ECB ziet lager schuldenniveau banken eurozone

Banken in de eurozone hadden eind vorig jaar gezondere financiering en lagere schulden. Dat staat in een maandag gepubliceerd rapport van de Europese Centrale Bank (ECB). De centrale bank maakt zich wel zorgen over de sterke opkomst van schaduwbanken.

De ECB constateert dat banken voor een groter deel op spaargeld rekenen voor de financiering van hun leningen. Tegelijkertijd wordt minder gevaren op alternatieve financiering en geld van de centrale banken.

"Het rapport laat zien dat de Europese bankensector blijft doorgaan met het terugbrengen van schulden", stelt vicepresident van de ECB Vitor Constancio. "Dit wordt echter tenietgedaan door de toenemende activiteit van de zogenoemde schaduwbanken. Daar moeten we onderzoek naar gaan doen."

De winstgevendheid van banken staat volgens de ECB nog altijd onder druk, vanwege de lage rente en nog altijd toenemende portefeuille met slechte leningen. Wel is in geen enkele nationale bankensector is bij elkaar opgeteld sprake meer van een operationeel verlies.

De activa van banken bedroegen eind vorig jaar 26,8 miljard euro, tegen 29,6 miljard in 2013 en 33,5 miljard in 2008. Ongeveer de helft van de verlaging komt doordat grote banken hun derivatenposities hebben teruggebracht. Door het terugbrengen van risicovolle bezittingen en het verhogen van het kapitaal kwam de kernkapitaalratio van de Europese banken gemiddeld uit op 13 procent, van 12,1 procent in 2012.