Ook aardbeving in Emmen, 2,3 op schaal Richter

Niet alleen het Groningse Hellum, maar ook het Drentse Emmen is woensdagavond opgeschrikt door een aardbeving. De beving had een kracht van 2,3 op de schaal van Richter, meldt de seismologische dienst van het KNMI. Volgens RTV Drenthe hebben de trillingen in de noordelijke provincies waarschijnlijk niets met elkaar te maken.

De beving vond plaats om 23.34 uur en deed zich voor op 3 kilometer diepte. Over schade is nog niets bekend.

Op Twitter reageren inwoners geschrokken. "Wakker geschud uit mijn slaap! Een dreun en trillingen aan de rand van Zuidbarge", schrijft iemand. Zuidbarge is een buurtschap bij Emmen. Sommigen zeggen dat aan het natuurgeweld een knal voorafging.

Gemiddeld trilt de grond in Groningen en Drenthe ongeveer twee keer in de week als gevolg van gaswinning in het gebied. Of dat ook de oorzaak was van de beving in Emmen is nog niet bekend. De NAM, de Nederlandse Aardolie Maatschappij, zegt tegenover RTV Drenthe kennis te hebben genomen van de beving. "De oorzaak van de beving moet nog onderzocht worden. Tot die tijd willen we er niet op vooruitlopen of over speculeren." Volgens de NAM zijn er nog geen schademeldingen binnengekomen.

De aardbeving in Hellum die eerder op woensdagavond plaatsvond, was een stuk zwaarder, namelijk 3,1 op de schaal van Richter. Daarmee was het de zwaarste beving van dit jaar.

Ook aardbeving in Emmen, 2,3 op schaal Richter
Ook aardbeving in Emmen, 2,3 op schaal Richter (Foto: ANP)