Geen Nederlandse boycot World Cup-finale schaatsen in Rusland

Er lijkt geen algemene Nederlandse boycot te komen van de World Cup-finale schaatsen in het Russische Chelyabinsk. Dat heeft technisch directeur Arie Koops van de KNSB gezegd. Na het uitkomen van het tweede McLaren-rapport over staatsdoping in Rusland komen uit steeds meer landen roepen om het boycotten of schrappen van evenementen in Rusland. Zo is het WK bobsleeën en skeleton al verplaatst van Sochi naar Königssee, nadat nagenoeg alle grote landen met een boycot dreigden.

"Wij volgen het besluit van de internationale schaatsunie ISU en zullen daarom naar Chelyabinsk gaan", verklaart Koops, die aangeeft dat coaches en atleten wel vrij zijn om zelf te besluiten niet naar Rusland af te reizen. Jac Orie, de coach van LottoNL-Jumbo, had de KNSB onlangs om een standpunt gevraagd. "Je weet gewoon niet meer wat je kan verwachten als je naar het McLaren-rapport kijkt. Ik weet niet of dit het topje van de ijsberg is. Het gaat mijn voorstellingsvermogen te boven wat er daar allemaal gebeurd is", vertelde Orie.

Koops heeft van de internationale schaatsbond ISU de verzekering gekregen dat de Russen in Chelyabinsk niks met de antidopingprocedures te maken zullen hebben. Uit het McLaren-rapport blijkt dat ze daar nogal creatief in zijn: stalen werden omgewisseld, zodat de Russen ongestoord aan de doping konden gaan. "Daarmee is deze vraag wat de KNSB betreft afdoende beantwoord. Tenzij er nog andere zaken aan het licht komen, maar ook dan zullen we de ISU volgen", gaat Koops verder.

Jan Dijkema, de Nederlandse baas van de ISU, liet eerder al weten dat de World Cup in Chelyabinsk gewoon door zal gaan. Waar men in andere sporten druk bezig is om wedstrijden weg te halen uit Rusland denkt de ISU daar niet over na. "Wat wij doen is geen nieuwe evenementen toewijzen aan Rusland", verklaart Dijkema. "Bestaande evenementen zijn een ander verhaal. Je moet juridisch een goede basis hebben om evenementen ergens weg te halen, want daar zitten enorme consequenties aan vast, ook financieel."

Of Orie en zijn ploeg naar Chelyabinsk af zullen reizen is nog niet bekend. Sven Kramer zegt andere prioriteiten te hebben dan nadenken over een boycot, terwijl teamgenoot Kjeld Nuis wel zijn twijfels uit.