Opvolger Hoes voor zomervakantie verwacht

Maastricht moet nog voor de zomervakantie een nieuwe burgemeester hebben. Gouverneur Theo Bovens heeft de gemeenteraad woensdag gevraagd zo snel mogelijk een profielschets voor een nieuwe burgemeester te maken en een vertrouwenscommissie voor de voordracht samen te stellen.

De 53-jarige Hoes heeft Bovens woensdag zelf mondeling op de hoogte gesteld van zijn besluit. Dat daarbij journalistieke methodes met opnames met een verborgen camera mogelijk een rol hebben gespeeld, vindt de gouverneur 'een zorgwekkende ontwikkeling', voegde hij eraan toe.

De PvdA in de gemeenteraad vindt het vertrek van Hoes niet nodig. "Wat de PvdA betreft was dit besluit onder deze omstandigheden niet noodzakelijk'', liet de fractie woensdag weten in een verklaring. "De manier waarop het privéleven van de burgemeester naar buiten is gebracht, vindt de fractie schandalig en onacceptabel. Bestuurders worden op deze manier vogelvrij verklaard en dat zet onze democratie onder zeer zware druk. De PvdA Maastricht neemt zeer nadrukkelijk afstand van dergelijke praktijken'."

De VVD, Hoes' partij, noemt het besluit om te vertrekken een zelfstandige beslissing van de burgemeester. Er is vanuit de gemeenteraad geen druk op hem uitgeoefend, vertelde fractievoorzitter Michel Severijns van de Maastrichts VVD-fractie woensdag."De gemeenteraad heeft het besluit bij de burgemeester neergelegd. Het was zijn beslissing."

De VVD is bedroefd over het besluit, maar heeft ook begrip. "Het is moeilijk geworden.'' Ook de VVD is kritisch over het item van Pownews met de verborgen camera dat zorgde voor de hernieuwde ophef over het privéleven van de burgemeester. "De actie van Pownews diende geen enkel doel behalve persoonlijk beschadigen."

De Maastrichtse wethouders vinden het vertrek van Hoes een persoonlijke tragedie. "Ikzelf en het college vinden het een dramatische beslissing", zei wethouder André Willems woensdag in een eerste reactie.