'Slechtste profrenner' betrapt op EPO

Ramón Carretero is betrapt op het gebruik van EPO. De 24-jarige wielrenner uit Panama testte positief voor de Ronde van Turkije, eerder dit jaar. Dat heeft de internationale wielerbond UCI bekendgemaakt.

De positieve test van Carretero is opvallend te noemen, want door velen wordt hij gezien als zo mogelijk de slechtste renner uit het hedendaagse profpeloton. Toch kwam hij dit jaar voor de tweede keer in actie in de Giro d'Italia, volgens onbevestigde geruchten doordat de Panamees een welgestelde vader heeft. Dat is niet helemaal onmogelijk, want Carretero senior is voorzitter van een aantal bedrijven en commissies in eigen land en is tevens eigenaar van het Rali Claro team waar junior ooit zijn debuut maakte. 

Net als vorig jaar slaagde Carretero er niet in om de Giro uit te rijden, waarbij - wederom net als vorig jaar - gezondheidsredenen werden opgegeven. De renner van het procontinentale Italiaanse team Southeast gaf er dit jaar al in de tweede etappe de brui aan. Vorig jaar wist hij niet meer dan zes etappes tot een goed einde te brengen. Hij stond op dat moment, na zes etappes, al laatste in het klassement op meer dan een uur van de roze trui van Michael Matthews.

Een interview, helaas in het Spaans, met Carretero voorafgaand aan de Giro van 2014, waar hij als eerste Panamees aan zou beginnen. (Bron: YouTube)

Voor hij in 2012 bij het continentale team van Movistar ging rijden haalde de jonge Carretero een aantal successen in de Ronde van Panama en de Vuelta a Chiriqui, eveneens in Panama. Internationaal werd het echter een drama. In 2012 haalde hij ten eerste de finish niet in de Ronde van Uruguay, , twee maanden later was hij kansloos in een rondekoers in Canada. Vervolgens werd hij nationaal kampioen tijdrijden, maar op het WK voor beloften in Valkenburg haalde hij een paar maanden later als enige renner niet eens de finish van de tijdrit over 36 kilometer. Een maand later zat het uitrijden van de Ronde van São Paulo er ook niet in.

Ook 2013 was geen succesjaar voor Ramón, inmiddels uitkomend voor het Italiaanse Vini Fantini van onder meer de beruchte dopeur Danilo di Luca. In al zijn drie meerdaagse koersen - de Driedaagse West-Vlaanderen, de Wielerweek Coppi en Bartali en de Ronde van Luxemburg - moest hij vanuit kansloze positie afstappen. Op het nationaal kampioenschap werd hij derde op de tijdrit, maar de wegwedstrijd wist hij wederom niet uit te rijden. 

 

Vorig jaar slaagde Carretero er bijna in om de Vuelta al Tachira in Venezuela tot een goed einde te brengen, maar in de tiende en laatste etappe - inmiddels op bijna drie uur achterstand - zat het er weer op voor Ramón. In de Driedaagse De Panne-Koksijde schopte hij het tot de laatste dag. Daar haalde hij de finish van 'etappe a', een rit in lijn, maar in etappe b - een tijdrit over krap 15 kilometer - verscheen hij niet meer aan de start. Ook de Volta Limburg Classic reed hij niet uit, waarna zijn dramatische prestatie in de Giro d'Italia ook weinig indruk maakte.

Dit jaar begon weer als vanouds: de Ronde van San Luis, de Grote Prijs van Lugano en de Ronde van Langkawi zagen Carretero wel aan de start, maar niet aan de finish verschijnen. Daarna volgde echter een historische prestatie in de Ronde van Turkije. Tegen alle verwachtingen in wist de inmiddels 24-jarige Carretero alle acht etappes uit te rijden. In de derde etappe, nota bene met aankomst bergop, wist hij zelfs op de 116e plek te eindigen in een veld van 165 deelnemers. Met zijn 134e plek in het eindklassement bleef hij de Nederlanders Theo Bos en Jens Mouris zelfs een paar seconden voor, op meer dan een uur van winnaar Kristijan Durasek. Het bleek echter te mooi om waar te zijn: vlak voor de start leverde Carretero een positief plasje in en dus zal hij de komende jaren naar alle waarschijnlijk weer geen koersen uitrijden (of starten).