Ook de Noren kwamen dichtbij - zij reikten tot het brons in iets minder dan een seconde.

Plaats Land Tijd
1 Nederland 3:40.66
2 Nieuw-Zeeland 3:41.08
3 Noorwegen 3:41.60
4 Canada 3:41.68
5 Japan 3:42.77
6 Italië 3:43.72
7 Polen 3:44.79
NF Zuid-Korea NF

Kankermedicijnen kunnen 50 keer goedkoper

2000 euro per patiënt per jaar, dat zou het kunnen kosten als de grote farmaceuten buitenspel zouden worden gezet. Dat zegt een groep gerenommeerde kankerexperts. 100.000 euro per patiënt per jaar is wat de medicijnen die nu op de markt komen kosten en ”De grote golf van dure medicijnen komt er nog aan” volgens René Bernards, oncologisch onderzoeker van het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis.

Van de geneesmiddelen waar in het van Leeuwenhoek Ziekenhuis onderzoek mee gedaan wordt zijn de patenten verlopen en ze kosten vaak niet meer dan 2000 euro per patiënt per jaar. Voor deze geneesmiddelen wordt onderzoek gedaan naar nieuwe toepassingen omdat deze vervangen zijn door nieuwe duurdere medicijnen. Volgens Bernards kan er winst behaald worden door geneesmiddelen meer in eigen beheer te ontwikkelen en te laten produceren door bedrijven die witmerk- of patentloze medicijnen produceren en het uit handen te houden van de grote farmaceuten.

Zelfs voor een rijk land als Nederland worden de kosten onbetaalbaar, Bernards geeft als voorbeeld de kosten die het van Leeuwenhoek Ziekenhuis heeft gemaakt die in drie jaar tijd zijn verdubbeld naar 55 miljoen euro in 2016. Veel van het initieel onderzoek naar medicijnen wordt gedaan in onderzoekinstituten en universiteitslaboratoria die door liefdadigheidsinstellingen zoals KWF kankerbestrijding of de overheid worden betaald. De farmaceutische industrie gaat er met de successen vandoor om daarna gigantische bedragen voor medicamenten te vragen met als dooddoener dat de onderzoekskosten er uit gehaald moeten worden.

Volgens Bernards willen de farmaceuten het liefst één medicijn dat tegen alles werkt: ”Zo'n middel bestaat natuurlijk niet. Maar dan hopen ze dat er een middel is dat voor bijvoorbeeld alle vormen van longkanker werkt. Dan heb je wat ze noemen een 'blockbuster', waarmee je miljarden kan verdienen." Veel medicijnen worden niet doorontwikkeld omdat ze niet effectief genoeg zijn in hun eentje, "daar kun je combinaties voor bedenken waardoor ze wel effectief zijn."

Een andere manier om het goedkoper te maken is patentloze medicatie verder te ontwikkelen zodat ze voor andere toepassingen inzetbaar zijn zegt Bernards. Kankerexperts moeten meer samenwerken om dat te doen "Wij kunnen het anders en goedkoper doen en daarom moeten we de handen ineenslaan. Dat vraagt de maatschappij van ons. Op kleine schaal hebben we dat al bewezen, maar nu moeten we dat op grotere schaal gaan doen, wereldwijd."

We hebben de farmaceuten nog wel nodig zegt Bernards "Maar ze moeten zich wel realiseren dat ze het te bont hebben gemaakt." Minister Schippers van Volksgezondheid heeft al laten weten dat de plannen van de experts op één lijn liggen met haar plannen en wil snel met hen om de tafel gaan zitten.

Komiek mag delen Erdogan-vers niet voorlezen

De Duitse tv-komiek Jan Böhmermann (35) mag bepaalde delen uit zijn spraakmakende gedicht over de Turkse president Tayyip Erdogan niet meer voordragen. Dat heeft een rechtbank in Hamburg bepaald in een civiele zaak die door het Turkse staatshoofd was aangespannen.

In mei vorig jaar bepaalde een de rechtbank in een gerechtelijk bevel ook al dat delen die voor Erdogan beledigend kunnen zijn, niet meer door de komiek mochten worden gereciteerd.

Böhmermann had zich de woede van Erdogan op de hals gehaald met het gedicht Smaadkritiek, dat hij op 31 maart in zijn show Neo Magazin Royale voor de omroep ZDF had voorgedragen. Hij bracht daarin de strenggelovige Erdogan onder andere in verband met kinderporno en seks met dieren.

Het Openbaar Ministerie in Mainz besloot eerder Böhmermann niet te vervolgen wegens belediging van een buitenlands staatshoofd. Een beroep daartegen door Erdogan werd in oktober afgewezen.

Tegen het jongste vonnis is hoger beroep mogelijk.

Komiek mag delen Erdogan-vers niet voorlezen
Komiek mag delen Erdogan-vers niet voorlezen (Foto: BuzzE)

Bendsneyder: 'Gevoel met de motor gewoon heel goed'

De 17-jarige Moto3-coureur Bo Bendsneyder heeft een heerlijke start van het nieuwe motorseizoen. De enige Nederlander in de WK wegrace wist de afgelopen twee dagen de tijdlijsten te toppen tijdens de eerste gezamenlijke Moto2- en Moto3-test in Valencia.

Bijna alle Moto3-teams, tezamen met een zestal Moto2-coureurs, waren woensdag en donderdag aanwezig in de Spaanse stad voor de voor hen allereerste testdagen van 2017. De eerste testdag werd bemoeilijkt door hevige windstoten en dat zorgde voor weinig actie op het Ricardo Tormo circuit. Bendsneyder had echter het minste last van de slechte weersomstandigheden en zette de snelste tijd op de klok.

De KTM Ajo-coureur wiens snelste ronde tijdens de tweedaagse test op 1’39.756 uitkwam, geeft aan: "De test is goed verlopen. We hebben hier vorig jaar november al getest met de nieuwe motor, dus we waren iets beter voorbereid. Het gevoel met deze motor is gewoon heel goed; het chassis zorgt voor een soepeler rijstijl, een stijl die denk ik iets beter past bij mijn persoonlijke rijstijl. Dat vind ik erg prettig."

Donderdag waren de omstandigheden aanzienlijk beter en gingen alle aanwezige rijders de baan op, maar wederom was het Bo die de grootste indruk wist te maken. Samen met de Spanjaard Arón Canet was hij de enige die onder de 1’40-grens wist te rijden. De Rotterdammer vervolgt: "We hebben vandaag heel veel dingen geprobeerd en aan het einde van de dag hadden we een paar problemen maar we waren in staat deze op te lossen. We hebben een aantal hele goede tijden weten te rijden, dus ik ben blij."

Bendsneyder en zijn team probeerden een nog snellere tijd neer te zetten, maar de dalende temperaturen speelden hen parten: "In de namiddag toen de temperatuur iets lager werd hebben we geprobeerd om een nog snellere tijd op de klok te zetten maar het werd steeds moeilijker, zelfs met nieuwe banden. Maar hoe dan ook, ons tempo was gewoon heel goed,” concludeert de Nederlander.

De volgende test voor Bendsneyder en het Red Bull KTM Ajo team vindt eind deze maand plaats op het circuit van Jerez de la Frontera.

Open bèta van Ghost Recon: Wildlands is in nieuw gebied

Ubisoft heeft bekendgemaakt dat de aankomende open bèta-periode voor hun nieuwste game Ghost Recon: Wildlands een nieuw gebied zal bevatten. Het gaat om een nieuwe provincie in de enorme open-wereld die in de game te verkennen is.

De mededeling werd gedaan in een e-mail die deelnemers van de gesloten bèta hebben ontvangen. Er werden verder weinig details prijsgegeven, maar we kunnen in ieder geval nog een open bèta-periode verwachten met nieuwe content vlak voordat de game uitkomt op 7 maart voor Xbox One, PlayStation 4 en PC.

Feedback op de eerste bètasessie was gemixt, de één is lyrisch terwijl anderen het niets vinden en het alsnog te veel vinden lijken op een samensmelting tussen Far Cry en The Division. Als je nog niet bekend bent met Wildlands is de E3-trailer uit 2015 een aanrader, bekijk 'm hieronder.

Nederland met ongelooflijke tijd naar wereldtitel ploegenachtervolging

De Nederlandse damesploeg heeft op het wereldkampioenschap afstanden in Gangneun ongekend hard gereden op de ploegenachtervolging. Ireen Wüst, Antoinete de Jong en Marrit Leenstra kwamen op honderdsten van seconden van het ruim zeven jaar oude wereldrecord van Canada en wonnen zo de wereldtitel.

Nederland vocht een prachtig duel uit met het Japanse trio Miho Takagi, Nana Takagi en Misaki Oshigiri. Het Nederlandse trio pakte een flinke voorsprong, maar in het tweede deel van de race kwam Japan alsmaar dichter in de buurt. Onder leiding van Wüst werd de aanval echter afgeslagen en de ploeg snelde na 2:55,85 minuten over de finish. Daarmee bleven ze maar 0,06 seconden boven het Canadese wereldrecord, terwijl het eerder dit seizoen door de Japanse ploeg gereden wereldrecord laaglandbanen er met bijna twee seconden aan ging. 

Met 2:56,49 pakte Japan wel met groot verschil op de nummer drie het zilver. Die derde plek was voor Rusland, met Olga Graf, Natalia Voronina en Yekaterina Shikhova. Canada was op weg naar een tijd waarmee Rusland verslagen had kunnen worden, maar Brianne Tutt ging in de slotronde onderuit. 

WK Afstanden - Uitslag ploegenachtervolging vrouwen:

# Land Tijd Verschil
1 Nederland 2:55.85  
2 Japan 2:56.50 0.65
3 Rusland 3:00.51 4.66
4 Duitsland 3:02.88 7.03
5 Zuid-Korea 3:02.95 7.10
6 Verenigde Staten 3:04.01 8.16
7 Polen 3:04.16 8.31
8 Canada DNF  

Dierenpark Amersfoort geeft olifantenstront cadeau

Heb je een hekel aan je buurman? Ruzie met je ex? Neem ze te grazen en geef ze een jaar lang olifantenstront cadeau! DierenPark Amersfoort geeft een jaar lang olifantenpoep weg tijdens Poep & Zoo. “Wil jij iemand een poepje laten ruiken?”, vraagt projectleider Carlijn Speksnijder. “Via onze Facebookpagina kun je iemand nomineren voor een jaar lang olifantendrollen.

"Elke dag worden er in ons park honderden kilo’s gepoept en in de voorjaarsvakantie steken wij onze neus dieper in deze materie”, vertelt Carlijn. “Poepen is heel natuurlijk en zelfs belangrijk. Wij kunnen aan de drollen van onze dieren zien of zij goed eten, gezond zijn of zelfs een jong verwachten.” De persoon die een jaar lang olifantenpoep thuisgestuurd krijgt, mag blij zijn met de grote boodschap: de olifantenkeutels zijn erg goed voor de tuin.

Naast de pot gepist? Geen nood. Van 18 februari t/m 5 maart valt er tijdens Poep & Zoo veel meer te gieren. Zo kan men papier maken van olifantenpoep, raden welke drol van welk dier afkomstig is, schijtfeitjes ontdekken in de toiletpotten, ruiken onder de staart van een zebra, poeppluizen tijdens de poeptour en een HOOP meer in DierenPark Amersfoort. 

Smeekens wereldkampioen 500 meter

Schaatser Jan Smeekens heeft zich voor het eerst in zijn carrière laten kronen tot wereldkampioen. Eén dag voor zijn 30e verjaardag haalde de Nederlander op het WK afstanden in Gangneun uit met een razendsnelle 34,58 seconden. Voor Smeekens is het eindelijk de eerste mondiale hoofdprijs, nadat hij er op de Olympische Spelen van 2014 nipt naast greep. Hij is tevens de eerste Nederlandse wereldkampioen ooit op de 500 meter.

Met 34,85 zette Ronald Mulder al een goede tijd neer, maar in de rit daarna was het de ervaren Duitser Nico Ihle die de boel met 34,66 echt op scherp wist te zetten. Twee ritten later kwam Smeekens het ijs op en een opening van 9,63 bracht hem naar een toptijd van 34,58. De laatste Nederlander, Dai Dai Ntab, kende een slechte eerste twintig meter, maar kwam daarna vreselijk snel op gang en opende met 9,59 alsnog ontzettend sterk. In de laatste bocht ging hij echter onderuit, wat een forse kras in het ijs veroorzaakte.

De wedstrijd liep vertraging op en dat speelde de schaatsers in de laatste twee ritten parten. De Chinees Gao Tingyu opende heel snel, maar kon dat niet volhouden, terwijl favoriet Ruslan Murashov genoegen moest nemen met het brons.

WK Afstanden - Uitslag 500 meter mannen:

Rank: Name: Nation: Time: Behind:
1 Jan Smeekens NED 34.58  
2 Nico Ihle GER 34.66 0.08
3 Ruslan Murashov RUS 34.76 0.18
4 Mitchell Whitmore USA 34.80 0.22
5 Ronald Mulder NED 34.85 0.27
6 Tsubasa Hasegawa JPN 34.87 0.29
7 Håvard Holmefjord Lorentzen NOR 34.88 0.30
8 Joji Kato JPN 34.91 0.33
9 Laurent Dubreuil CAN 34.94 0.36
10 Tingyu Gao CHN 34.97 0.39
11 Yuma Murakami JPN 34.99 0.41
12 Min-Kyu Cha KOR 35.01 0.43
13 Alex Boisvert-Lacroix CAN 35.02 0.44
14 Artur Was POL 35.03 0.45
15 William Dutton CAN 35.07 0.49
16 Roman Krech KAZ 35.14 0.56
17 Artyom Kuznetsov RUS 35.15 0.57
18 Mika Poutala FIN 35.17 0.59
19 Alexey Yesin RUS 35.18 0.60
20 Tae-Yun Kim KOR 35.29 0.71
21 David Bosa ITA 35.44 0.86
22 Jun-Ho Kim KOR 35.45 0.87
23 Daniel Greig AUS 36.09 1.51
24 DaiDai Ntab NED DQ  

LB: James Arthur laat neus rechtzetten

Lekker belangrijk: Nieuws dat je absoluut niet mag missen!

James Arthur heeft donderdag een bezoekje aan het ziekenhuis gebracht. De Britse zanger onderging een operatie aan zijn neus, die al jaren scheef stond.

Op Instagram deelt Arthur een foto waarop zijn neus dik ingepakt in het verband zit. Onder het plaatje geeft de Say You Won't Let Go-zanger direct wat advies voor zijn jonge volgers. "Blijf uit de problemen. Ik heb net mijn neus recht laten zetten nadat hij jarenlang scheef stond. Te veel vechtpartijtjes gehad", schrijft hij.

James Arthur laat neus rechtzetten
James Arthur laat neus rechtzetten (Foto: BuzzE)

WhatsApp zet tweestapsverificatie aan

Chatapp WhatsApp heeft de beveiliging van de app weer wat verder uitgebreid. Sommige gebruikers kunnen er vanaf nu voor kiezen om tweestapsverificatie aan te zetten. De functie wordt de komende tijd voor alle gebruikers mogelijk gemaakt.

Met die optie moeten gebruikers een zelfgekozen zescijferige code invoeren als ze hun telefoonnummer verifiëren om zo weer toegang te krijgen tot hun oude account en back-ups. Het verifiëren van een telefoonnummer gebeurt bijvoorbeeld als gebruikers een nieuwe telefoon in gebruik nemen. Wordt de zelfgekozen code niet ingevoerd op een nieuwe telefoon dan kun je je oude WhatsApp-account zeven dagen niet in.

Om de code te helpen onthouden vraagt WhatsApp je met enige regelmaat om de code door te geven. Ook is het mogelijk om een e-mailadres in te stellen waar een resetcode naartoe kan worden gestuurd als je de zelfgekozen code toch niet meer weet.

WhatsApp testte de nieuwe beveiligingsfunctie al geruime tijd. Sinds november stond tweestapsverificatie al aan in de betaversies.

WhatsApp zet tweestapsverificatie aan
WhatsApp zet tweestapsverificatie aan (Foto: BuzzT)

Aziatische vrouwen domineren op kortste schaatsafstand

Op de 500 meter voor vrouwen van de WK afstanden heeft Nao Kodaira zoals verwacht het goud binnengehaald. Zij won in een tijd van 37.13, een razendsnelle tijd. Alleen in Calgary en Salt Lake City werd ooit sneller gereden. Achter haar werden Sang-Hwa Lee en Jing Yu tweede en derde: Zo stonden een Japanse, een Koreaanse en een Chinese op het podium. De Nederlandse dames speelden zoals verwacht geen rol van betekenis: Jorien Ter Mors werd negende.

Het was Karolina Erbanova die in rit vier de eerste serieuze tijd neerzette: 37.80 kwam voor haar dicht in de buurt van haar persoonlijk record. Veel schaatsters beten zich daarop stuk: Jorien ter Mors kwam tot 37.97 en ook bijvoorbeeld Heater Bergsma kwam er niet aan. Intussen stelden de andere 2 Nederlandse dames relatief teleur: met 38.51 en 38.72 respectievelijk kwamen Floor van den Brandt en Anice Das in het achterveld.

In rit 10 ging het vuurwerk los: Kodaira opende in 10.31, overigens licht langzamer dan haar directe tegenstandster Marsha Hudey, maar ging daarna ook in het rondje razendsnel. Dit leidde tot een tijd van 37.13. In de rit daarna mocht Lee het in eigen huis proberen. De opening was vergelijkbaar, maar in het rondje verloor ze te veel. Het was wel genoeg voor de tweede plaats bleek in de laatste rit. Yu reed daar een tiende langzamer, maar was nog altijd ruim twee tienden sneller dan Erbanova, die zo alsnog van het podium af viel.

WK Afstanden - Uitslag 500 meter vrouwen:

Rank: Name: Nation: Time: Behind:
1 Nao Kodaira JPN 37.13  
2 Sang-Hwa Lee KOR 37.48 0.35
3 Jing Yu CHN 37.57 0.44
4 Karolina Erbanova CZE 37.80 0.67
5 Heather McLean CAN 37.86 0.73
6 Marsha Hudey CAN 37.89 0.76
7 Hong Zhang CHN 37.93 (1) 0.80
8 Heather Bergsma USA 37.93 (6) 0.80
9 Jorien ter Mors NED 37.97 0.84
10 Arisa Go JPN 38.00 0.87
11 Maki Tsuji JPN 38.06 0.93
12 Olga Fatkulina RUS 38.13 1.00
13 Nadezhda Aseeva RUS 38.20 1.07
14 Hege Bøkko NOR 38.31 1.18
15 Vanessa Herzog AUT 38.43 (3) 1.30
15 Min-Sun Kim KOR 38.43 (3) 1.30
17 Floor van den Brandt NED 38.51 1.38
18 Seung-Hi Park KOR 38.52 1.39
19 Kaylin Irvine CAN 38.54 (6) 1.41
20 Sugar Todd USA 38.54 (7) 1.41
21 Angelina Golikova RUS 38.56 1.43
22 Anice Das NED 38.72 1.59
23 Yekaterina Aydova KAZ 38.77 1.64
24 Judith Dannhauer GER 38.85 1.72

Joling wenst harde straf sekstapeverspreider

Gerard Joling weet wel een passende straf voor de verspreider van de sekstape van Patricia Paay. Wat hem betreft gaat diegene de gevangenis in of worden zijn of haar knieschijven 'eruit geschoten'.

"Met ongekende verbazing word ik door vele mensen bestookt over het filmpje van Patricia Paay", laat Gerard via Instagram weten vanuit Gerlos, waar hij van een korte skivakantie geniet. "Wat iedereen in zijn of haar privéleven doet moet hij of zij zelf weten. Alhoewel ik Patricia zelf nog niet heb gesproken moet het voor haar zelf en haar familie verschrikkelijk zijn."

"Ik hoop dat diegene die het filmpje verspreid en online heeft gezet goed wordt gestraft. Ik zeg een paar jaar in de gevangenis of een knieschijf eruit schieten", aldus Gerard, die afsluit met een oproep om de beelden vooral niet te verspreiden. "Dit is in en in triest. Lieve Patries, heel veel sterkte."

Joling wenst harde straf sekstapeverspreider
Joling wenst harde straf sekstapeverspreider (Foto: BuzzE)

Bewaren

Bewaren

Twee Nederlandse beachduo's door, Van Iersel/Flier uitgeschakeld

Tijdens de eerste major van het beachvolleybalseizoen hebben twee van de drie Nederlandse duo's zich voor de knock-outfase geplaatst. In het Amerikaanse Fort Lauderdale werden donderdagnacht de laatste groepswedstrijden gespeeld.

Beachvolleybaldebutante Manon Flier en haar partner Marleen van Iersel gingen met 18-21, 14-21 ten onder tegen het Braziliaanse duo Barbara/Fernanda. Ook de derde en laatste groepswedstrijd werd verloren nadat de Finse dames Anniina Parkkinen en Taru Lahti-Ljukkonen met 19-21, 21-16, 15-9 te sterk waren.

Het jonge Nederlandse duo Joy Stubbe en Jolien Sinnema zorgde woensdag voor een daverende stunt tegen een Braziliaans topduo en begon donderdag ook uitstekend. Louise Bawden en Nicole Laird uit Australië werden met 19-21, 21-10, 15-9 opzij geschoven. Lauren Fendrick en Sara Hughes uit de VS bleken met 21-15, 21-17 wel te sterk, waardoor Stubbe/Sinnema als derde eindigden en via de tussenronde verder moeten in het toernooi.

Sophie van Gestel en Madelein Meppelink verloren na de eerste ook de tweede wedstrijd. Brittany Hochevar en Emily Day uit de VS waren met 19-21, 21-15, 11-15, waardoor de laatste wedstrijd gewonnen moest worden. Dat gebeurde dan ook en wel tegen het Braziliaanse duo Agatha/Duda. De wedstrijd trok vooral in set één de nodige aandacht, want het duurde nogal lang: 30-28, 21-17. Pas na 1:22 uur was de wedstrijd voorbij, veruit de langste wedstrijd van het toernooi. 

Nieuwe Call of Duty gaat terug naar zijn roots

Activision heeft tijdens de kwartaalmeeting niet alleen gehad over Destiny 2, maar ook Call of Duty. Geheel niet verrassend zal de uitgever dit jaar weer een nieuw deel in de Call of Duty-serie uitbrengen. Dit deel zal 'terugkeren naar zijn roots'.

De eerste games van Call of Duty speelden zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het is dus waarschijnlijk de nieuwe Call of Duty van dit jaar eens afstapt van toekomstige scenario's. Vorig jaar kwam Call of Duty: Infinite Warfare uit, dat zich weer in een toekomstige omgeving afspeelde met hightech wapens. Daarbij kwam er een remaster van Call of Duty 4: Modern Warfare uit die meer in de hedendaagse tijd afspeelt. Dat kreeg kritiek omdat deze maar alleen te verkrijgen door de collectors edition van Infinite Warfare te kopen. De grote concurrent van de serie, Battlefield, had vorig jaar al voor een ouderwetse setting met de Eerste Wereldoorlog in Battlefield 1.

Wanneer we een aankondiging mogen verwachten is niet bekendgemaakt, maar dat er ergens deze herfst een nieuwe Call of Duty verschijnt is dus zeker.

Call of Duty 1 (Foto: Activision)

Nuon plaatst zonnepanelen bij windparken

Nuon gaat zijn windparken vol zetten met zonnepanelen nadat een proef in Wales hiermee succesvol bleek. Het energiebedrijf maakte vrijdag bekend dat de voorbereidingen zijn getroffen voor de bouw van zes zonnecentrales, waar in totaal 250.000 zonnepanelen komen te liggen. Daarmee zouden 25.000 tot 30.000 huishoudens van stroom kunnen worden voorzien.

Volgens Nuon is de 70 megawatt die de zes parken aan energie gaan opwekken, veel meer dan de huidige capaciteit van nu al bestaande zonneparken in Nederland. Let wel, zonnepanelen op daken van huizen en kantoren worden daarbij buiten beschouwing gelaten.

Klanten van Nuon en omwonenden van de zonnecentrales kunnen investeren in de parken en zodoende delen in de opbrengsten. De zes plekken waar de eerste zonneparken bij windparken gerealiseerd worden zijn de Eemshaven, Hemweg, Velsen, Wieringermeer, Oudendijk en Haringvliet.

Nuon wil bij de ontwikkelingen van windparken in Nederland in de toekomst op dezelfde plek direct ook zonnepanelen plaatsen. Dit jaar en volgend jaar hakt Nuon de knoop definitief door over de investering van "tientallen miljoenen euro's".

Nuon plaatst zonnepanelen bij windparken
Nuon plaatst zonnepanelen bij windparken (Foto: ANP)

Bouwvakkers vinden rechtbankstukken

Bouwvakkers hebben een lading geheime rechtbankstukken bezorgd bij de redactie van De Telegraaf. Ze vonden de papieren tijdens de verbouwing van het gerechtsgebouw in Amsterdam. Volgens de krant gaat het om delen van nog lopende strafzaken, onlangs begonnen politieonderzoeken en interne stukken over personeelsproblemen bij de rechtbank.

De redactie heeft het materiaal inmiddels teruggeven aan de rechtbank.

De krant laat verschillende advocaten aan het woord die schande spreken over de vondst.  "Dit is heel ernstig. Ik ga opheldering vragen aan de rechtbank. Je moet erop kunnen vertrouwen dat de privacy van je cliënt is gewaarborgd", zo citeert de krant advocaat Emad El Assrouti.

Hoogleraar privacyrecht Gerrit-Jan Zwenne noemt het een datalek van ongekende proporties.

Bouwvakkers vinden rechtbankstukken
Bouwvakkers vinden rechtbankstukken (Foto: ANP)

Groot onderzoek naar voorstadium borstkanker

Patholoog Jelle Wesseling van het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam gaat onderzoek doen naar het voorstadium van borstkanker (DCIS). Hij heeft hiervoor bijna 18 miljoen euro gekregen van het Britse Cancer Research UK en het Nederlandse KWF Kankerbestrijding.

DCIS, of voluit ductaal carcinoom in situ, is een aandoening die bij enkele duizenden vrouwen per jaar wordt ontdekt. Bij DCIS zitten er afwijkende cellen in de melkgangetjes in de borst. Volgens Wesseling kunnen die afwijkende cellen borstkanker worden. "Maar we weten inmiddels dat dit vaak niet gebeurt. Soms groeien die afwijkende cellen maar heel langzaam. Bovendien kan DCIS niet uitzaaien. In veel gevallen kan DCIS daarom eigenlijk geen kwaad", zegt de patholoog.

Op dit moment valt niet te onderscheiden bij welke vrouwen DCIS wel zal uitgroeien tot borstkanker en bij welke niet. Het onderzoek van Wesseling heeft daarom als doel het onderscheid tussen hoog risico en laag risico te bepalen "om veel vrouwen een onnodige en belastende behandeling te besparen".

Groot onderzoek naar voorstadium borstkanker
Groot onderzoek naar voorstadium borstkanker (Foto: ANP)

Destiny 2 komt dit jaar uit

Activision heeft tijdens een kwartaalbijeenkomst voor aandeelhouders laten weten dat ze nog steeds van plan zijn Destiny 2 in de herfst van dit jaar uit te brengen.

Het is niet dat er druk op wordt gezet of zo: als ontwikkelaar Bungie het niet lukt het spel dit jaar uit te brengen, dan krijgt Activision een flink pak van de aandelen van het bedrijf, volgens ingewijden.

Volgens de site Kotaku werken er minimaal drie andere studio's aan Destiny 2. De uitgever belooft dat het spel een breder publiek moet gaan trekken en dat er al uitbreidingen gepland staan voor na de release. De officiële aankondiging komt er nog aan, maar de uitgever wil het spel laten spreken als het zo ver is. Er is dit keer extra aandacht voor het verhaal, waardoor mogelijk personages dit keer wel memorabel zullen zijn. Dit keer zou er ook gedacht worden aan een pc-release. Verwacht word dat je al je moeite die je in Destiny 1 hebt gestopt om de beste gear te krijgen door de plee kan trekken: je begint namelijk weer opnieuw.

Wanneer we de eerste officiële informatie en beelden van Destiny 2 gaan krijgen is niet bekend.

Destiny: Rise of Iron
Destiny: Rise of Iron

Energie besparen op Warmetruiendag

Onder het motto 'Verwarm jezelf, niet de wereld' vraagt de organisatie Warmetruiendag vrijdag aandacht voor het milieu en de opwarming van de aarde. Naar verwachting 200.000 mensen trekken dan een extra trui aan en zetten de verwarming een streepje lager om energie te besparen.

Met de actie wil de organisatie mensen bewust maken en laten zien wat ze zelf kunnen doen om de opwarming van de aarde en de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan.

Op de Handwerkbeurs in Zwolle kunnen mensen vrijdag op de foto met hun lievelingstrui. In diverse steden vroeg de organisatie de afgelopen tijd mensen al naar hun lievelingstrui en zette hen daarmee op de kiek.

Bijna veertig gemeenten in het hele land doen vrijdag mee aan de actie om energie te besparen. Ook onderwijsinstellingen en veel bedrijven zetten de thermostaat dan een graadje lager. Als de kachel overal een graad lager staat, kan Nederland op één dag al zo'n 4 miljoen kubieke meter gas uitsparen, stelt de organisatie.

Energie besparen op Warmetruiendag
Energie besparen op Warmetruiendag (Foto: ANP)

ABN AMRO ziet olieprijs niet snel oplopen

De prijs voor een vat olie zal de komende maanden niet schrikbarend stijgen. Kenners van ABN AMRO verlaagden vrijdag de verwachtingen voor de prijs van Brentolie van 55 dollar naar 50 dollar per vat. Ook de prijs voor Amerikaanse olie werd door de bank lager ingeschaald.

Volgens ABN AMRO zorgt de productiebeperking die OPEC-landen hebben afgesproken er voor dat vraag en aanbod beter in balans komen. Maar tot een prijsstijging zal dit niet direct leiden omdat vooral in de Verenigde Staten de olieproductie in de lift zit. Met name de schaliewinning is steeds rendabeler.

Of de olieprijs de komende maanden in beweging zal komen, hangt volgens de economen van meerdere facetten af. Enerzijds rest de vraag of de OPEC-landen zich aan de afgesproken productiebeperking houden, aangezien dit in het verleden vaak genoeg is misgegaan. De eerste signalen van tankerbewegingen en opslagcijfers wijzen er echter op dat dit wel het geval is. Anderzijds zou de productie in de VS nog sneller kunnen stijgen dan verwacht. Volgens ABN AMRO is er momenteel een sterke stijging van het aantal boorinstallaties.

Importheffing
Verder zou de importheffing waar president Donald Trump werk van wil maken voor een prijsstijging kunnen zorgen. Terwijl ook de spanningen tussen Iran en de VS oplopen, waarmee mogelijk nieuwe sancties tegen Iran worden ingevoerd, wat ook weer doorweegt op de prijs van olie.

Brentolie koerst momenteel op ruim 55 dollar per vat, Amerikaanse olie wordt voor zo'n 53 dollar per vat verhandeld.

ABN AMRO ziet olieprijs niet snel oplopen
ABN AMRO ziet olieprijs niet snel oplopen (Foto: ANP)

CDA: extra geld naar AOW'ers

Het CDA wil in een volgende kabinetsperiode meer geld uittrekken voor mensen met een AOW-uitkering. Door een reeks maatregelen die de partij voorstelt, zouden ouderen er honderden euro's per jaar op vooruit gaan.

De AOW-uitkering stijgt in het plan met zo'n 150 euro per jaar. De ouderenkorting gaat omhoog voor de lage en middeninkomens, wat ouderen met een inkomen tot en met 36.000 euro op jaarbasis zo'n 116 euro oplevert. Ten derde wil de partij het eigen risico verlagen van 385 euro naar 280 euro. Hoewel dit niet alleen voor ouderen geldt, gebruiken zij gemiddeld genomen wel meer zorg, waardoor zij sneller het eigen risico moeten betalen.

Voor de hogere AOW-uitkering trekt de partij zo'n 500 miljoen euro uit. De hogere ouderenkorting kost nog eens 200 miljoen euro. Voor de lagere eigen bijdrage, die voor alle Nederlanders geldt, is nog eens ongeveer een miljard euro nodig.

CDA: extra geld naar AOW'ers
CDA: extra geld naar AOW'ers (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: droog en koud

Februari is nooit zo fel, of ze geeft drie lentedagen wel.

Hallo allemaal!

De afgelopen nacht kwamen er opklaringen voor maar op andere momenten was het ook bewolkt.

Vandaag wisselen opklaringen en wolkenvelden elkaar af. In de loop van de middag wordt de bewolking dikker en in het zuiden zou lichte sneeuw kunnen vallen, waardoor het daar ook glad zou kunnen worden. De maximumtemperatuur ligt daarbij rond het vriespunt.

De temperatuur gaat de komende dagen omhoog en zeker woensdag zou het een erg mooie dag kunnen worden. De kans op regen is de komende dagen klein.

Een fijne dag!

Zon op / onder / zonkracht

 
Zon op: 08:02
Zon onder: 17:45
Zonkracht: 1 / 1

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1863 Alanson Crane verkrijgt patent op de brandblusser.
1947 Oprichting NRU, voorloper van de NTS.
1962 Een spionnenruil vindt plaats tussen de Russische spion Rudolf Abel en de door de Russen neergehaalde Gary Powers.
2009 Eerste geregistreerde botsing van twee kunstmanen. De Kosmos-2251 en Iridium 33 worden door de botsing vernietigd.
2014 Het stoffelijk overschot van de Nederlandse Minister van Staat Els Borst wordt gevonden bij haar woning in Bilthoven. Uit onderzoek blijkt dat zij door een misdrijf om het leven is gebracht op 8 februari.

Rustig water (Foto: Luuntje)
Rustig water (Foto: Luuntje)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

BN'ers tekenen manifest Wij zijn Nederland

Een groep bekende en minder bekende Nederlanders roept mensen op zich los te maken uit "de traditie van Brexit en Trump" en "pal te staan voor de beschaving". Ze hebben vrijdag een paginagrote oproep geplaatst in de Volkskrant, onder het motto Wij zijn Nederland.

Onder meer Howard Komproe, Jan Kooijman, Jon van Eerd en Adelheid Roosen zeggen de neiging van veel mensen te begrijpen om "in een wereld van conflict, in een land vol oplopende spanningen" de gordijnen dicht te doen, de tv uit te zetten en zich terug te trekken in het vertrouwde. Maar dat is niet de juiste weg, vinden de ondertekenaars. Als de grondvesten (onze vrijheid, onze rechtsstaat en onze verzorgingsstaat) onder vuur liggen, moeten we nu opstaan, niet pas als het te laat is en er geen weg meer terug is, luidt hun betoog.

Ze doen een beroep op de overgrote meerderheid van Nederland, die "hecht aan fatsoen en genoeg heeft van het geschreeuw", om niet langer stil te zijn en zich aan te sluiten bij Wij zijn Nederland.

Onder de ondertekenaars zijn ook mensen uit de sportwereld, culturele ondernemers en politici, zoals oud-burgemeester Job Cohen, voetbaltrainer Foppe de Haan, PvdA-lijsttrekker en vicepremier Lodewijk Asscher en directeur Sandra den Hamer van EYE Filmmuseum.

BN'ers tekenen manifest Wij zijn Nederland
BN'ers tekenen manifest Wij zijn Nederland (Foto: BuzzE)

Artsen tegen euthanasie demente ouderen

Een groep van 220 artsen heeft zich vrijdag via een advertentie in NRC Next uitgesproken tegen euthanasie bij demente ouderen. De artsen verklaren dat zij geen euthanasie gaan verlenen aan "patiënten met vergevorderde dementie op grond van een wilsverklaring".

Als iemand de eerder opgestelde wilsverklaring dat hij dood wil niet meer kan bevestigen, zullen de artsen geen dodelijke injectie toedienen, schrijven ze. "Onze morele weerzin om het leven van een weerloos mens te beëindigen is te groot", luidt de verklaring.

Met de advertentie willen de artsen een nieuwe discussie starten over levensbeëindiging bij demente ouderen. In december 2015 kwam het ministerie van Volksgezondheid met de 'Handreiking schriftelijk euthanasieverzoek', waarmee mensen met gevorderde dementie vrijwillig uit het leven kunnen stappen, als er een schriftelijke wilsverklaring op tafel ligt (opgesteld toen de patiënt nog wilsbekwaam was), en er sprake is van ondraaglijk en uitzichtloos lijden.

Artsen tegen euthanasie bij demente ouderen
Artsen tegen euthanasie demente ouderen (Foto: ANP)

Campagne moet zwangeren weerhouden van roken

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) start vrijdag de campagne 'Help zwangere vrouwen te stoppen met roken' in het Haaglanden Medisch Centrum Westeinde in Den Haag.

Van Rijn wil met de campagne ervoor zorgen dat vrouwen voor, tijdens en na hun zwangerschap niet meer roken. Hij roept daarbij de hulp in van onder meer verloskundigen, kinderartsen, gynaecologen en verslavingsartsen.

In het afgelopen jaar rookte bijna 9 procent van de zwangere vrouwen gedurende de gehele zwangerschap. Onder de lager opgeleide vrouwen is dat bijna een kwart (22 procent).

Het verhoogt de kans op een miskraam, vroeggeboorte, astma, overgewicht, aangeboren afwijkingen en leerproblemen. Daarnaast neemt de kans toe dat het kind later zelf gaat roken.

Campagne moet zwangeren weerhouden van roken
Campagne moet zwangeren weerhouden van roken (Foto: ANP)

Intel belooft Trump miljardeninvestering

Intel Corp., de grootste producent van halfgeleiders ter wereld, gaat 7 miljard dollar (6,55 miljard euro) investeren op het fabriekscomplex in Chandler, Arizona. Topman Brian Krzanich bracht dat nieuws naar buiten na een onderhoud met de Amerikaanse president Donald Trump.

Krzanich zei tijdens een persconferentie in het Witte Huis dat de voorgenomen uitbreiding betekent dat in Chandler ook de geavanceerde 7-nanometer chips kunnen worden gemaakt. De nieuwbouw daarvoor is over drie of vier jaar klaar. Het project levert 3000 nieuwe banen op.

Intel, dat wereldwijd 106.000 mensen in dienst heeft, liet vorige maand weten in 2017 ongeveer 12 miljard dollar te gaan spenderen aan nieuwe fabrieken en apparatuur. Dat is 2 miljard meer dan vorig jaar.

Intel belooft Trump miljardeninvestering
Intel belooft Trump miljardeninvestering (Foto: ANP)

Volkszanger Frank van Etten werd afgeperst

Frank van Etten werd afgeperst en zijn huis uitgejaagd. De volkszanger vertelde Omroep Gelderland dat ook hij slachtoffer is geworden van een vader en zoon die donderdag voor de rechter stonden op verdenking van mensenhandel en afpersing.

Van Etten noemt het duo 'tuig'. Hij ging met de twee in zee toen hij een autobedrijfje oprichtte. "Ik wilde zo graag zo iets beginnen om wat meer zekerheid in te bouwen. Als het zingen allemaal wat minder wordt, dan heb ik voor mijn gezin ook een toekomst."

Volgens Omroep Gelderland stelden vader en zoon Van Etten 'een constructie' voor, maar veranderde die al snel in 'een regelrechte afpersing'. De volkszanger, die landelijke bekendheid vergaarde met zijn deelname aan de Hazes-talentenjacht Bloed, zweet en tranen, verhuisde naar een camping en hotel en later naar een andere plaats.

Zaterdag gingen twee van zijn auto's in vlammen op. Bij die autobranden zou het duo waarmee Van Etten het aan de stok kreeg betrokken zijn. Hoe dan ook heeft de zanger zijn leven weer op de rit. "Ik zit weer in de flow en ben niet bang voor ze. Ik weiger om de rest van mijn leven achterom te kijken."

Volkszanger Frank van Etten werd afgeperst
Volkszanger Frank van Etten werd afgeperst (Foto: BuzzE)

China blij met brief Trump

China heeft verheugd gereageerd op een brief met onder andere nieuwjaarsgroeten voor de Chinese bevolking van de Amerikaanse president Donald Trump. Het land liet donderdag weten groot belang te hechten aan banden met de VS.

Trump stuurde de brief woensdag aan de Chinese leider Xi Jinping. Hij schrijft daarin uit te kijken naar het ontwikkelen van een "constructieve relatie", zo liet het Witte Huis weten. De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Lu Kang prees Trump voor het sturen van de brief. Samenwerking tussen de twee landen is de enige optie, aldus de bewindsman.

China blij met brief Trump
China blij met brief Trump (Foto: ANP)

Tost: "Ontwikkeling Mercedesmotor moet bevroren worden"

Scuderia Toro Rosso-teambaas Franz Tost ziet graag een einde komen aan de dominantie van Mercedes in de Formule 1. Om dit te bewerkstelligen zou volgens hem de ontwikkeling van de Mercedes 1,6 liter V6-turbomotor tijdelijk bevroren moeten worden, zodat rivalen Ferrari, Renault en Honda terrein goed kunnen maken.

Mercedes steekt er al sinds het begin van het nieuwe turbotijdperk met kop en schouders bovenuit en slechts sporadisch kon er een ander team in de buurt komen. Voor 2017 hebben de fabrikanten en autosportfederatie FIA wel afgesproken om de ontwikkeling van enkele motoronderdelen te bevriezen. Zo moeten de MGU-H en MGU-K voldoen aan een minimum gewicht en is de diameter van onder meer de krukas aan een minimum gebonden. Voor 2018 komt hier nog eens bij dat het hele Energy Recovery System een hoger gewicht moet hebben dan dit jaar om op dat gebied de ontwikkelingen te remmen.

Volgens Tost is dat nog niet genoeg, zo liet hij aan Autosport weten. "Ik hoop dat er op het gebied van motoren gelijkheid ontstaat, want dat is nu zeker nog niet het geval. We moeten ervoor zorgen dat in ieder geval Red Bull, Mercedes en Ferrari om de titel kunnen strijden. Als er niet vanzelf gelijkheid onder de motoren ontstaat dan moet de FIA ingrijpen in de regels door zaken te bevriezen. Ikzelf zou de motorontwikkeling bij Mercedes bevriezen, waarna de rest bij kan trekken, waarna de boel op slot gaat."

"De ontwikkeling van de batterijen zou ik juist loslaten, omdat dit iets van de toekomst is en dit voor de fabrikanten steeds belangrijker wordt."

Daarnaast moeten volgens Tost de kosten omlaag, waarbij hij een budgetlimiet niet uitsluit. "We hebben dit punt al jarenlang op de agenda staan, maar er gebeurt niets. Ik zou een budgetlimiet instellen. Er wordt gezegd dat deze niet controleerbaar is, maar dat is onzin. Bij Toro Rosso houden wij bij wat er met ieder schroefje gebeurt, waar het vandaan komt en wat het kost."

Vettel crasht tijdens test met regenbanden

Een test van Sebastian Vettel met de nieuwe regenbanden van Pirelli is niet goed afgelopen. De Formule 1-coureur van Ferrari crashte op het circuit Fiorano, waardoor de testdag gelijk ten einde was.

Pirelli wil de nieuwe regenbanden voor het seizoen enkele malen aan de tand voelen en had gevraagd of Ferrari een aangepaste SF15-T uit 2015 in kon zetten. Op een onder water gezet circuit crashte Vettel aan het begin van de middag toen zijn bolide plots rechtsaf sloeg en in de muur verdween. Er is geen filmmateriaal van de crash beschikbaar, maar uit enkele foto's lijkt te blijken dat het ongeval veroorzaakt kan zijn door een te lage bandentemperatuur.

Ferrari en Pirelli gaan op vrijdag verder testen, waarbij Ferrari's derde coureur Antonio Giovinazzi het stuurtje over zal nemen. Mogelijk moet hij voor een deel van de dag plaats maken voor Vettel.

Hof van beroep wijst Trumps inreisverbod af

Een Amerikaans federaal hof van beroep te San Francisco heeft de opschorting van het per decreet door de Amerikaanse president Donald Trump ingestelde inreisverbod, in stand gehouden. Dat meldt CNN.

Het is een unanieme beslissing van de drie federale rechters. Zij oordelen dat de eerder door de federale rechtbank in Seattle ingestelde opschorting van het verbod legitiem is. Daardoor komt de zaak nu waarschijnlijk voor het Amerikaanse Hooggerechtshof.

Het inreisverbod gold voor mensen uit Irak, Iran, Jemen, Libië, Somalië, Soedan en Syrië. Na de opschorting afgelopen weekeinde zei Trump dat een eventuele terreuraanslag de schuld van de desbetreffende 'zogenaamde rechter' zou zijn. De door hemzelf genomineerde rechter voor het Hooggerechtshof, Neil Gorsuch, zei daarop die opmerking ontmoedigend en immoreel te vinden.

De rechters laten in een toelichting weten dat het Witte Huis onvoldoende redenen heeft gegeven voor het inreisverbod. Ze gaan echter niet zover om te stellen dat het decreet van de president daarmee ongrondwettelijk was. Die beslissing komt vermoedelijk spoedig op het bord van het Hooggerechtshof. De genomineerde Gorsuch is daar echter nog niet als negende rechter aangesteld.

Donald Trump heeft met een tweet gereageerd: "Ik zie jullie in de rechtbank, de veiligheid van ons land staat op het spel!" Hij spreekt van een politiek oordeel.

Hof van beroep wijst inreisverbod Trump af
Hof van beroep wijst inreisverbod Trump af (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
review
Avengers: Endgame
review
Paaspop 2019
special
Interview Serdal Yeter (Echo Zulu)
review
Mortal Kombat 11
special
Interview Jolanda Jansen (Directeur Ahoy)
special
Interview André Guilhoto (coach Origen)
©FOK.nl e.a.