'Sextortion' drijft wanhopigen tot zelfmoord

Zeker vier Britse mannen hebben het afgelopen jaar zelfmoord gepleegd nadat ze slachtoffer waren geworden van 'sextortion', afpersing met naaktbeelden die via internet zijn verkregen door criminelen. De slachtoffers waren tot wanhoop gedreven door hun afpersers, meldden Britse media woensdag op basis van een alarmerend rapport van de National Crime Agency.

De politiedienst is een campagne begonnen om te waarschuwen voor het fenomeen, omdat het aantal geregistreerde gevallen enorm is toegenomen: van 385 in 2015 tot 864 dit jaar, meldde ITV. Het werkelijke aantal slachtoffers ligt vermoedelijk hoger, omdat schaamte veel slachtoffers ervan weerhoudt zich te melden.

Vooral jonge mannen worden slachtoffer. Ze worden via datingapps en -sites aangezet tot seksuele handelingen door criminelen die zich voordoen als aantrekkelijke vrouwen. Vervolgens worden ze gechanteerd met de webcambeelden.

"Ik word elke ochtend wakker met de vraag of die video nog steeds bestaat of niet", vertelde een slachtoffer aan ITV. "Ik kan mij voorstellen waarom mensen hier zelfmoord om plegen."

'Sextortion' drijft wanhopigen tot zelfmoord
'Sextortion' drijft wanhopigen tot zelfmoord (Foto: BuzzT)