Jacobsen wint traditionele nieuwjaarsspringen in Garmisch

Schansspringer Anders Jacobsen heeft in Garmisch-Partenkirchen het traditionele nieuwjaarsspringen gewonnen. De wedstrijd, die naast de traditie vooral bekend staat als de tweede stop van de Vierschansentournee, werd gesprongen onder een strakblauwe hemel en in bijna perfecte omstandigheden wat betreft de wind.

Al na de eerste ronde ging de 29-jarige Noor Jacobsen aan de leiding, nadat hij ook in de trainingen en de kwalificatie gedomineerd had. Alleen Simon Ammann kon in zijn buurt blijven. Voor de Zwitser was dat knap, want na zijn valpartij in de eerste ronde in Oberstdorf - de eerste wedstrijd van de tournee - was hij al kansloos voor de eindzege. Peter Prevc en Noriaki Kasai deden eveneens voorin mee, net als de Oostenrijkers Michael Hayböck en Gregor Schlierenzauer. Stefan Kraft, de Oostenrijkse winnaar van Oberstdorf, nam de achtste plek in beslag.

Met Garmisch-Partenkirchen op de achtergrond vliegt Jacobsen naar de zege (Foto: Getty)

Kraft wist in de tweede ronde nog twee plekken te winnen en eindigde op plaats zes, achter de Noor Rune Velta. Hayböck en Kasai vielen wat plekken terug, terwijl voorin de strijd om de zege losbarstte. De bovenste drie plekken zouden echter niet meer veranderen, want Jacobsen was wederom oppermachtig. Hij hield Ammann achter zich, terwijl Prevc het podium compleet maakte. 

In het klassement om de Vierschansentournee, waar het uiteindelijk allemaal om draait, gaat Kraft nog nipt aan de leiding. Met zijn 561,9 punten na twee wedstrijden heeft hij 1,1 punt voorsprong op Prevc. De Sloveen gaat Hayböck voorbij, die echter ook nog op minder dan tien punten van de leider staat. Jacobsen stijgt dankzij zijn zege van de veertiende naar de vierde plaats, maar zijn achterstand op Kraft en Prevc bedraagt al ruim twintig punten. Kasai staat vijfde, voor Andreas Kofler en Schlierenzauer.