Twee Griekse banken vragen noodsteun bij ECB

Twee Griekse banken, de Eurobank en de Alpha Bank, hebben gevraagd om financiële noodsteun bij de Europese Centrale Bank. Dit met het oog op de parlementsverkiezingen volgende week. De banken hebben weinig geld in kas, omdat de Grieken massaal hun spaargeld opnemen. Afgelopen weken zou al zo'n vier miljard euro van rekeningen zijn gehaald.

Ingewijden bevestigen dat de banken een steunverzoek hebben ingediend via de Griekse centrale bank. Eurobank en Alpha Bank willen graag lenen bij het zogeheten ELA-fonds, een Europees programma voor noodliquiditeitssteun. Volgens beide banken gaat het louter om een maatregel uit voorzorg.

De verkiezingen in Griekenland zorgen voor grote onzekerheid, in Griekenland zelf en in de rest van de eurozone. Mogelijk wint de linkse partij Syriza. Die wil de bezuinigingen die de eurolanden en het IMF de afgelopen jaren afdwongen terugdraaien. Die bezuinigingen waren een voorwaarde voor de miljardensteun die het land ontvangt.

Eerder deze maand werd in diverse media al gespeculeerd dat Duitsland akkoord zou gaan met een mogelijk vertrek van Griekenland uit de eurozone. Die berichten werden later officieel tegengesproken.