ECB koopt in 1 week voor 1,7 miljard aan obligaties

De Europese Centrale Bank heeft vorige week voor 1,7 miljard euro aan obligaties opgekocht. Dat blijkt uit cijfers die de centrale bank van de eurozone maandag publiceerde. De ECB kondigde in september het opkoopprogramma van zogeheten 'covered bonds' aan en begon begin vorige week met de stimuleringsmaatregel, die de kwakkelende economie in de eurozone een boost moet geven.

Het opkoopprogramma van obligaties moet er uiteindelijk voor zorgen dat de inflatie minder onder druk komt te staan en het economisch herstel weer wat voet aan de grond krijgt. Door het opkoopprogramma van obligaties en later ook van herverpakte leningen of 'assed backed securities', neemt de balanswaarde van de centrale bank met een biljoen euro toe, zo verwacht de ECB.

De centrale bank van de eurozone heeft alleen kortlopende obligaties met extra zekerheden gekocht. Wekelijks maakt de ECB de voortgang in het opkoopproces bekend. De waarde van de voor het programma geschikte obligaties schat de ECB op ongeveer zeshonderd miljard euro. Bij de herverpakte leningen is dat ongeveer vierhonderd miljard euro.