Stroetinga en Schouten eerste wereldkampioenen op massastart

Arjan Stroetinga en Irene Schouten zijn bij de wereldkampioenschappen afstanden wereldkampioen geworden op het onderdeel massastart. Er was bij de dames ook nog brons voor Mariska Huisman, die na dit seizoen afscheid neemt van de topsport. Het onderdeel massastart stond voor het eerst op het programma bij een WK. 

De mannen kwamen als eerste het ijs op. Stroetinga had tijdens de wereldbekerwedstrijden nog geen wedstrijd gewonnen. Hij maakte de wedstrijd zelf hard, door vanaf de start het tempo hoog te houden. Niemand wist daardoor succesvol een ontsnapping te plaatsen. In de eindsprint werd Stroetinga geholpen door een teamgenoot uit de Clafis-stal. Fransman Alexis Contin trok een lange sprint aan voor Stroetinga en zorgde dat Fabiano Francolini niet kon winnen. Stroetinga maakte het vervolgens af, Francolini pakte het zilver en Contin het brons. 

In het peloton waren Jorrit Bergsma en de Koreaan Lee Seung-Hoon iedere keer naar elkaar in de gaten aan het houden. Lee won dit seizoen drie van de zes wereldbekerwedstrijden, Bergsma was één keer de sterkste. Beiden kwamen er uiteindelijk in de eindsprint niet aan te pas.

De eerste aanval in de wedstrijd van de dames kwam van Nana Takagi. De Japanse ontsnapte al vroeg uit het peloton, maar werd halverwege de wedstrijd teruggehaald. Martina Sábliková probeerde het daarna ook, maar de Nederlandse tandem Schouten-Huisman reed het gat dicht.

In de laatste bocht maakte Huisman ruimte voor Schouten, die het voorbereidende werk van haar landgenote perfect afmaakte. De Canadese Ivanie Blondin, die dit seizoen bij alle wereldbekerwedstrijden op het podium stond, kwam te laat om Schouten van het goud af te houden en moest genoegen nemen met zilver.