Gouden Puig bezorgt Puerto Rico unicum

Monica Puig heeft voor een unicum gezorgd voor haar land. De tennisster won de damesenkelspel finale op de Olympische Spelen in Rio van de Duitse Angelique Kerber en bezorgde daarmee Puerto Rico zijn eerste gouden medaille ooit.

Puig, 34e op de WTA-wereldranglijst, speelde de wedstrijd van haar leven en won de eerste set van de nummer twee van de wereld met 6-4. Ondanks het goede spel van Puig, verliep de wedstrijd zoals het wel vaker gaat in wedstrijden op de WTA-tour; het scoreverloop ging op en neer. Na vele setpunten gemist te hebben wist Kerber een derde set af te dwingen, maar daarin leek het het alweer helemaal kwijt te zijn.

De Puerto Ricaanse nam een 5-1 voorsprong en kreeg zes breekpunten tegen. Ze wist deze allemaal weg te werken en op haar eigen vierde wedstrijdpunt toe te slaan en bezorgde haar land daarmee een unicum. Na twee keer zilver en zes keer brons hebben ze nu eindelijk een gouden medaille. Puerto Rico is het vierde land dat voor het eerst goud wint op deze Spelen, na Fiji, Kosovo en Singapore.

Het brons was eerder op de dag voor Petra Kvitová. De Tsjechische won in drie sets van de Amerikaanse Madison Keys; 7-5, 2-6 en 6-2.