Zelfgemaakt explosief uit woning Rijswijk gehaald

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft uit de woning van een verwarde 52-jarige man in Rijswijk een zelfgemaakt explosief gehaald. Het projectiel, dat vermoedelijk met chemicaliën is gemaakt, is donderdagavond ergens in de omgeving tot ontploffing gebracht. Dat meldt de politie.

De zestien flatwoningen in het complex aan de Steenvoordelaan zijn ontruimd. Bewoners van drie woningen zijn opgevangen in een nabijgelegen school. De straat voor het huis is afgezet. De politie doorzoekt behalve de woning ook de kelder van de verwarde man.

Hij had zich donderdagochtend in Ridderkerk bij de politie gemeld. De man leverde daarbij een vuurwapen en een handgranaat in en vertelde aan de politie dat er chemicaliën in zijn huis in Rijswijk lagen.

Hij verbleef ook in een woning in Ridderkerk. Bij het binnengaan van dat pand arresteerde de politie een andere 52-jarige man. Er werden hennepplanten, vuurwerk en een patroon voor een vuurwapen gevonden.

De politie denkt dat het nog enige uren duurt voordat de woning weer veilig is. Er staat een container voor de spullen die uit de ernstig vervuilde woning worden gehaald.