Burger King gaat halal

Dat religie en commercie elkaar niet noodzakelijkerwijs in de weg staan, bewijst fastfoodgigant Burger King. In Frankrijk gaan 40 filialen van het Amerikaanse bedrijf, louter halal voedsel aanbieden aan de consument.

Nog niet zolang geleden nam Burger King in Frankrijk de zaken van het oorspronkelijke Belgische Quick over. Daarmee werd het concern direct een concurrent van McDonalds in het land van stokbrood, wijn en kaas. De meeste filialen worden omgeturnd naar het bekende Burger King-concept, maar tien van de ruim vierhonderd filialen behouden de naam Quick en gaan zich helemaal richten op de islamitische Fransoos en andere mensen die geen probleem hebben met dierenleed. Wellicht commercieel een goed plan, want daarvan wonen er zo'n 5 miljoen van in Frankrijk.

Alle varkensproducten zijn in deze zaken haram verklaard en het volledig assortiment zal bestaan uit vlees van dieren die in naam van jaloerse god die van zijn volgelingen eist dat je dieren gruwelijk moet doodmartelen, voordat je ze mag opeten. Vaak gebeurt dit onverdoofd.

Quick heeft al zo'n 20 zaken in Frankrijk, waar al het vlees afkomstig is van islamitische slagerijen. Deze formule werkt zeer goed en de zaken draaien als een tierelier. Halal is big business in het land van Asterix.