'Protesten Maagdenhuis tegen UvA-bestuur gaan door'

Te vaag, te algemeen en het herstelt op geen enkele manier het vertrouwen. Dat is de reactie van de bezorgde docenten van de Universiteit van Amsterdam (UvA), verenigd in Rethink UvA, op de tien 'uitgangspunten' die het bestuur van de universiteit had opgesteld. De docenten wijzen de toenadering dus af, en de verwachting is dat ook de studenten dat zullen doen waarmee de protesten in het Maagdenhuis door zullen gaan.

Rethink had zes eisen gesteld aan het UvA-bestuur en daar kwam dinsdag in een brief aan de studenten en medewerkers reactie op. Het bestuur had laten weten tegemoet te komen aan hun wensen door onder meer de medezeggenschap versterken, openheid geven over de financiën en de hal van het nu nog bezette Maagdenhuis gebruiken voor debatten. "Deze punten zijn echter veel te vaag en algemeen", aldus een woordvoerster van de docenten. "Daarbovenop gaan ze niet in op onze zes punten."

De docenten van Rethink formuleerden afgelopen week drie eisen die ze direct ingewilligd willen zien en drie wensen voor de lange termijn. Zij vinden onder meer dat het bestuur de universiteit democratischer moet maken, de vertrouwensrelatie moet herstellen en ze willen een onafhankelijk onderzoek naar de huidige financiële situatie.

Het bestuur van de UvA ligt al tijden onder vuur. Een kleine drie weken geleden kwam dat tot uitbarsting toen een groep boze studenten het Bungehuis - een pand van de UvA - bezette. Het gebouw werd ontruimd, maar een dag later werd het Maagdenhuis bezet. Dit bestuurspand van de UvA was eind jaren zestig ook het middelpunt van een wild studentenprotest. Ook toen werd er meer inspraak geëist.

Later op de dag wordt een gezamelijke reactie verwacht van Rethink, de demonstrerende studenten verenigd in de Nieuwe Universiteit, en de protestgroep Geesteswetenschappen, de Humanities Rally.

'Reactie bestuur UvA te vaag en te algemeen'
'Reactie bestuur UvA te vaag en te algemeen' (Foto: ANP)