'Busramp Sierre was wanhoopsdaad'
Onderzoeksjournalist Douglas de Coninck heeft lange tijd grondig onderzoek gedaan naar het fatale ongeval op 13 maart 2012 in Sierre, Zwitersland, waarbij 28 doden vielen, waaronder ook 7 Nederlandse kinderen, om tot de conclusie te komen dat het helemaal geen ongeval was.
Volgens De Coninck is de ramp het gevolg van een wanhoopsdaad van de chauffeur Geert Michiels. De chauffeur zou onder invloed van het antidepressivum Seroxat zijn geweest toen hij besloot zijn touringcar op volle snelheid tegen de wand van de tunnel te parkeren.
In het boek ‘De busramp in Sierre: 1 pil, 28 doden’ dat maandag verschenen is, reconstrueert De Coninck de ramp, gebaseerd op getuigenverklaringen, de gegevens van de tachograafschijf en de laatste sms’jes die de chauffeur verstuurd heeft. In het boek trekt hij ook een tiental vergelijkingen met de ramp in het zuiden van Frankrijk waarbij een co-piloot een vliegtuig van Germanwings opzettelijk liet verongelukken.
De nabestaanden hopen dat door het onderzoek van De Coninck het strafrechtelijk onderzoek wordt heropend. Zwitserland besloot namelijk in augustus 2015 dat het strafonderzoek volledig werd stopgezet. Om onafhankelijk onderzoek te bekostigen werd de Stichting Busramp Sierre opgericht door de nabestaanden. De opbrengst van het boek zal ten goede komen van deze stichting.
De busramp in Sierre, 4 jaar later: wanhoopsdaad onder invloed van Seroxat. Morgen boekvoorstelling. https://t.co/1AYtnYtG0I
— Douglas De Coninck (@douglasdeconinc) 6 maart 2016
Reportage van Eén vandaag over de busramp